Navigáció


RSS: összes ·
Guido Vedovato: Itália meséi

2015-05-16 11:16:39, 220 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Kiállítás

A keszthelyi Balatoni Múzeumban nyílik tárlata a kortárs naiv művészet egyik kiemelkedő alkotójának, b>Guido Vedovatonak. Festményei virtuális skanzenként mutatják be Veneto régió csendes városkáinak életét és az Olasz Alpok rejtett világát.

Guido Vedovato autodidakta képzőművész, aki tudatosan választotta kifejezőeszközül a neoprimitív stílust.

Ars poeticájának szerves része az ősi technikákhoz és látásmódhoz való ragaszkodás. Autonóm stílusjegyek jellemzik képi kultúráját, műveiben a gyermekkor emlékei elevenednek meg és keveredik a valóság a fantáziával, így alkotva egy hívogató, varázslatos, kissé szürreális világot. Színpompás, részletekben gazdag festményeivel képzeletben bebarangolhatjuk az Olasz Alpokat és feltárul előttünk az a rejtett, érintetlen vidék, amit Vedovato oly jól ismer, és oly annyira szeret.
Az olasz Alpok lábánál fekvő Vicenzában született 1961-ben. Ifjú éveiben sok időt töltött a család hegyi házában. Ekkor ismerkedett meg a falusi emberek hagyományos életével és a falvakat körülvevő természeti világgal. Ezek váltak művei témájává és innen merítette főbb motívumait is, mint például a macskát, a kakast és a - munkájuk mellett éjszaka alkotó naiv művészeket szimbolizáló - baglyot is.

Festményei mindig apró történeteket mesélnek el a hegyvidék mindennapjairól. Képei virtuális skanzenként mutatják be az olasz falvakat, ahol az emberek élik csendes, megszokott életüket, mely alig-alig változott a XX. század folyamán. Vedovato mondanivalója személyes jellegű, művei világképét tükrözik. Célja, hogy meseszerű ábrázolásmódjával megörökítse a helyi szokásokat, hagyományokat, miliőt, s közben egyetemes értékeket konzervál azzal, hogy bemutatja ezeket a tájakat, ezeket az embereket és ősi foglalkozásaikat, mielőtt végképp elnyeli őket Itália modern világa. "Az emberek, úgy tűnik, kezdik elfelejteni, milyen volt az élet mondjuk ötven évvel ezelőtt - különösen vidéken és a hegyekben. A fiatalok már alig tudnak valamit az eredetükről és a gyökereikről, fogalmuk sincs apáik, nagyapáik világáról. Az alkotásaimmal az a célom, hogy mindenkit emlékeztessek: nem szabad elfelejtenünk, mire tanít a múlt."

Az egyiptomi művészet látásmódját idéző, teret kiforgató festményei megváltoztatják az ábrázolt világ, s benne a lények, tárgyak arányait, eltolja és összekeveri a megszokott térbeli mértékeket, így nézőjét elveszejti bűvös világa mélyén, képeinek összhatása azonban mégis idilli marad.


A kiállítás megtekinthető:

A keszthelyi Balatoni Múzeumban

2015. 06.21.-ig

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Napi szerkesztői ajánlat

Szilárd:
Vers: Pedig

Ajánló: Syringa

Heti ajánló

Pilinszky János: Dél

Ajánló: Syringa

Szakmai anyag


BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 17
Regisztrált: 3
Kereső robot: 11
Összes: 31
Jelenlévők:
 · arttur
 · Fekete Varjú
 · Ifjabb_Tok


Könyvajánló

TKMirage:
KörforgásTóth Katalin Mirage: Körforgás

Japánul a költő: shijin, két jel a shi = vers (költemény) és a jin = ember összekapcsolása. A shi jel a hosszú tekercsre írt szöveg olvasóját ábrázolja...


Tovább...

Zeneajánló

Kampókéz (Candyman) filmzenéje
Küldte: kovacsgabor

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.0888 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz