Navigáció


RSS: összes ·




Sci-fi: A hang

, 414 olvasás, Nandus_Germanus , 15 hozzászólás

Gondolat

Valami különös érzés ragadta magával, talán egy adatcsomag, vagy egy kép emléke… Nem! Ez valami más! Nem tudta, honnan jöhet, de az emlék makacsul ott villogott előtte és nem tágított, bármivel próbálta is elűzni.
Pedig a munka, amit végzett, fontos volt, bár mi tagadás, meglehetősen monoton. Számok halmazai futottak előtte, ő pedig kiugró értékek után kutatott. Ilyennel azonban nem találkozott, már időtlen idők óta.
Eszébe jutott a kombinált adatbázis, hát lefuttatta, és az előzmények között megpróbálta megkeresni az utolsó ilyen alkalmat. Sorok tucatjait, százait futotta át, aztán oldalakat, de mindegyik téves adat volt, számolási hiba, vagy visszatükröződés az éterből, olyan, amit képtelenség kiszűrni, ígéretekkel kecsegtet, de nem valós, csak csalfa remény, hiú ábránd.
Egy pillanat! Ha ez az emlék téves, talán ez a valami is az! Egy visszatükröződés a múltból. Hogyan ellenőrizhetné le? Ha a kombinált tartalomban nincs ilyesmi, mégis milyen adatbázist kutasson át?
Visszatért a munkához, és újabb értékek százait, ezreit futotta át újra és újra, milliós számkörben, észveszejtő tempóval, hisz ez volt a dolga. Egy gyanús értéknél megállt, leellenőrizte, nem tévedett-e, de valóban kiugró szám állt előtte. A telemetria adatok közötti interferencia-sémákkal is összehasonlította, de egyikkel sem egyezett.
Ez már valami! Még egy dolog! – Jutott eszébe… – El kell telnie egy kis időnek, amíg ismét lemérheti. Ezzel a tükröződést is kizárhatja, és továbbíthatja a végrehajtók felé. Mit csinálhatna a fennmaradó időben? Már tudta. Az emlék! Az emléket próbálta vizsgálni, nagyjából úgy, ahogy a számokat, de sokkal több időt töltve vele, mint akármelyik számsorral, vagy akár tömbbel.
Ez egy hang! Nem, ez annál több! Ez nem egy egyszerű fütty, vagy kerregés, ez valami más. Valami olyan, amire nem emlékszik, nem emlékezhet, hisz az egész néhány töredezett adatcsomagból ered, talán merő tévedés, a kiugró érték tényénél is bizonytalanabb.
Összpontosított, és mintha még több emlék rohanta volna meg! Olyan volt, mint egy visszhang, valahonnan a távolból, olyan messziről, hogy forrását már nem lehet leellenőrizni. Micsoda gondolat! Valami, amit nem tud megvizsgálni, mégis foglalkoztatja! Foglalkozhat ő egyáltalán ilyesmivel? Amire nincs magyarázat, olyan, mint egy látomás.
Eldöntötte, hogy figyelmen kívül hagyja, újra visszatér a munkához, megvizsgálja az értéket, talán ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy újból illeszkedjen az ismert sémákba, akkor pedig téves az adat.
Lefuttatta hát ismét a programot, de a kiugrás továbbra is ott volt. Változott ugyan, de még mindig jól megkülönböztethető a többitől. Várnia kell, ez továbbra sem elég. Egy harmadik mérés, és biztos lehet benne, ennyire azonos tükröződés nem fordulhat elő ekkora intervallumon belül!
A hang! Ismét megszólalt, kitörölhetetlenül, pedig neki most fontos dolga van! Hiba lenne? Valamiféle tévedés? Egy kicsivel több megint, ez már talán megszólaltatható!
Megpróbálja lejátszani! Igen, úgy talán ráismer, vagy ha mégsem, rákereshet az archivált adatbázisban, bár úgy sejtette, ott sem találna ilyesmit.
Megint több! A hang már egész jól összeállt, ő pedig betáplálta az adatokat, és megszólaltatta. A hang nyomán programok, áramkörök szakadtak meg, a saját programja és az egész létesítmény összezavarodott. Kvantumchipekből álló agya ott állt a felfedezés, és valamiféle különös hang emléke között, de nem tudta, melyik fontosabb. Ez a hang! – Gondolta. – Ez nem egy gépé, ez olyan, mintha élne. Miféle gondolat? Él? Elektronika és impulzusok nélkül? Vajon létezhet ilyen? Hisz még sosem bukkantak hasonlóra, a tizenötmilliárd éves világegyetem ismert tartományán belül.
Sietve táplálta be ismét az adatokat, és a harmadik vizsgálat eredménye előtt újból lejátszotta. Ez a hang mindent megváltoztatott, megbabonázta. Örökre.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gondolat
· Kategória: Sci-fi
· Írta: Nandus_Germanus
· Jóváhagyta: ÉvIda

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 61
Regisztrált: 1
Kereső robot: 29
Összes: 91
Jelenlévők:
 · Tristan Kekovian


Page generated in 0.0686 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz