Navigáció


RSS: összes ·
Próza: Napló - Levél XV.

, 333 olvasás, P.Palffy_Julianna , 4 hozzászólás

Ezerszín

„Mama még! ”

„Mama még! ” – jelenleg ez a kedvenc mondatom. Őhercegsége mindenre tud valamit, amivel szívlágyító módon hat a környezetére. Valljuk be, egy Mamát a legkönnyebb befolyásolni. Nem tudok ellenállni. Nem kell megijedni, nem csokiról, és nem rosszalkodásról van szó. Gurulunk (én a nevetéstől is), mert nem lehet nevetés nélkül kibírni, ahogy görgünk ide-oda az ágyon mosógépet vagy szárítógépet utánozva, és nem elég egyszer, kétszer, százszor. A gyerek kacag, az összes foga villog, és a megnevezhetetlen színű szemei csillognak. Totális pasi. Mindig olyan színű a szeme, amilyen póló van rajta.

Megkezdődtek az ovis napok, kicsit ragozzuk a statisztikát, két nap ovi, egy hét otthon. De inkább így, mint bármi komoly gond legyen. Anya vigyáz a többi gyerekre is, ha Őhercegsége taknyos, nem viszi közösségbe. Viszont szépen, lassan felveszi a ritmust, nincs erőltetés, rengeteg mesélés, magyarázás. Nem, nem mi mesélünk, mi vagyunk a hallgatóság. Kerekednek a mondatok, és a mese is egyre kerekebb lesz.

Még mindig a gépek bűvöletében él, legfeljebb hajtogatós hajókkal tudom lefoglalni pár percet, mert egy kalapácshang azonnal kizökkenti, és máris képbe kerül, hogy „gyártani” lehet valamit. Nincs különbség, megfogja az ásót, a nagy kalapácsot, segít gereblyézni, bepakol a mosogatógépbe, és igazán érdekesnek találja, hogy a mamáéknál teregetni kell a ruhát, mert „csak” mosógép van. Főzéskor hozza a fellépőt, és ott kever-kever, ami miatt egy tíz perces tészta készre készítése kétszer annyi időbe kerül.

*

„Énekemenekemnem”

Ez a szó még a megfejtendő kifejezések közé tartozik, fogalmunk sincs mi lehet, a család totózik. De mindenre jó, ez a lényeg.

Ma Dédmamánál jártunk, tompítani az első olyan születésnapját Dédapának, amit ő már az angyalokkal ünnepel. Azt gondoltam, sírós, szomorkodós napunk lesz, de Őhercegsége mindent felülírt.
Dédmama – érdekes módon nem a rövidített Dédi szót használja, hanem Dédapa, és Dédmama számára a család legidősebb generációja.

Már ötven percet beszél egy órányi időből, a figyelme százfelé, és ezáltal nekünk is működik a tarkónkon a hátsó szemünk. Áááá, egy másodpercre nem lehet nem odafigyelni!

Ebédnél minden lehet, jöhet – bár szabályosan kinevet bennünket a fütyülős répa mesénkkel –, csak tészta legyen. Mi esszük a répát, fütyülünk, ő eszi a tésztát..., és fütyül ránk. Közben szórakoztat a meséivel, Dédmama nem győzi hallgatni, és az a legérdekesebb benne, ha én mesélek, néha kétszer is mondom, mert az egyik fülére kissé nagyothall, de Őhercegsége minden szavát megérti.

Ma éppen az első felvilágosító órát kellett megtartani, a „fiúknak fütyije van” címmel. Végigsorolja a jelenlévőket, aztán az egész családot, és nyomban kiderül, hogy a Mamának, azaz nekem sincs „kukóm”. Gondolkodik két-három másodpercig, majd feltalálja magát, leugrik az ölemből, húzza a kezem, és már mondja is: „Menjünk vásárolni Mamának kukót! ” Kukót ugyan nem vettünk, mert a Papa biztosan nem örült volna neki, de azért vásároltunk a boltban ezt-azt, és egy kis lazulás végett betértünk kávéra, sütire a kedvenc cukrászdánkba. A gyerekműsor természetesen itt is sikert aratott, mert mit tehet olyankor a kedves eladólány, ha egy aprócska kisfiú az összes sütit elkérné „hűmegha” felkiáltásokkal, aztán határozottan kávét rendel magának a tortája mellé.
De ez majdnem mellékes., mert a lényeg, hogy a mai napon Dédmama elfelejtett sírni.
„Énekemenekemnem” tonnányi szeretettel gondoskodott róla…


2018. október

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezerszín
· Kategória: Próza
· Írta: P.Palffy_Julianna
· Jóváhagyta: aron

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 33
Regisztrált: 0
Kereső robot: 14
Összes: 47

Page generated in 0.0452 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz