Várfok 25 - jubileumi kiállítás
Megjelent: 2015, november 28. Idő: 10:38:35
Témakör: KiállításVárfok 25 - jubileumi kiállítás

A Várfok Galéria mint az egyik első hazai kortárs, máig folyamatosan működő, magánalapítású galéria idén ünnepli 25. születésnapját. Az évet izgalmas kiállításokkal, projektekkel kívánta emlékezetessé tenni. A jubileumi év csúcspontja a Galéria születésnapján, 2015. november 30-án megnyíló VÁRFOK 25 kiállítás lesz, amely a Várfok történetiségére, az elmúlt 25 év magyar kortárs művészeti szcénájában betöltött szerepére kívánja helyezni a hangsúlyt.

A Várfok Galériát tekinthetjük a hazai kortárs művészeti piac bölcsőjének, intézményesített rendszere egyik példamutató oszlopának. A Galéria egy negyed százados történelme, folyamatos fejlődése és mai napig tartó kontinuitása, számos non-profit projektje, konstans jelenléte és értékátörökítésre törekvő szellemisége egyedülálló a hazai színtér tekintetében.
A Várfok Galéria nagy terében, a Várfok Project Roomban, valamint az I. kerületi Önkormányzat Várnegyed Galériájában egyszerre nyíló jubileumi kiállítás a Galéria történetének legfontosabb pillanatait tárja fel - 1990-től egészen napjainkig.

A kiállítások koncepciója: Különleges időutazásra hívjuk a látogatókat!

A Várfok Galériában a felkért művészek emblematikus alkotásai mellett archív fotókkal, dokumentumokkal idézzük meg a Galéria emlékezetes eseményeit.
Így például Lugossy László és Szirtes János újhagyma dedikálását, a Várfok terek bővülését, Rozsda Endre halála előtti utolsó interjúját, Françoise Gilot 2007-es Galéria19 avatását, El Kazovszkij "pakkját" az Alkoholos Filcből, az egykori kulturális és vizuális telephelyeket, a ma már történelemnek számító Portál és Garázs Galériákat.
   A kiállítást komoly kutatómunka, a 25 év történetének feldolgozása előzi meg, valamint különleges voltát a rendhagyó installálás is emeli. Az egyedi arculat kialakításában Csáki László, Balázs Béla-díjas vizuális művész, animációs filmkészítő volt segítségünkre.

Ezzel párhuzamosan a Várfok Project Room, ahol 1990-ben pontosan november 30-án a Galéria megnyitotta kapuit, a kezdetekről emlékezik meg Gerber Pál, Gerhes Gábor, Kicsiny Balázs és Kungl György közös tárlatával.

Mindezek mellett gyűjtőink felé is szeretnénk leróni tiszteletünket és köszönetünket, hiszen az ő támogatásuk és hozzájárulásuk is kellett ahhoz, hogy a Galéria és művészköre azzá válhasson, amit ma jelent: elsőrangú, 25 év történetiségével hitelesített, értékteremtő és-megőrző viszonyítási pont.
Az ő tiszteletükre kerül megrendezésre a jubileumi kiállítás harmadik állomása szomszédságunkban, a Várnegyed Galériában.

Helyszín:
Várfok Galéria
1012 Budapest, I. kerület, Várfok utca 11.

Időpont:
2015. december 1. (kedd) - 2016. január 30. (szombat)A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
www.pieris.hu

A programajánló linkje: