Mohácsi András: Faltól falig
Megjelent: 2016, január 26. Idő: 09:40:34
Témakör: KiállításMohácsi András: Faltól falig

"A fikció mindig visszahat az emberre. Egy nem létező kiállításról írni, eleve befolyásolja azt a lehetőséget, hogy a kiállítás egyszer tényleg elkészül.
Különösen így van ez, ha egy olyan kiállításról beszélünk, aminek anyaga ott születik helyben, a kiállítótérben.

A kiállítás helyszíne egy izgalmas kulturális hely kocsmájának oldalsó terme.
A zaj a hely szellemének hangjait közvetítik. A fal feketére festett sötét tábla feketéje. Erre a falra fognak készülni azok a fehér krétasávok, mely a kiállítás anyagát fogják jelenteni.


A rajz az elmúlt 30000 évben nem sokat változtott, legfeljebb mást gondolunk róla. Többé kevésbé sík felületeket koszolunk össze, amely neveltetéstől függően optikai összefügésekké, néha jelekké, jelentéssé áll össze bennünk.
Ennek a firkálásnak a lehetőségét fogom a kiállításom elkészítése során keresni.
   Manet gigantikus festményei a párizsi Musée de l'Orangerie-ben a befogható optikai mezők kiterjesztését adják, faltól falig kép az ottani kiállítóterem. Valami ilyesmi lehetnek Altamira és Lascaux barlagjainak 18-20000 éves képeinek hatása: faltól falig minden fal egyetlen kép.
   Nem tudom milyen lesz végig krétázni négy nagy falat, ebből kettőn ablak és ajtó is található.
Mégis, ez a kréta fehér arcot sejtető vállalkozás arra készetet, hogy olyan egyszerű elemeket vigyek afal felszínére, amelyek teret, vonalat, ködöt és fényt sejtetnek. Olyan foltokat szeretnék létrehozni, amelynek nincs szóban megfogalmazható, optikáról szóra történő jelentése. Fehéren és feketén szeretnék arról vallani, amit csak sejtek, amikor a rajzolok." (Mohácsi András)

Helyszín:
Jurányi Galéria
1027 Budapest, Jurányi utca 1-3

Időpont:

január 28. (csütörtök) 19:00- február 28. (vasárnap)


A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
www.pieris.hu

A programajánló linkje: