Navigáció


RSS: összes ·
Babi Badalov: Költői aktivizmus

2015-11-12 08:00:59, 424 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Kiállítás

"Szeretek provokálni. Szeretek sírni. Szeretek üvölteni és magyarázni. Állandóan menekülök a traumatikus múltam elől" - Babi Badalov azeri származású, Párizsban élő képzőművész és költő a keleti és nyugati kultúrák 'hibridjének' tartja magát, hiszen a kommunista diktatúrából szabadulva, évekig élt illegális bevándorlóként Nyugat-Európában.
Ahogy a tranzit.hu-n megjelent interjúban fogalmaz, 25 éve még könnyű volt az összeomlott Szovjetunióból érkezett illegális bevándorlók sorsa.
Azóta sok minden változott, Angliában például az összes menekülttáboron végighurcolták, megalázó bánásmódban részesítették, mielőtt visszatoloncolták Azerbajdzsánba. Franciaországban kevesebb rendet, kevesebb kontrollt, több szabadságot tapasztalt, ezért is telepedett le Párizsban.

A bevándorlási rendszert viszont máig gyűlöli.

Badalov művészete egyfajta folyamatos naplóírás és anyaggyűjtés a menekült- és bevándorlólét mindennapjairól, amiket rajzok, kollázsok, térinstallációk, valamint performanszok formájában jelenít meg.
A muszlim kultúrkörből érkezve gondolkodását és képi világát a keleti és nyugati kultúra egyaránt meghatározza.
Badalov művei egy gyorsan változó világ brutalitásáról szólnak, amelyben a kiszolgáltatott csoportok, köztük a menekültek szerte a világon, a politikai problémamegoldás korlátaiba ütköznek.
A külföldiek befogadásában évtizedes tapasztalatokkal rendelkező nyugati országokban kialakult gyakorlat nem minden esetben emberséges és korántsem ad hosszú távú, illetve megnyugtató megoldást a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek számára.

Amint a kiállítás címe is jelzi, a művész hisz a szavak erejében, képversei költői agitációként is értelmezhetőek.
A Majakovszkij 102-be, a tranzit. hu nyitott irodájába egy olyan kiállítást készít, amely a rá jellemző kalligrafikus írással írt, gyakran szójátékokra épülő költői-politikai szövegekből, falra festett vizuális költeményekből, valamint rajzok és talált anyagok kollázsából áll.
Ezek mellett tüntetőket és idegeneket idéző, ruhájukon radikális üzeneteket hordozó próbabábuk népesítik majd be a teret.

Mindez kihat a művészetére is.

A menekültlét mindennapjairól szóló rajzai, kollázsai, térinstallációi, valamint performanszai ma már a világ számos híres galériáját bejárták most pedig Budapesten, a tranzit.hu irodájában állítja ki provokatív alkotásait.

Helyszín:
Majakovszkij 102, a tranzit. hu nyitott irodája,
1068 Budapest, Király u. 102., 1/1.

A kiállítás megtekinthető:
2015.11.13-2016.01.09.
Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 8
Regisztrált: 0
Kereső robot: 14
Összes: 22

Könyvajánló

Neferkheperure:
SzeretetcseppekKondor Tamás: Szeretetcseppek

Remélem az olvasók nem lesznek olyan kritikusak egy zenész verseivel szemben, mint én lennék egy költő zenéivel szemben...


Tovább...

Zeneajánló

aroncook: Yvngard romjai
Küldte: aroncook

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.0842 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz