Navigáció


RSS: összes ·
Honlapunk története

Honlapunk története
A honlap alapötlete 2002 elején kezdett körvonalakat ölteni a fejemben, majd 2002. november 2-án felkerült a világhálóra az első változat, amely az Amatőr Művészek Fóruma (AMF) nevet kapta. Nem fogok kertelni, megmondom őszintén, az induláskor még egy fikarcnyit sem arról volt szó, hogy majd kezdő íróknak nyújtsunk felületet a műveik publikálására, mert én olyan jó fej vagyok, hogy másokért mindent. Leginkább önző érdekek vezéreltek. Meg voltam ugyanis győződve arról, hogy én vagyok a világirodalom legnagyobb költője, a fel nem fedezett zseni. Amikor persze megkerestem kezdeti firkálmányaimmal a különböző irodalmi köröket, nevetve hessegettek el. Ekkor döntöttem el, hogy én akkor is meg fogok jelenni a nagy nyilvánosság előtt, ha fekete hó esik. Engem ugyanis érzékelnie kell a világnak, rólam mindenkinek tudnia kell, az én költészetemnek be kell járnia az egész univerzumot, mert annyira jó. Aztán sorba jöttek az akkori ismerőseim, hogy "Figyumá' én is írtam pár etalont, nem lehetne feltenni a honlapra?", és én feltettem, mert a barátokon segíteni kell. Aztán jöttek a barátok barátai is, meg majd aztán azoké is. De ne szaladjunk előre ennyire...

Szóval, az úgymond 1.0-ás AMF 2002. november 2-án látta meg a napvilágot. Ezen a lapon még mindössze 5-6 ismerősömmel együtt jelentünk meg. Akkoriban még igen csak gyerekcipőben járt a világháló magyar szegmense, az én HTML tudásom pedig leginkább az újszülött szintjét ütötte meg, de lehet, hogy még ez is túlzás. Ilyen háttérnek köszönhető tehát a képen látható AMF 1.0. Az oldal még teljes mértékben statikus volt. Szó sem volt sem regisztrációról, sem pedig interaktivitásról. A publikálni kívánók egy megadott e-mail címre küldték el az alkotásaikat valamilyen dokumentumban, majd azokat én magam szerkesztettem fel a lapra manuálisan. Az interaktivitást mindössze egy szavazógép, egy fórum, és egy vendégkönyv biztosította, de ezek mind külsős szolgáltatások voltak. Bizony ám! Abban az időben voltak külön erre szakosodott szolgáltatók. Regisztráció ellenében bárkinek biztosítottak a honlapjába építhető szavazógépet, fórumot, vendégkönyvet, stb. Akkoriban ez így ment.

Aztán ahogy egyre többen jöttek, úgy lett egyre nagyobb igény egy design tekintetében sokkal elfogadhatóbb honlapra. És mivel az én HTML tudásom is szépen lassan gyarapodott (akkorra már az újszülött állapotból a totyogós szintre fejlődtem), gondoltam, megalkotom az AMF 1.5-ös verzióját, amely a mellékelt képen megtekinthető. Ez valamikor 2003 elején történt meg. Ebben már volt javascriptes névnapot kijelző kalendárium, javascriptes analog óra, meg hasonló kis apróságok, amitől akkoriban korszerűnek és full extrásnak számított egy honlap. Eddigre már tagságunk elérte legalább a 20 főt, amit én már kisebb fajta irodalmi forradalomként értékeltem, és erőt adott ahhoz, hogy továbbra is meneteljek előre. Összehoztam hát a mellékelt képen látható honlapot, és gőzerővel elkezdtem reklámozni. Rengeteg linkcsere, iszonyat sok spamelés a chat oldalakon (akkoriban nem volt facebook messenger meg twitter), amelyek az akkori idők közösségi oldalai voltak. Ekkor még mindig nem volt saját domainünk, sem saját tárhelyünk. A honlap folyton költözött az egyik ingyenes szolgáltatótól a másikig. A honlapunk teljes mérete valahol az 50 MB körül mozoghatott. Hogy mégis valamiféle állandó címünk legyen, a try.hu másodlagos domain szolgáltatónál regisztráltunk ingyenesen egy amatormuveszek.try.hu címet, amelyet mindig az aktuális ingyenes tárhelyre irányítottunk. A honlapnak ebben a változatában már nem csak HTML volt, itt már felbukkant egy kis PHP+MYSQL is egy üzenőfal (ma firkafal) személyében. A honlap egyébiránt továbbra is statikus HTML oldal volt, megfűszerezve némi javascripttel, meg külsős szolgáltatótól regisztrált fórummal, vendégkönyvvel, szavazóval.

A try.hu-nak hála akkor már nyomon tudtuk követni a látogatottsági statisztikákat is, amelyből olyan fontos dolgokat tudtunk meg (valós adatok következnek), hogy például 2003. január hónapban összesen 244 látogatónk volt, és a leglátogatottabb napon a hónapban 25 látogatónk volt. Ez már igazi nagy siker volt nekem, mert éreztem, hogy valódi tömegek állnak mögöttem, hogy a köz minket, amatőr művészeket akar. :-) Ezért kitartó maradtam, és a fent említett kampánynak köszönhetően ezek a számok 2003. július hónapra jelentősen megsokszorozódtak, mert a 7. havi látogatottság 185-re emelkedett, és a hónap legjobb napján 76 vendégünk volt. Ma már ezek a számok igen csak megmosolyogtatóak, de akkor, amikor még nem volt majdnem minden magyar háztartásban internet, igen komoly eredménynek számított egy magántulajdonban lévő, mindössze nyolc hónapos honlaptól.

De az idő nem állt meg velünk - szerencsére -, ahogy a fejlődés sem. Hamarosan elérhetővé váltak mindenki számára az ingyen letölthető PHP-s portálmotorok, amelyeken csak épp egy picit kellett konfigolni, és máris készen állt arra, hogy egy interaktív közösség alappillére legyen. Így lassan nekünk is váltani kellett, és 2003 vége felé (ha jól emlékszem, október környékén) én is arra a döntésre jutottam, hogy váltani kell, ha talpon akarunk maradni. Letöltöttem egy akkor igen jónak számító keretrendszert (php-nuke 6.5), és kerestem egy alkalmas ingyen tárhelyet, hogy beüzemeljem. Innentől jött el az ideje, hogy ne egyszemélyes szerkesztőség legyek/legyünk. Ettől a pillanattól már nem egyedül dolgoztam az oldalért, valamint az irodalmat szerető és művelő közösségért. Első szerkesztőtársam, aki kicsit több, mint nyolc évig vállalt igen komoly szerepet a portál életében, Vox Humana volt (mind a honlap, mind én nagyon sokat köszönhetek neki). Mire idáig elértünk, jobbára rájöttem már, hogy nem vagyok sem Ady reinkarnációja, sem pedig Petőfi forradalmárja. Ennek ellenére továbbra is úgy gondoltam, hogy van létjogosultsága egy ilyen honlapnak, így 2003. év végére elérkezett a 2.0, amely tényleg komoly váltás volt, mert innentől interaktív portál lettünk. Lehetett regisztrálni, művet beküldeni, hozzászólni másokhoz, sőt! Kis idő múlva saját php-s csetünk is lett. Akkori szerkesztőtársaim (is) igen elkötelezettek voltak a célunk iránt, hogy bárkinek, aki ír, felületet adunk. A sok kampányolásnak, és munkának köszönhetően innentől igen nagy iramban fejlődött portálunk, és egyre többen lettünk. Sajnos erről a korai 2.0-ás változatról nincsen fotónk, de motorját tekintve onnantól egészen 2014-ig nem változott, csak időnként új bőrt kapott, újabb és újabb szolgáltatások moduljait programoztam le, és hasonlók.

Mikor ez a változat elindult, nagyjából 400 írott alkotásunk volt, ami egy évre rá már legalább a négyszerese lett. A látogatottság is szépen nőtt, egyre ritkábbá váltak azok a kínos percek, amikor egyetlen bejelentkezett felhasználó sem volt az oldalon. Az évek során folyamatosan cserélődtek a tagok, de mindig volt egy aktív mag, ami hol kevesebb, hol több főből állt. Találkozókat, felolvasóesteket, kiállításokat szerveztünk, de volt, hogy még kempingezni is elmentünk együtt. Aztán 2004-ben kapta meg az első olyan bőrt (kinézetet) a portál, amelyről már képernyőfotó is volt. Ez egy kissé talán autentikusnak mondható famintás kinézet volt, amely annyira tetszett a közösségnek, hogy tíz éven át, egészen 2014-ig elérhető opció volt a beállítások között. Ennek ellenére időközben (2010) elkészült egy Papyrus nevet viselő skin is, amely szintén megtekinthető a képeken. Ez a kinézet az első nem dinamikus skin volt, ami azt jelenti, hogy nem igazodott a böngésző ablakméretéhez, hanem fix szélességű volt, és ennél kisebb területen a vízszintes irányban is görgethetővé vált az oldal. A kezdeti 800px szélességre történő optimalizálástól eddigre eljutottunk odáig, hogy a Papyrus kinézet 1280px szélességű képernyőfelbontásokra volt optimalizálva.

2005-2006 környékére a honlap kinőtte magát hazánk egyik legnagyobb és legismertebb művészeti portáljává, amely szerepét elég sokáig tudta tartani. 2006-ra a látogatottság az egekbe ugrott, a havi látogatások meghaladták a 300.000-et. Több kisebb-nagyobb médiaszereplésünk is volt (helyi érdekű rádiók, televíziók, nyomtatott sajtó). Ezzel együtt járt az is, hogy az ingyenes webtárhely szolgáltatókat hátunk mögött kellett hagyni, mert működésük megbízhatatlan volt, és több alkalommal fel is törték a portált. Innentől saját tárhellyel rendelkeztünk. Sokáig fizetős szerveren kaptunk ingyen tárhelyet (ezzel támogatta a szolgáltató az amatőr művészeket), majd 2012-ben virtuális szervert béreltünk, azóta ténylegesen fizetünk a létezés minden pillanatáért. Ekkora egyébkén (csak viszonyításképpen) a kezdeti 50 MB-os honlapméret már adatbázissal, galériával, fájlokkal, mindennel együtt meghaladta a 7 GB-ot.

Időközben 2004.07.09-én bejegyeztettük első saját domainünket, mert eddigre megértünk erre is. Innentől a címünk www.amatormuveszek.hu volt, ami így is maradt tíz éven keresztül. Azonban tíz év nagyon hosszú idő, és ennyi idő alatt nagy változások mennek végbe a világban, és az emberekben egyaránt. Elértük azt a pontot, hogy már nem éreztük teljesen jónak az Amatőr Művészek Fóruma megnevezést, mert a 2010-es évek elejére eljutottunk odáig, hogy sokan az amatőr szót a dilettánssal egyenértékűnek tekintették. És hiába, hogy ez téves elképzelés, nekünk igen sok bosszúságot okozott a honlap megítélését illetően. Már 2010 elején megfogalmazódott bennünk (bennem és feleségemben, aki hű társam a honlap vezetésében is), hogy talán itt lenne az ideje egy újabb nagy váltásnak. Ez minden tekintetben igaz volt, mert a 2000-es évek elején olyan korszerűnek számító php-nuke rendszer 2010-re nem hogy elavult volt már, de szinte teljesen használhatatlan volt. Ezer sebből vérzett a portált üzemeltető php motor, így megkezdődött egy teljesen új portál leprogramozása. Eddigre egészen tűrhető szintre emelkedett a webprogramozói tudásom. Terveim szerint az új portál 2012-re kész kellett volna, hogy legyen, de ehhez képest 2 éves késéssel, 2014-ben lett kiadva. A portál mindvégig magántulajdonú volt, nem állt mögötte soha semmilyen bejegyzett szervezet. A webmesteri feladatokat magam láttam el (ez napjainkban is így van), és míg a 2000-es évek elején szabadidőm temérdek volt - tekintve, hogy mindössze 24 éves voltam a honlap megalapításakor -, addig napjainkra a szabadidőm eléggé megfogyatkozott, és a fejlesztések is csiga-lassúsággal történtek.

A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy az új portál nevében is megújul, így lezárul egy fejezet a portál életében. 2014.10.02-án beregisztráltuk a www.pieris.hu domaint, és kisebb-nagyobb hiányosságokkal ugyan, de 2014. december 7-én megnyitottuk az új oldalt. A régi domaint megtartottuk, és az elmúlt idők előtti tisztelgésünk jeléül ameddig csak tudjuk, meg is fogjuk tartani. Ez a domain azonban már önállóan nem él, nyugalomba vonult (átirányítottuk a www.pieris.hu domainre). Azt azonban tudni kell, hogy az irányelvek nem változtak, közlési politikánk is a régi maradt. Olyannyira régiek maradtunk gyökereinkben, hogy a teljes AMF-es tartalommal indult az új oldal. Tulajdonképpen a tejes adatbázis a régi maradt, csak a név és a portálmotor lett új. Ezzel el is érkeztünk napjainkhoz. :-) Őszintén remélem, hogy lesz még újabb 12 évünk, vagy akár több is. :-)

Amiatt, hogy sajnos egyre kevesebb időt tudtunk fordítani a portál gondozására, a látogatottságunk is szerényebb lett, de azért havonta még mindig legalább 250.000 látogatója van az oldalnak. Mindezek ellenére azt tűztük ki célul, hogy ismét megpályázzuk az ország legnagyobb művészeti portáljának címét, és hisszük, hogy a több oldalról is megújult portálunkkal erre minden esélyünk meg is van. Időt és energiát nem sajnálva fogunk fáradozni a célok elérésén, mert hisszük, hogy még mindig van létjogosultságunk mindazok ellenére, hogy a témában releváns portálok és honlapok az elmúlt tíz évben nagyobb ütemben szűntek meg, mint ahogyan újak születtek. Sajnálatos módon a mienkhez hasonló non-profit módon működő domináns, a művészeteket önmagáért szerető portálok szinte mind megszűntek már, és helyüket átadták a – jobbára - gazdasági érdekkel működő társaiknak (tisztelet a kevéske kivételnek).

A Pieris.hu portál továbbra is non-profit módon működik, fenntartása a portált szeretők, és a tulajdonosok felajánlásaiból történik. Tagjainknak és olvasóinknak továbbra is minden szolgáltatásunk ingyenes.

A Pieris.hu portálon 2017.03.21-én tulajdonosváltás történt. Ettől a dátumtól az oldal tulajdonosa Berényi Szilvia. 2002-es megalapításától a 2017-es tulajdonosváltásig a honlap tulajdonosa és szellemi atyja Medve Zsolt volt.

2017. marcius 20.
Ők is a szerkesztőink voltak valamikor
  Szerkesztő:
ettől
eddig
  01.  Medve Zsolt
2002
2017
  02.  Elorina_Nihil
2003
2003
  03.  Vox_humana
2003
2011
  04.  Venatoris
2003
2011
  05.  Gordon
2004
2004
  06.  Szalesz
2005
2013
  07.  tucsok
2006
2007
  08.  L_Tyuk
2006
2007
  09.  kopogtato
2007
2008
  10.  Medve Dóra
2007
2017
  11.  Vojazs
2011
2013
  12.  boszorka
2013
2013
  13.  P.Palffy_Julianna
2013
2015
  14.  Gabalyog
2014
2014
  15.  K.Mária
2014
2015
  16.  BFanni
2014
2015
  17.  GoldDrag
2015
2015
  18.  Fejes Erika
2015
2015
  19.  Benke Annamária
2015
2015
  20.  Boskovits Éva
2015
2015
Köszönjük fáradságos és kitartó munkájukat!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlFenyõfa1Fenyõfa2Hóember1Hóember2Mikulás1Mikulás2SétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2SantaClausCsillagSzakácsFace-matrixCsoport..................Szellem......Kalózrosesmile........................................................................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 13
Regisztrált: 0
Kereső robot: 11
Összes: 24

Könyvajánló

Ligeti Zsuzsa:
Egypercesek - Ligeti Zsuzsa pillanatrajzaiLigeti Zsuzsa: Egypercesek - Ligeti Zsuzsa pillanatrajzai

Ligeti Zsuzsa járja a világot, és fényképezőgép hiányában mindent lerajzol, megérzékít, ami az útjába kerül. Magyarország, A...


Tovább...

Zeneajánló

A Szív zenéje IV.
Küldte: Gnáli

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.1187 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz