Navigáció


RSS: összes ·
Szenvedély és ráció - Perlrott Csaba Vilmos életműkiállítása

2015-05-31 10:32:25, 585 olvasás, P. Molnár Ágnes, 2 hozzászólás

Kiállítás

A 2014 tavaszán a szentendrei MűvészetMalomban megnyílt, kiemelkedően sikeres "Czóbel, egy francia magyar" című kiállítás egy tervezett sorozat első állomása volt.
A hosszú távú kiállítási program kialakításakor kiemelkedően fontosnak tartotta a múzeum, hogy a 20. század legkiválóbb magyar művészei közül olyanok életművét mutassa be nagyszabású tárlatokon, akiknek alkotó évei, vagy azok egy része Szentendréhez köthető.
2015 júniusától Perlrott Csaba Vilmos életművének bemutatása a következő nagy feladat.

A kettős évforduló (a művész születésének 135., halálának hatvanadik évfordulóját ünnepeljük ez évben) különösen indokolttá teszi a megemlékezést.
A Ferenczy Múzeum kiemelkedően gazdag gyűjteménye mellett számos országos és vidéki múzeum anyaga, illetve a magángyűjtőktől kölcsönzött műtárgy-együttes bemutatása revelációként hathat egy olyan művész vonatkozásában, aki Nagybányától Párizsig, Kecskeméttől Szentendréig mindenhol a 20. századi művészet nemzetközi élvonalában jelent meg, mesterei és példaképei között pedig Matisse, Picasso, Koszta József, vagy Ferenczy Károly neveit említhetjük.

Ennek a régóta várt és szükséges, jelentős tárlatnak a megrendezését a szentendrei Ferenczy Múzeum kötelességének tekinti.
Perlrott Csaba Vilmos a 20. századi magyar festészet egyik legjelentősebb művésze. Szinte minden életrajzi összefoglalója ezzel a megállapítással kezdődik, és kivétel nélkül utalnak ezek a szövegek arra az újító szerepre, ami jellemző volt Perlrottra. Életművének jelentős része a magyar múzeumokban található, különösen fontos azok bemutatása, amelyek vidéki gyűjteményekben lelhetők fel. Sok fontos mű lett magángyűjtemények része, s ezek közül jó néhány a műkereskedelem szabályai szerint időről időre más tulajdonoshoz kerül, így nem egyszerű feladat nyomon követésük. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a festő angol származású második felesége az utolsó években született műveket magával vitte Londonba. Innen egy részük Izraelbe került, az özvegy meghalt, s a képeknek részben nyomuk veszett. Tudunk Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban fellelhető képekről is.

A szentendrei Ferenczy Múzeum 2015-ben mutatja be Perlrott életművének legjelentősebb műveiből válogatott tárlatát, amelyhez tanulmányokkal és a bemutatott művek leírásával katalógus is készül. A festő életének utolsó két évtizede szorosan kötődik Szentendréhez. Utolsó jelentős kiállítása 1952-ben volt.

"Sem rajongó magyarázói, sem megbűvölt követői nem akadtak, s ma mégis ábrázoló modern festészetünk egyik úttörője" - írta Perlrott Csaba Vilmosról 1947-ben Kassák Lajos.

Életmű kiállítást nem rendeztek még Perlrott Csaba Vilmos műveiből, teljességre törekvő monográfia nem jelent meg róla. Nagy adósságot törleszt tehát a kutatás mind a kiállítás megrendezésével, mind a katalógus megjelentetésével.

A kiállítás megnyitója:
2015. június 5.


Helye:
Szentendre
Ferenczy Múzeum


Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 13
Regisztrált: 1
Kereső robot: 13
Összes: 27
Jelenlévők:
 · Öreg


Könyvajánló

nagyvendel:
Ízes történetekNagy Vendel: Ízes történetek


Faddi étlap

Magos jegenyefán
Palacsinta fészek.
Kedves sült galambom,
De szeretlek téged.

A paprikás csirke,

Tovább...

Zeneajánló

A Szív zenéje IV.
Küldte: Gnáli

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.1137 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz