Navigáció


RSS: összes ·
Blog: Orosz László "Isteni színjáték" (2.)

, 316 olvasás, Aevie , 2 hozzászólás

Kritika

„Egy Styx nevű mocsárba fut bele
a bánatos patak, ahol leér
a rücskös, szürke sziklafal tövébe.
Ahogy most érdeklődve körbenéztem,
a posványban láttam sok sáros embert:
mind meztelen s mérges tekintetű"


*

Másnak könnyű. Ja, mert azt is mondták, hogy a gondolatok poklot teremtenek, így ha támad valami a fejedben, gyorsan hessegesd el, mert megbetegedsz, majd belehalsz.
Ne gondolkozz, ne érezz, mert azzal valódi poklot teremtesz. Másnak ezt nem kell felírni receptre… Mert azt is mondták, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, és arra figyelj maximálisan. Ha nem tartod ezt be, elrontasz valamit, aztán belehalsz.
Más… Mert vannak az emberek, nevezetesen a homo sapiens sapiens vulgaris, és vagyunk mi: homo sapiens sapiens artis. Elnyomott kisebbség, eltaposott kórság, az evolúció vadhajtásai, a „Furcsák”, kattantak, dilisek, bolondok, akiknek elmentek otthonról. Abnormale! Végeredményben azok, akiken nem hogy lehet, muszáj röhögni. És még sok mást: gúnyolni, piszkálni, zrikálni, cukkolni, bántani, alázni, semmibe venni, levegőnek nézni, eldobni, megrúgni. Igen. Mi az olyan nagyvilági dolgokhoz sosem fogunk érteni, mint a pénz, a hatalom és a hírnév. Úgyhogy férgek vagyunk csupán a penge agyú, sikeres, megnyerő, elegáns, szívélyes humanoidokhoz képest. A nagyvilágban a gondolatok csak zavart szülhetnek, az érzelmek, az igaz út elhagyását. Ők a szerencsések! A tökéletesek! A reklámfiú, aki mosolyog rád a tábláról, a csinibaba, aki az ügyeletes szuper anyuka. Az igazgatók, elnökök és gyilkosok. Ők megteszik, amit a recept javasolt. D.s.: teperj 24h/nap, külsőleg és belsőleg! A nagyvilág csillagai! Fények az éjszakában, a briliáns elméink, világunk megváltói, és a többi, és a többi…
Számukra a másodpercek uniformisban kullognak egymás után. Végtag nélküli torzóként, szívüket vastag vaskarika hasítja át, amely szoros láncra fűzi őket. Nem tér el, nem különbözik, nem beszél, nem dalol, nem lát, nem hall, csak egyenesen vánszorogva húzza a béklyót. A másodperceik nem veszélyesek, nem örülnek, nem sírnak, nem tombolnak, sosem rázzák le saját igájukat.
Felkelnek. Kávét isznak, nem kérdés. Egy nap elkezdték, és azóta kávét isznak. Reggelit vásárolnak a pékségben, és úton a munkahelyük felé fogyasztják azt el. Mert tökre trendi! Aztán meg azért, hogy egy másodpercet se pazaroljanak el a drága munkaidőből, hiszen ők a legfontosabbak a Földön! Ha majd más lesz a divat, akkor váltanak. Akkor biztos az a jó, hiszen ők jók! Jóra törekedve teszik a jót. Üzletet kötnek, ingatlant adnak el. Részvényeket tologatnak és rendezvényeket szerveznek. Úgy, hogy minél több pénzt kapjanak érte. Pénz, hatalom, hírnév! Ne felejtsük! Termelés, ipar, fogyasztás, csak ez számít! És aki nem ezen a véleményen van, az lusta, hanyag, mihaszna! Egyszerűen felesleges.
A fontos ember csak fontos dolgokkal törődik. A szemetet kidobja. Sosem kételkedik, azt teszi, amit kell. És ő mindig is tudta, mit és hogyan kell. Meghalni is meg kell valamiben, valamikor. Az álmodozásból mégis milyen nyereség lehetséges? A fantázia gyerekeknek való. És minden kacat, ami nem az Ikeából van. Nekik könnyű.

*

Az idézett részlet:
Dante: Isteni színjáték; Pokol, Hetedik ének, A pénzimádók. - A haragosak és a tétlenek
Nádasdy Ádám fordítása

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Kritika
· Kategória: Blog
· Írta: Aevie
· Jóváhagyta: ÉvIda

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 17
Regisztrált: 5
Kereső robot: 15
Összes: 37
Jelenlévők:
 · elone
 · Öreg
 · Pekka
 · Sanus
 · Sutyi


Page generated in 0.043 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz