Navigáció


RSS: összes ·
Egyperces: Beteg fiú

, 316 olvasás, Cselényi Péter , 4 hozzászólás

Gondolat

A beteg fiú itt van. Van és itt van. Beteg a világ - úgy hírlik -, a fiú is. Ebben a kerekesszékben. Ebben az országban, városban, lakásban, kerekesszékben.
A fiú beteg. Szíve dobog, friss ütősóra. Tüdeje szív - fúj, be - ki. Vére, igen, kering, száguld, forrong. Lát mindent, hall mindent. De beteg.
Nem jár, nem beszél, lába engedetlen, hangja megszökött. És csillog - villog a műkarja. És munkálkodik benne a pirula, az oldat.

Nem jár iskolába. Nem gurul iskolába. Ám őhozzá eljön földrajznak, történelemnek, fizikának oktatója. Nem jár a nagymamához.
Az néha eljő hozzá, csokit hoz, cukrot és nyalókát hoz. Ahogy ő mondja:
"csokihozok", "cukor - és is nyalókahozok". "Gyümölcshoz" is.

Mit tesz a beteg fiú e percben? Megrajzolja Ádám - Évát. JÓL(!) megírja történelmet, megszámolja csillagokat. Persze, várja és hagyja és akarja, hogy öltöztessék, megetessék és az ablakhoz tolják a kellemesen szikrázó simogatós napfény alá. Illetve ezt nem, oda tud menni, gurulni egyedül is. A beteg fiú itten tehát, kerekesszékében nem látja, de valahogy mégis látja az atomfelhőt Phenjan és Washington felett. Azt sem látja, hogy a szomszédos utcában elgázoltak egy kislányt. (Talán túlélte.) Nem érzi a metsző hideget, csapongását - suhogását, simogatását, kacagását és fújtatását, amint kapirgálja, kaparja a hólapátolók bőrét. Bőrét, izmait, csontját. Vagy a gyümölcsszedők hőjét, izzadását, nem hallja "rettenetesen izzadok"-jukat, kigőzölgésüket, lelki szemeik előtt lebegő Hűtött IvóVizet. Azt sem érzi, kellene? Kimennek a szabadba.
Bátyjai, nővérei tolják. Gyöngédesen, szeretve, örökbe. Miért mennek a szabadba? Beteg fiú hogy: felélessze, "feléledje" a vakondot? Megsárgásítsa a kék füvet? Kifényezze a fényt? Nem - hisz ezeket már rég megtette bent és bentről. E csendes, nyomorék fiúcska.
Dánielnek hívják, ő az.

50 - 60 - 70 év múltával Dániel még mindig írja, rajzolja:
A = B, A nem = C.
U - U -, - U - U
1, 2 végtelen.
Bátyja immár eltávozott, még nővére jól vigyázza. Vajon ő érti, Dániel mit rajzol, ír? Ő talán nem, de Einsteinék, Szókratészék, Dantéék mindenképp.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gondolat
· Kategória: Egyperces
· Írta: Cselényi Péter
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 19
Regisztrált: 1
Kereső robot: 15
Összes: 35
Jelenlévők:
 · Zsiga Lajos


Page generated in 0.0252 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz