Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Küldés

, 218 olvasás, mikulasmarton , 0 hozzászólás

Remény

T. egy multinál dolgozott informatikusként. Ez a nap is úgy indult, mint a többi, egész nap a kábeleket dugdosta. Elvágyott a monotóniából, saját vállalkozást szeretett volna. A barátnője is noszogatta, hogy ideje lenne végre otthagynia azt a munkát, amit nem szeret. Igaz, az ilyesmit mondani könnyű.
Kollégája, Sanyi viszont kifejezetten élvezte, amit csinál. Sanyi látszólag rezzenéstelen arccal matatott a parancssorban, ugyanakkor mégis azzal a fajta átszellemüléssel, ami a munkájukat élvező embereken látszódik. T. csak akkor érezte át ezt, amikor írt – egyelőre még csak a füzetébe. Már volt ugyan egy novellája, de közeli ismerősein kívül nem sok embernek merte megmutatni. Aztán az egyik baráti sörözésen addig-addig noszogatták, ugratták, hogy T. belement a játékba. Miután minden bátorságát összeszedte – ez még az aznapi alkoholmennyiség ellenére is nagy kihívás volt – fogta magát, és kirakta a novellát a személyes oldalára.
Enyhe másnapossággal ébredt fel. Ahogy kikászálódott az ágyból, belevillant a felismerés, hogy mit tett, de már késő volt. Az egy dolog, hogy kitette a személyes irományát, de még az oldalán megadott címére is jött pár levél.
Elolvasta őket.
Az lett, amire számított: kapott hideget-meleget. Volt, aki buzgón gratulált, kapott egyrészt-másrészt jellegű konstruktív kritikát is; ugyanakkor az egyik levélben nyomatékosan közölték vele, hogy ez nem novella, hanem még lektűrnek is csapnivaló. Hát, gondolta T., a negatív vélemény is vélemény.
Így már egy kicsit jobb hangulatban ment be dolgozni. Ruganyosabban lépkedett, az addigi enervált mozdulatok helyett pedig üde gyorsasággal igazgatta a kábeleket, írta a kódsorokat. Ez már Sanyit is kizökkentette szokásos zen-állapotából. El is kezdte faggatni T. -t:

- … és, beküldted már valamelyik folyóiratnak? Elküldted valamelyik novellapályázatra?
- Még nem.
- Sejtem, hogy miért. Félsz a visszautasítástól, ugye?

T. arca egy pillanatra elkomorult.

- Neked kell meglépned – mondta Sanyi, miközben kortyolt egyet a kávéjából –, más nem fogja helyetted megtenni.

T. -nek az az orosz regény jutott eszébe, amelyet még a magyar faktos tanára sem volt hajlandó elolvasni. Goncsarov Oblomovja. Oblomov történetesen egy gazdag ember, aki egész nap csak a kanapéján heverészik, és szó szerint nem csinál semmit. T. úgy döntött, hogy nem akar erre a sorsra jutni, így hát csak ennyit mondott:
- Rendben, akkor elküldöm.
Sanyi bólintott.
Munka után otthon nekiült, és tallózott a novellapályázatok között. Hosszas keresés után ráakadt egy elég kedvező pályázatra. Udvarias, rövid kísérőlevelet írt, a nagy műgonddal szerkesztett novellát csatolta, a kurzort pedig ráhelyezte a „Küldés” gombra.

Bal klikk.

T. -t egyszerre járta át az „úristen, mit tettem” és a megkönnyebbülés érzése.

Telt az idő. T., a barátnője, a baráti társasága és Sanyi tűkön ülve várták a visszajelzést. Elérkezett a határidő, T. postafiókjában pedig egy levél landolt. T. megnyitotta.


„Kedves T….!

Kéziratát átolvastuk, és úgy találtuk, hogy egyelőre nem felel meg annak a publikálási színvonalnak, amely a díjnyertes pályaműveket jellemzi. Azonban felhívnánk a figyelmét, hogy a nyilvánvaló szerkesztési és narratív hiányosságok (mondatok hiányossága, karakterek kidolgozatlansága) ellenére lehetőséget látunk az Ön stílusában. Kéziratát ezennel visszajuttatjuk önnek.

Tisztelettel,
a Szerkesztőség”

T. elolvasta a levelet, majd fellélegzett. Jó lesz ez. Elmondja a barátnőjének, elmondja a haveri körnek, elmondja Sanyinak is, hogy igen, ebből már lehet valami, ezt lehet csinálni.
Hosszú idő óta először érezte úgy, hogy igazán jól telt el egy nap.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Remény
· Kategória: Novella
· Írta: mikulasmarton
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 239
Regisztrált: 2
Kereső robot: 36
Összes: 277
Jelenlévők:
 · Napfeny
 · Sutyi


Page generated in 0.1741 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz