Cserna-Szabó András: Sömmi
Megjelent: 2015, október 22. Idő: 09:17:08
Témakör: KönyvCserna-Szabó András: Sömmi

Rózsa Sándor történetét sokan elmesélték már.
A nép, az istenadta nép egy rakás nótát és legendát költött a betyárvezérről, a ponyvaszerzők se lustálkodtak Rózsa-ügyben, de az irodalmi profik közül is számosan pennájuk hegyére tűzték az alföldi szegénylegény sorsát: Arany, Tömörkény, Krúdy, Móricz, Móra stb.
Az előbbiekben felsorolt elbeszélőkben egyetlen közös van: egyik sem volt ott!
Mármint senki nem látta közelről Rózsa Sándor működését.
Most azonban egy koronatanú beszéli el a közismert történetet. Veszelka Imre, ,,a legszöbb paraszt", Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája meséli el, hogy valójában hogyan is estek meg a dolgok. Ha valaki, hát ő igen közelről látta az eseményeket, és most (1900-ban) a szegedi Páva vendéglő előtt elmondja az igazi, eddig eltitkolt, megdöbbentő sztorit.

Ördögi easternre számítson az olvasó, kegyetlen, de igaz szavakra, mert Veszelka nem kér - de nem is ad kegyelmet. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nemcsak a szegénylegényekről hullik le a lepel, de magáról a történelemről is.
Mert Cserna-Szabó András József Attila-díjas (2010) magyar író, újságíró könyvéből és Veszelkától megtudjuk, semmi sem úgy történt, ahogy eddig tudtuk.
Sömmi!

Műsorvezető: Király Levente
A regényből részleteket olvas: Bajomi Nagy György

A helyszínen könyvet vásárló betyárok a Marionett jóvoltából egy "Puszta-koktélt" kapnak ajándékba, amely a pesti Ritz eredeti receptje alapján készült.

Helyszín:
Marionett Craft Beer House
1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4.


A kötetbemutató időpontja:
2015. október 28. 18:00
A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
www.pieris.hu

A programajánló linkje: