Navigáció


RSS: összes ·




Novella: 113800 óra VI. rész

, 127 olvasás, Akula , 0 hozzászólás

Misztikum

Másnap este 8-kor Gerzson és Egon lementek a Lilla bárba. Mi Gézával szorosan a nyomukban voltunk. Miután Egon beazonosította a telefonban megadott személyleírás alapján a barna hajú szakállas fiatalembert, odamentek az asztalához:
- Sziasztok! - köszönt az idegen – Melyikőtökkel beszéltem telefonon?
- Velem! - válaszolta Egon
- Te volnál Egon?
- Igen. Ő pedig a szobatársam és egyben csoporttársam az orvosi egyetemen, Gerzson.
- Nagyon örülök! Az én nevem Ágoston!
Miután kirendelték a söröket és visszaültek az asztalhoz Ágoston rögtön a tárgyra tért:
- Tehát Egon ha jól értem, azért kerestél meg mert paranormális jelenségeket észleltél a lakásodban.
- Igen. Emese adta meg a számodat mivel tapasztalt asztaltáncoltató médium vagy, így talán van rálátásod a jelenségre.
- Hm! Meglepő, hogy Emese rám gondolt én ugyanis nem spiritiszta vagyok, hanem ún. fizikai médium!
- Mi a különbség?
- Az, hogy a spiritisztákkal ellentétben, az általam kiváltott jelenségeknek semmi köze a kísértetekhez. Az asztaltáncoltatáskor tapasztalt jelenségek véleményem szerint visszavezethetők elektromos és mágneses hatásokra. Általában jó megvilágítás mellett tartom a szeánszokat és Quija-táblát sem használok, hogy testetlen entitásokkal kommunikáljak.
- Elektromos és mágneses hatások? - kérdezte Gerzson – Ez nekem új! Én csak Faraday tanulmányát olvastam a témával kapcsolatban szerinte az asztaltáncoltatás csalások és ösztönös izommozgások eredménye!
- Ezt könnyen meg tudom cáfolni! A jelenség ugyanis akkor is létrejön ha a jelenlévők közül senki sem ér hozzá az asztalhoz! Faraday nem vizsgálta sokáig a jelenséget és túl hamar vont le következtetéseket.
- Mik ezek a hatások pontosan?
- Az egyik mágneses jellegű, amely anyagszerkezeti változásokat produkál, például megváltoztatja a testek elektromos vezetőképességét. A jelenség második komponenese pedig elektromos hatásokra vezethető vissza. A médium testén ilyenkor töltésszeparáció következtében dipólus alakul ki, például a lábai negatív töltésűek lesznek, a kinyújtott karjai pedig pozitívak. A médium lábától a negatív töltések az asztal lábához vándorolnak, a pozitív töltések pedig az asztal lapján halmozódnak föl. Valahol félúton a padló és az asztallap között a lábakon kialakul egy neutrális zóna, ahol a töltések semlegesítik egymást. Ha az asztal lába és a padló közötti töltéssűrűség elér egy bizonyos küszöbértéket az asztal lába a taszítás hatására megemelkedik először a médium felőli oldalon, majd amennyiben a töltéseloszlás kedvezően alakul akkor az egész asztal átmegy lebegésbe.
- Tehát az asztal tulajdonképpen lebeg és nem táncol?
- Amit az imént elmondtam az egy általános forgatókönyv de, hogy pontosan milyen jelenségek játszódnak le a szeánsz során, az mindig a szobában lévő bútorok, tárgyak elrendeződésétől függ. Az elektrosztatikus vonzások/taszítások hatására a környező tárgyak is mozgásba lendülhetnek. A klasszikus táncoló mozgás inkább olyan könnyű asztaloknál fordul elő, ahol a lábak nincsenek túl nagy távolságra egymástól. Valamint egylábú asztalok esetében, az asztal forgó mozgást végez, mindig abba az irányba ahol az asztalláb és a padló közötti taszítóerő kisebb.
- Tudományos szakirodalomban lehet olvasni ezekről a jelenségekről?
- A töltésszeparáció jelenségéről Preszman írt egy cikket, miszerint a jelenség megfigyelhető minden élőlénynél normális állapotban is, persze csak nagyon kis mértékben. A médium ezt erősíti fel egyfajta önszuggesztióval. Az asztaltáncoltatás kísérőjelenségeivel kapcsolatban pedig Sir William Crookes tanulmányát javasolnám amelyet az 1870-es években írt. Ebben azokat a kísérleteket foglalta össze amit Daniel Doungles Home-mal folytatott az akkori kor közismert médiumával.
Ekkor ránéztem Gézára, akinek a szellemi arcán valami furcsa fintor jelent meg, és így szólt:
„Azt hiszem itt feleslegesek vagyunk! Gyere nézzünk más préda után! ”
Csakhamar észrevettük Soroksári Béla segédmunkást aki a pultot támasztva épp italt rendelt:
- Kocsmáros! - üvöltötte – Egy deci kevertet!
- Nem lesz sok Béla?
- Maaaaajd ééééén azt tudom!
„Ez a nekünk való ember! - szólt Géza, majd mindketten beleálltunk az aurájába miközben felhajtotta a deci kevertet.
„Tűnés innen, ő az én energiadonorom! ”
Hátranéztünk és egy sötét hajú durva arcú kísértet nézett velünk farkasszemet:
- Miért sajátítod ki magadnak? - kérdezte Géza - Az energia mindenkié! Ehhez nincs jogod!
- De bizony jogom van hozzá! - vigyorgott az új ismerősünk – Nézzétek!
Azzal belecsípett Soroksári Béla segédmunkás seggébe és ráparancsolt:
„Énekelj! ”
Béla pedig elkezdte a „Jajj Cica” c. közismert operettslágert énekelni a Csárdáskirálynőből, mi pedig fejvesztve menekültünk a kísértet hangos kacagása kíséretében:
- Ennek a fele sem tréfa! - mondtam Gézának
- Nem bizony!
Visszamenekültünk Egonék asztalához, így már biztonságos távolból figyeltük amint Béla befejezi a nótát, majd egy Auerbach szaltóval kiugrik a mennyországból egyenest a szomszédos asztalra, ami felborult és a rajta lévő pohárból kifolyt a vörösbor egyenest Harcsa Emerenciának, a Magyar Gördülőcsapágy Művek titkárnőjének hófehér nadrágjára, aki erre velőtrázó sikoltásban tört ki.
„Nesze neked asztaltáncoltatás, itt az új mester! Egy igazi őstehetség! ” - nevetett Gerzson aki igen jól szórakozott a szituáción.
- Béééélaaaa! - üvöltötte Emerencia
- Ha gondolja Emerenciácska, a maga kedvéért is kiugrom a mennyországból! - ajánlkozott Béla
- Menjen inkább a pokolba Béla! A szép új nadrágom! Most hol találok olyan mosóport ami ezt a hatalmas vörösborfoltot kiszedi? Most dobhatom ki a szemétbe maga miatt!
- Meghívom egy pohár borra! Rögtön hozom!
- A bulinak vége Béla! Légyszíves menj haza! - felelte a kocsmáros
- Micsoda? Már záróra van?
- Neked igen!
Béla ránézett Emerenciára de a haragos tekintetéből látta, hogy tőle sem várhat támogatást. A kör bezárult. Így aztán fejébe húzta a svájci sapkáját, fölvette a kabátját és kitámolygott a kocsmából.

folytatása következik

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Misztikum
· Kategória: Novella
· Írta: Akula
· Jóváhagyta: Vox_humana

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 314
Regisztrált: 0
Kereső robot: 26
Összes: 340
Jelenlévők:
 · gazzo


Page generated in 0.5551 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz