Navigáció


RSS: összes ·
Vox_humana profilja

Önéletrajzi adatok helyett szeretem Bartókot idézni: "Hányan vannak akiknek örömet szerez egy székesegyház megpillantása, akikből képek, versek elragadtatást váltanak ki, de cseppet sem kínlódnak azzal, hogy megtudják ki volt az építész, ki a mű szerzője. Természetesen a művek iránt nyilvánul meg az érdeklődés, nem pedig a szerzők neve és személyi adatai iránt."
Az igazán jó vers életrajz nélkül is hordoz jelentést. Amikor a megérté­séhez kellenek az életrajzi adatok, akkor nem sikerült az egyéni élményt átadni az olvasónak.
... azért röviden :) bemutatkozom, ne csupán a verseimből "ismerjetek":

Művészeteket, irodalmat, zenét, a természetet szerető ember vagyok.
Az első versem - több évtizede is van már annak - még gyermekként született meg bennem, a belső túlfeszítettség és talán a megkönnyebbülés szükségeként.
Életem töredékeit, panaszaim, szomorúságom írtam le és ez azóta sem változott. Szeretem a vidámságot, a verseim mégis többnyire fájdalmakról, lemondásról, lelki vívódásaimról szólnak. Kikívánkozik belőlem a csalódás, az álmok, vágyak lelket nyomasztó pillanata, a megélt és át nem élhetett pillanatok sötét színekre hajló kínja.

A hetvenes évek közepén-végén egy ifjúsági lapban jelent meg pár versem. Szavaló - versmondó - versenyek, - a vox humana megtisztelő jelzővel a díjat átadó zsűrielnök illetett először - amatőr színjátszás, irodalmi klub-élet után évek maradtak írás nélkül - csupán a naplóm írását nem hanyagoltam el -, az apró cetlikre, lapokra írt verseim elkallódtak. Az itt publikált verseim - pár "korábbi" kivételével többnyire az elmúlt években, vagy a jelenben születtek.

Nem érzem és nem vallom magam költőnek. Nem is szándékozom azzá válni, csupán jól érzem magam ha írhatok. A mindennapi élet mércéi túl szigorúak. A költészet mércéi is. Ami az életben lényeges, az lényeges és fontos a költészetben is. A Parnasszusra jutáshoz viszont sokkal nagyobb elhivatottság és szavakkal ki sem fejezhető szabadság kell, nem lehet csupán amatőrként művelni azt.
S hogy költészet-e mégis, ami belső világomból a verseimben van jelen, nem én vagyok hivatott eldönteni. Minden versem rész belőlem, pillanatfelvételei az életemnek, születésük is pillanatnyi, legtöbbször tudatos megformálás nélküli.

Nem törekedtem arra, hogy mások által ismertek legyenek írásaim, de pár éve az Internet nyújtotta lehetőséggel élve - félve bár -, de valami belső késztetéstől vezérelve elkezdtem publikálni néhány irodalmi oldalon. Valami virtus ez, hogy szárnyak nélkül próbáljak repülni.
Ha csak egy embernek nyújt élményt bármelyik vers ami belőlem született, csak egy embert gondolkoztat el vagy látja meg benne önmagát (is), már érdemes volt leírni.
Az elmúlt 15-20 évben pár antológiában jelentek meg verseim. Önálló kötetem a Telihold címet kapta.

… és ami a legfontosabb, a mottóm, az életszabályom: Szeretni annyi, mint örülni más örömének akkor is, ha nem bennünk találja meg.

Kérdezz meg, ha bármi érdekel. :)
Semmi emberit nem tartok magamtól idegennek - nihil humani a me alienum puto. (Terentius)

Hatos Márta - Vox

2003, július 13.


"Szeretet. Egy szó, amit a gyűlölködők lemosolyognak, egy szó, amit az álszentek szólamszerűen lejárattak, egy szó, amit a gőgösek kisajátítanak, egy szó, melyet a romantikusok összetévesztenek a szirupos érzelgősséggel, egy szó, amelyet a kényelmesek igyekeznek visszaszorítani a vérségi kapcsolatokba.
Egy szó, amit magánketrecünkbe zártunk, s csak ünneptájt eresztjük néhány órára szabadon.
Egy fogalom, amelyről azt hisszük, tudjuk, mit jelent; pedig még csak a felszínét ismerjük egy mélyebb jelentésnek." (Jókai Anna)


"Mindenkinek joga van a vélemény kinyilvánítás szabadságához. E jog magába foglalja a véleményalkotás és információk, és eszmék megismerésének és átadásának szabadságát, országhatárokra tekintet nélkül, és anélkül hogy ebbe hatósági szervnek joga lenne beavatkozni."
(EURÓPAI EGYEZMÉNY 10. CIKKELYE)

A kapcsolati adatok megtekintése csak regisztrált felhasználóink számára lehetséges!
Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a szerzővel, akkor regisztrálj oldalunkra!

Az alább felsorolt statisztikai adatok az oldal három fő művészeti ágán alapulnak. Ezek pedig a galériába beküldött alkotások valamint az írott és zenei művek, valamint az ezekhez tartozó hozzászólások.

Beküldések:napi átlag:évi átlag:
Írott művek: 207 0.037 13.80
Zenék: 0 0.000 0.00
Galéria: 0 0.000 0.00
Kapott hozzászólások:napi átlag:évi átlag:
Írott művekhez: 5,024 0.897 334.93
Zenékhez: 0 0.000 0.00
Galériában: 0 0.000 0.00
Írt hozzászólások:napi átlag:évi átlag:
Írott művekhez: 3,960 0.707 264.00
Zenékhez: 3 0.001 0.20
Galériában: 2 0.000 0.13
Látogatottság:napi átlag:évi átlag:
Írott művek: 171,125 30.542 11408.33
Zenék: 0 0.000 0.00
Galéria: 0 0.000 0.00
Tagság időtartama:15 év, 128 nap, 2 óra

Az alábbi (maximum) öt pontos listában a szerzőnek azon művei találhatóak, melyek éppen az olvasóközönség figyelmébe ajánl.

Nincsenek önmaga által ajánlott művek!

Az alábbi táblázatban a szerző azon művei láthatóak, amelyek ki lettek emelve az ajánlási rendszer által.

Válassz:

Keresési feltételek...

BeküldésekÍrt HSZ-ekKapott HSZ-ek
Rendezés:

És az eredmény...

Adatok betöltése folyamatban...


...kérlek, várj.


Napi szerkesztői ajánlat


Heti ajánló


Szakmai anyag


BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 36
Regisztrált: 1
Kereső robot: 63
Összes: 100
Jelenlévők:
 · leka


Könyvajánló

Tupir:
Képek az életembőlLoló Judit (Tupir): Képek az életemből

Kedves Olvasó!

Életem első kötetét tartod a kezedben. Még alig egy éve, hogy elkezdtem verseket írni.
Suta próbálkozások volt...


Tovább...

Zeneajánló

Meglelem
Küldte: Forever

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Irodalom


· Ballada:158
· Blog:205
· Bohózat:12
· Dal:1109
· Egyperces:7
· Epigramma:16
· Esszé:186
· Ez+az:6336
· Forgatókönyv:4
· Haiku:1393
· Házi pályázat/ próza, novella:20
· Házi pályázat/ vers:23
· Játék/vegyes:54
· Jegyzet:1169
· Képvers:128
· Kockavers:22
· Krimi:116
· Kritika:25
· Limerik:25
· Memoár:591
· Mese:689
· Novella:3873
· Próza:2052
· Prózavers:255
· Regény:1885
· Rondó:5
· Sci-fi:195
· Sírfelirat:8
· Slam költészet:62
· Színmű:3
· Szonett:870
· Szonettkoszorú:10
· Tanka:36
· Vers:64796

Zene


· Album:13
· Klipp:111
· Zene:189

Galéria


· Digitális grafikák:1055
· Festmények:661
· Iparművészeti galéria:310
· Rajzok...:1791


Page generated in 0.1667 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz