Navigáció


RSS: összes ·
Vox_humana profilja

Önéletrajzi adatok helyett szeretem Bartókot idézni: "Hányan vannak akiknek örömet szerez egy székesegyház megpillantása, akikből képek, versek elragadtatást váltanak ki, de cseppet sem kínlódnak azzal, hogy megtudják ki volt az építész, ki a mű szerzője. Természetesen a művek iránt nyilvánul meg az érdeklődés, nem pedig a szerzők neve és személyi adatai iránt."
Az igazán jó vers életrajz nélkül is hordoz jelentést. Amikor a megérté­séhez kellenek az életrajzi adatok, akkor nem sikerült az egyéni élményt átadni az olvasónak.
... azért röviden :) bemutatkozom, ne csupán a verseimből "ismerjetek":

Művészeteket, irodalmat, zenét, a természetet szerető ember vagyok.
Az első versem - több évtizede is van már annak - még gyermekként született meg bennem, a belső túlfeszítettség és talán a megkönnyebbülés szükségeként.
Életem töredékeit, panaszaim, szomorúságom írtam le és ez azóta sem változott. Szeretem a vidámságot, a verseim mégis többnyire fájdalmakról, lemondásról, lelki vívódásaimról szólnak. Kikívánkozik belőlem a csalódás, az álmok, vágyak lelket nyomasztó pillanata, a megélt és át nem élhetett pillanatok sötét színekre hajló kínja.

A hetvenes évek közepén-végén egy ifjúsági lapban jelent meg pár versem. Szavaló - versmondó - versenyek, - a vox humana megtisztelő jelzővel a díjat átadó zsűrielnök illetett először - amatőr színjátszás, irodalmi klub-élet után évek maradtak írás nélkül - csupán a naplóm írását nem hanyagoltam el -, az apró cetlikre, lapokra írt verseim elkallódtak. Az itt publikált verseim - pár korábbi kivételével - többnyire az elmúlt években, vagy a jelenben születtek.

Nem érzem és nem vallom magam költőnek. Nem is szándékozom azzá válni, csupán jól érzem magam ha írhatok. A mindennapi élet mércéi túl szigorúak. A költészet mércéi is. Ami az életben lényeges, az lényeges és fontos a költészetben is. A Parnasszusra jutáshoz viszont sokkal nagyobb elhivatottság és szavakkal ki sem fejezhető szabadság kell, nem lehet csupán amatőrként művelni azt.
S hogy költészet-e mégis, ami belső világomból a verseimben van jelen, nem én vagyok hivatott eldönteni. Minden versem rész belőlem, pillanatfelvételei az életemnek, születésük is pillanatnyi, legtöbbször tudatos megformálás nélküli.

Nem törekedtem arra, hogy mások által ismertek legyenek írásaim, de pár éve az Internet nyújtotta lehetőséggel élve - félve bár -, de valami belső késztetéstől vezérelve elkezdtem publikálni néhány irodalmi oldalon. Valami virtus ez, hogy szárnyak nélkül próbáljak repülni.

Ha csak egy embernek nyújt élményt bármelyik vers ami belőlem született, csak egy embert gondolkoztat el vagy látja meg benne önmagát (is), már érdemes volt leírni.
Az elmúlt 15-20 évben pár antológiában jelentek meg verseim. Önálló kötetem a Telihold címet kapta.

… és ami a legfontosabb, a mottóm, az életszabályom: Szeretni annyi, mint örülni más örömének akkor is, ha nem bennünk találja meg.

Kérdezz meg, ha bármi érdekel. :)
Semmi emberit nem tartok magamtól idegennek - nihil humani a me alienum puto. (Terentius)

Hatos Márta - Vox

2003, július 13.

***

2003 januárjától segítettem "építgetni" az AMF birodalmat, majd megnyitását követően szerkesztőként is több, mint nyolc éven át. Szívvel-lélekkel voltam az oldal "hangja" és sokak "Vox-mamija". Pár évig kivontam magam az itteni lelki és fizikai, szellemi megterhelés alól, 2017 ősze óta újra itt vagyok, ha nem is olyan intenzitással és nem is annyira aktívan. Örömmel látom és olvasom a régi és új tagokat, a kezdő, és már nem kezdő "költő-írópalántákat." Osztozom az írásos alkotás örömében.


"Szeretet. Egy szó, amit a gyűlölködők lemosolyognak, egy szó, amit az álszentek szólamszerűen lejárattak, egy szó, amit a gőgösek kisajátítanak, egy szó, melyet a romantikusok összetévesztenek a szirupos érzelgősséggel, egy szó, amelyet a kényelmesek igyekeznek visszaszorítani a vérségi kapcsolatokba.
Egy szó, amit magánketrecünkbe zártunk, s csak ünneptájt eresztjük néhány órára szabadon.
Egy fogalom, amelyről azt hisszük, tudjuk, mit jelent; pedig még csak a felszínét ismerjük egy mélyebb jelentésnek." (Jókai Anna)"Mindenkinek joga van a vélemény kinyilvánítás szabadságához. E jog magába foglalja a véleményalkotás és információk, és eszmék megismerésének és átadásának szabadságát, országhatárokra tekintet nélkül, és anélkül hogy ebbe hatósági szervnek joga lenne beavatkozni."
(EURÓPAI EGYEZMÉNY 10. CIKKELYE)

A kapcsolati adatok megtekintése csak regisztrált felhasználóink számára lehetséges!
Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a szerzővel, akkor regisztrálj oldalunkra!

Az alább felsorolt statisztikai adatok az oldal három fő művészeti ágán alapulnak. Ezek pedig a galériába beküldött alkotások valamint az írott és zenei művek, valamint az ezekhez tartozó hozzászólások.

Beküldések:napi átlag:évi átlag:
Írott művek: 215 0.031 11.32
Zenék: 0 0.000 0.00
Galéria: 0 0.000 0.00
Kapott hozzászólások:napi átlag:évi átlag:
Írott művekhez: 5,155 0.734 271.32
Zenékhez: 0 0.000 0.00
Galériában: 0 0.000 0.00
Írt hozzászólások:napi átlag:évi átlag:
Írott művekhez: 4,049 0.577 213.11
Zenékhez: 1 0.000 0.05
Galériában: 2 0.000 0.11
Látogatottság:napi átlag:évi átlag:
Írott művek: 192,205 27.368 10116.05
Zenék: 0 0.000 0.00
Galéria: 0 0.000 0.00
Tagság időtartama:19 év, 88 nap

Az alábbi (maximum) öt pontos listában a szerzőnek azon művei találhatóak, melyek éppen az olvasóközönség figyelmébe ajánl.

Nincsenek önmaga által ajánlott művek!

Keresési feltételek...

BeküldésekÍrt HSZ-ekKapott HSZ-ek
Rendezés:

És az eredmény...

Adatok betöltése folyamatban...


...kérlek, várj.


BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 10
Regisztrált: 0
Kereső robot: 23
Összes: 33

Könyvajánló

agnes:
Még utolért a szerelemSzemendei Ágnes (agnes): Még utolért a szerelem

Mikor megérkezik a szerelem, nem kérdezi, akarod e? Lassan kitölti a lelked, bele költözik a szívedbe. Lehetsz többször is szerelmes. ...


Tovább...

Zeneajánló

Csend helyett
Küldte: Anonymus

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.2899 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz