Navigáció


RSS: összes ·




Blog: Orosz László "Isteni színjáték" (3.)

, 318 olvasás, Aevie , 2 hozzászólás

Kritika

„Nem undor - mondtam -, inkább keserűség
járta át szívemet miattatok
(és így fogok érezni még sokáig!...)"


*

Vajon Istennek is ilyen könnyű volt? Képmására teremteni minket? Mindenfajta kétely nélkül lehelt lelket Ádámba? Ha Lucifer angyalból egyszer csak ördög lett, vajon bizonytalankodott-e, hogy az emberből vajon mi? Az ember mit akar majd uralni? Rongálni, rombolni, felforgatni, elpusztítani, megsemmisíteni? Miért teremtett képmására hús-vér lényt, aki képes mindazt leigázni, amit ő hat nap alatt teremtett?
Nyilván nem ezért. Az egyensúlyhoz az ember túlontúl barbár lény. Isten nem az öngyilkosság kardjába zuhanó világot keltette életre, csupán hiba csúszott a gépezetbe. Javíthatatlan, végzetes tévedés az ember.
Ám a rendszer örökmozgó. Még ha betegen nyikorog, és eltorzulva csikorog is, a körforgás önmagát táplálja, gyógyítja, toldozza-foltozza. Az öröklét sokszoros reménykitevővel bír; és ez súlyosabb, mint az atom, melyet képes dobni az ember. Hála Isten?
Hála neki, végtelen számú esélyt kapunk. A legnagyobb bűnünk is megbocsáttatott már, hiszen a gyermekeit nevelni kényszerül. Sosem hagyna el minket, de vajon képes lesz-e megvédeni minket a gonosztól? A fő démonoktól, melyektől csak rémálmainkban tudunk elmenekülni: saját magunk elől. Lucifer mérhetetlen pokoliságán is bőven túlteszünk.
Vannak azok, akik ebben teljesen biztosak, és azok, akik önmagukban biztosak ugyanennyire, és „amit nem látok, az nem létezik”. Az öntudat és önbizalom harcosai. Ez a… „Vakon élni könnyebb?” - kérdés elkerülhetetlen felmerülése állandó jelleggel.
Mire megy el az időm? Mit szerencsétlenkedek már a reggeli kávén agyalva? Vagy a cipőn, a hajamon, azon, hogy lassan tüdőembóliát kapok egy mélyvénás érelzáródás miatt, amennyit ácsorgok. Miért nem tudom én is csak úgy lekapcsolni az agyam, és foglalkozni a fontos dolgokkal: az ember által teremtett dolgokkal?! A politikával, a jelen szocio-demografikus problémáival, a deviza-hitelekkel, az államkincstár papírjaival, az országadóssággal és a benzinárakkal. Én hogy lehetek ennyire szemellenzős?! És béna, hogy számomra minden evidencia megkérdőjeleződik. Nekem miért nincs olyan hatalmas nagy öntudatom és önbizalmam? (Úgy könnyebb lenne?!)
Mert én is egy vagyok a „Furcsák”-kal… Másként látok, másként érzékelek. Máshogy emlékezem, máshogy tervezek, máshogy élek. Én megkérdőjelezek. Nem bántok, és nem ítélek. Nem papolok, nem veszem el a szabad döntésekhez való jogot. Én nem tudok. Csak érzek. És világokat teremtek.

*

Az idézett részlet:
Dante: Isteni színjáték; Pokol, Tizenhatodik ének, A homoszexuálisok II.: Államférfiak
Nádasdy Ádám fordítása

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Kritika
· Kategória: Blog
· Írta: Aevie
· Jóváhagyta: ÉvIda

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 18
Regisztrált: 3
Kereső robot: 20
Összes: 41
Jelenlévők:
 · ferenczvicus
 · Nick Jagger
 · Sutyi


Page generated in 0.0438 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz