Navigáció


RSS: összes ·
Gianfranco Zappettini kiállítása

2015-05-08 10:18:51, 271 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Kiállítás

Gianfranco Zapettininek, az európai analitikus festészet mesterének munkáiból nyílik kiállítás a pécsi Múzeum Galériában.
Az 1960-as években született művektől kezdve a legfrissebb alkotásokig több mint fél évszázad munkásságába enged betekintést a tárlat, s így nemcsak Zappettini művészi korszakai, de az analitikus festészet fejlődése is feltárul a látogatók előtt.

"Eltűnni vagy újra feltalálni" - az olasz Gianfranco Zappettini olvasatában az 1960-as évek művészete nem kínált harmadik opciót a festészet számára: vagy átengedi a terepet a hagyományos művészeti kommunikáció tárgyias formáival szakító konceptuális irányzatoknak - lemondva ezzel vezető szerepéről -, vagy újra felfedezve önmagát ismét a művészet középpontjába kerül.

Egy új festészeti nyelv kialakításának vágya és igénye fogalmazódott meg benne, s nem sokkal később az analitikus művészet elveit elsőként leíró német kritikus és kurátor, Klaus Honnef professzor már azon művészek között tartotta számon, akik a festészet megújításával, a festészeti nyelv újjáépítésével és az absztrakció új alapjainak lerakásával foglalkoztak.
Zappettini azért küzdött, hogy életben tartsa a festészetet. Hitte, hogy ez a hozzá hasonló fiatal alkotók kötelessége, s még több mint fél évszázad elteltével is - programját mindvégig hűen követvén - egyre elmélyültebb piktúrát teremtve kutatja a művészet értelmét.

A Chiavariban élő mester nem elsősorban festékkel alkotja műveit, hanem helyette színeket és az építőiparból vett kellékeket, illetve olyan plasztik elemeket használ, amelyek szokatlanok a klasszikus festészetben: a nejlontól a műanyag hálón át egészen a kvarcporig, márványig. Keresi az interakciót minden olyan matéria között, amelyet a vásznon felhasználhat. Kompozícióival egyfajta statikus dinamikát, tapintható feszültséget hoz létre, amit a transzcendens jelentéseket hordozó színvilággal és a felhasznált anyagok esszenciájával szabadít fel. A festői felület líraian finom vagy épp drámaian szenvedélyes alakításával műveit kilépteti a síkból, a kép és a relief közti képlékeny határmezsgyébe helyezi át. Előszeretettel használ mélyen gyökerező szimbolikát rejtő archaikus geometriai alakzatokat, melyek egymásra rakódnak, minden struktúra relativizálódik, átértelmezi a másikat, s így szenzuális víziókká oldódnak festményein.

Kiállítás helye:

Janus Pannonius Múzeum
7600 Pécs, Káptalan utca 4

A kiállítás megtekinthető:
2015. május 15. 14:00-2015. június 21.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 9
Regisztrált: 1
Kereső robot: 12
Összes: 22
Jelenlévők:
 · Öreg


Könyvajánló

Ara_Rauch:
Pecsét a karodonMegjelent Ara Rauch: Pecsét a karodon c. könyve.

"A lenyomat, amit egymáson hagytak, megjelölte őket, mint egy pecsét, mélyen, kitörölhetetlenül bevésődött határtalan tudatalattijukba, ame...


Tovább...

Zeneajánló

ChakaChe - Szeretlek
Küldte: wabbit

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.0588 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz