Navigáció


RSS: összes ·
A szerzői jogokról és a plágiumról

2015-04-19 07:28:10, 1214 olvasás, Pieris, 2 hozzászólás

Úgy gondoltam, művészeti portál lévén kellene pár szót ejteni a szerzői jogról, és arról, mit lehet tenni akkor, ha megtudjuk, hogy egy művünket eltulajdonította valaki. (Bár nem vagyok jogász, de azért remélem, hogy tudok neked segíteni egy kicsit ezzel az írással.)

A szerzői jog kérdésével az 1999. évi LXXVI. Törvény foglalkozik, ebben minden fontos információt meg lehet találni.

Néhányat azonban kiemelnék belőle:
„A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta (szerző).”
„Szerzői jogi védelem alá tartozik – függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e –
az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása.” S ezután a törvény felsorol jó néhány ilyen alkotást, köztük az irodalom, rajzolás, festés, szobrászat, zenemű műfaját is.

A szerzőnek joga van eldönteni, hogy művét nyilvánosság elé tárja-e, vagy sem.
Ha igen, akkor az adott mű bármikor szabadon, díjtalanul, a szerző engedélye nélkül felhasználható, amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek, nem sérelmes a mű rendes felhasználására, és nem károsítja a szerző jogos érdekeit. A forrást, a szerzőt minden esetben meg kell nevezni, még akkor is, ha a műnek csak egy részét idézzük.

Sajnos azonban nagyon sok olyan esettel találkozunk (az interneten főként), amikor valaki a sajátjaként mutatja be más szellemi alkotásait. Ezt nevezzük plágiumnak.
A törvény erről a jogkezelési adatok védelme címszó alatt ír. Hiszen jogkezelési adatnak minősül minden olyan adat, mely a szerzőt, vagy a művet azonosítja. Ha ezeket valaki eltávolítja, akkor megsérti a szerzői jogot.

A jó hír, hogy tudunk az ellen tenni, ha valaki megsértette a szerzői jogunkat!
Fent nevezett törvény XIII. fejezete a szerzői jog megsértésének következményeiről szól.
A szerző a jogsértővel szemben - többek között -:
- „követelheti a jogsértés megtörténtének bírósági megállapodását”
- „követelheti a jogsértés vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását, és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől”
- „követelheti, hogy a jogsértő adjon elégtételt”
- „a szerzői jog megsértése esetén a szerző a polgári jog felelősség szabályai szerint kártérítést is követelhet”

Tehát ha valaki jogtalanul elbitorolta a szellemi tulajdonunkat, és kérésünkre továbbra sem tűnteti fel a nevünket, vagy törli le onnan a szerző megjelölése nélkül kitett művünket, ahová felkerült, akkor nyugodtan jelentsünk fel az illetőt. Amennyiben nem tudjuk a civil nevét – az internet világában ez gyakran előfordul -, akkor ismeretlen tettes ellen tegyük a feljelentést.

Ami még nagyon fontos, hogy - ha úgy alakulna -, tudjuk bizonyítani azt, hogy az adott mű a mienk. Egyik legjobb, s legbiztosabb módja ennek az, ha - ahogy megalkottad -, beküldöd a www.pieris.hu portálra hozzánk, mert mikor mi jóváhagyjuk a megjelenést, megjelenik mellette a neved, a mű címe, maga a mű, és az időpont. Ez így együtt nagyon fontos, hiszen ez azt jelenti, hogy legeslegelőször az interneten itt jelent meg a műved, és minden további megjelenés csak ennek a másolata. Ezzel tudod bizonyítani, hogy te vagy a szerző.
Itt jegyzeném meg, hogy ezért jó az is, ha a saját, civil neveden vagy jelen portálunkon, nem pedig egy nick-néven. Ha szeretnéd megváltoztatni a nevedet, csak írj nekem egy üzenetet, és pillanatok alatt megoldom úgy, hogy minden eddigi beküldésed, hozzászólásod megmarad. :-)

Tisztában kell, hogy legyünk a jogainkkal, mert csak akkor tudjuk megvédeni magunkat – s jelen esetben a szellemi tulajdonunkat.

Az idézett részek az 1999. évi LXXVI törvényből származnak.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a hírről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Tetszik?


A szerző utolsó 30 híre:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 10
Regisztrált: 0
Kereső robot: 19
Összes: 29

Page generated in 0.0401 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz