Navigáció


RSS: összes ·
Jegyzet: A katona hegedűje

, 187 olvasás, PiaNista , 2 hozzászólás

Ezerszín

A katona hegedűje
Victoria Stjerna és Emma Johansson koncertje

Amikor a harcok elcsendesültek s a seregek elvonultak, egy francia katonát Velencébe vitte sorsa, ahol megismerkedett egy olasz hegedűkészítő mesterrel. Sokat tanult tőle, míg végül jobb és jobb hegedűk kerültek ki keze alól. 1750-ben egy különlegesen kiváló hangszert épített, amelynek sorsát nehéz lenne nyomon követni. Azt azonban tudjuk, hogy ma is épségben van, és a minapi koncert szólistájának 2017-ben itélte oda egy nemzetközi zsűri, hadd szólhasson az tovább az ő kezében.
Ennek a Jan Wallander-díjnak nyertese Victoria Stjerna magyar hegedűművész volt, aki Emma Johansson zongorakiséretével adott koncertet a göteborgi Hagakyrkában.
Feltétlenül írnom kell a zongraművész, Emma Johansson nagyszerű munkájáról. A zongorakísérők ”szomorú sorsa”, hogy láthatatlanok. Azért vannak, hogy a szólista felléphessen. Emma Johansson technikája és muzikalitása jól illett Victoria Stjerna színes produkciójához.
Victoriát kicsi kora óta ismerem. Hallottam őt fejlődésének minden fontosabb szakaszában. Most érett, nem tanári utasításra, hanem saját elképzelése alapján megformált műveket mutatott be. Méghozzá négy, egymástól nagyon különböző szerző zenéjével bizonyította, hogy igazi művész: érti Beethovent, érti Bartókot, rátalált Amanda Maier-Röntgen zenéjére, és ”képes volt” eljátszani J. Brahms egyik igen ritkán hallható ”Magyar Tánc”-át. Arca nem a hibákat rémülten kerülni igyekvő szólista, hanem a magabiztos, a zenét, a játékot mindvégig élvező koncertező hangulatát mutatta.
Szívből gratulálunk!
Ha az az említett francia katona, Michel Deconet tudná, hogy az 1750-ben általa épített nagyszerű hegedű még 270 évvel később is gyönyörűen szól egy magyar művész kezében, igazán boldog lenne. Arról nem is beszélve, hogy ez a hegedű már ötvenegy éves volt, amikor Beethoven megírta a koncerten is elhangzott ”Tavaszi Szonátá”-ját.
Biztos vagyok benne, hogy ott mosolyog fent, nagyon fent, ahonnan a többi Nagyok figyelnek minket, mennyire becsüljük a mai tehetségeket...

További sikereket kívánunk mindkettőjüknek.

A műsorszámok: Amanda Maier-Röntgen - 6 Darab Hegedűre és zongorára
Ludwig van Beethoven: Hegedűszonáta No. 5 ”Tavaszi Szonáta”.
Bartók Béla: 6 Román Néptánc
Johannes Brahms: Magyar Tánc No. 2Megjegyzés: Maróti László, Göteborg

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezerszín
· Kategória: Jegyzet
· Írta: PiaNista
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 13
Regisztrált: 0
Kereső robot: 18
Összes: 31

Page generated in 0.0277 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz