Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Az eminens

, 352 olvasás, Frekventor , 7 hozzászólás

Ezek vagyunk

Gábor már 56 éves volt, mikor nyugdíjasan oktatói állást vállalt egy középiskolában. Korkedvezménnyel került nyugdíjba, ezt a katonai szolgálat tette lehetővé. A honvédségnél is mindvégig elektronikával foglalkozott, híradó tiszt volt. Szerette a szakmáját, mondhatni egyezett a hobbijával, örömmel vetette bele magát a fiatalok gyakorlati kiképzésébe.

Önállóan dolgozott, a tanműhelyében nem is volt váltótársa, és miután a vezetőség néhány alkalommal meggyőződött lelkiismeretes, magas szintű szakmai munkájáról, senki nem zavarta többé ellenőrzéssel sem. Leleményes módon vont be mindenkit a szakmai munkába, versenyeztette őket, és minden feladatot kiértékelt. Az sem kedvetlenítette el, hogy jó néhányan csupán az érettségi megszerzésére törekedtek, semmi vonzalmuk nem volt az elektronikához.

Egy féléves ciklus alatt három komplex áramkört készíttetett velük, ebbe beletartozott a tervezés, a kivitelezés, beüzemeltetés és értékelés. Már a tervezésnél sokan bebizonyították, hogy soha nem fogják megérteni és átlátni a bonyolult áramköröket, azaz alkalmatlanok erre a pályára. Alig néhány terv felelt meg az elveknek, ezeket rendszeresen jelesre értékelte, mert aki idáig eljutott, volt némi reménye a szakma megszeretésére. Az áramkörök maratása, panelek fúrása, cinezése és beültetése mind megannyi jellemrajzot produkált, az egyéniség tükröződött minden munkán, Gábort sokszor elszomorította a felületesség, pontatlanság látványa, a közömbös, nemtörődöm hozzáállás, ilyenkor meg is jegyezte, hogy tud ilyen lelkiismeretlen munkát kiadni a kezéből a tanuló

A csoportokat vegyesen szervezték, fiúk, lányok egyaránt tagjai voltak az arányosan elosztott nagy létszámú osztályoknak. Legfeljebb tizenöt fő tartozott egy csoportba, így viszonylag jól kezelhető és oktatható volt a létszám. Éppen egy új tizenegyedikes osztály foglalta el a tanműhelyt, aztán megkapták az első tervezési feladatot.. Mikor végeztek, Gábor szokás szerint egyenként hívta ki őket és végigelemezték a munkát. Legtöbbje alkalmatlan volt a további kivitelezésre, mígnem egy leányzó került sorra. Automatikusan regisztrálta magában az oktató, hogy nagyon csinoska, aztán koncentrált a munkára.. Már az esztétikus áramkörterv is meglepte, de amikor végére ért, alig hitt a szemének: hibátlan volt az elképzelés. Meg is jegyezte a többiek előtt, hogy ez egy ritka pillanat, elsőre jó az áramkör. Egyre nagyobb figyelmet szentelt a kislánynak, megérezte, hogy ritka tehetséggel rendelkezik, akit támogatni illik. Tizenkettedikben már fűnek-fának kérkedett az egyre tökéletesebb munkát produkáló hölggyel, és szívet melengető érzésekkel gondolt reá Ez lett a veszte. A tantestületben elterjedt, hogy bűnös viszony alakult ki az oktató és a tanuló között, ez így nem mehet tovább. Fegyelmi értekezletet hoztak össze, ahol megvádolták őket a kapcsolattal. Mindketten álmélkodva fogadták a tantestület prüdériáját, az alaptalan gonosz feltételezéseket, keményen visszavágott Gábor, követelte, hogy bizonyítsák a galád vádakat, vagy fejezzék be az ostoba pletykálkodást. Mivel a tanuló is Gábort igazolta, a fegyelmi bizottság tehetetlen volt, elmarasztalás nélkül zárták az ülésüket.

Gábor ezek után kissé visszafogottabban dicsérte tanulója munkáját, és sehol nem maradtak kettesben. Magában persze eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne ha…, de ennél tovább nem merte gondolni se. Azt viszont nyíltan vállalta, hogy ilyen precizitást és szakmai hozzáértést még senkinél sem tapasztalt, ráadásul az áramkörök árasztottak valami kecses női bájt is, ami még jellegzetesebbé tette a lány munkáját. A vizsgák után fájó szívvel búcsúzott tőle, és sok sikert kívánt neki a szakmai életben.. Biztosra vette, hogy tanulója jóval túltesz majd rajta, és igyekezett figyelemmel kísérni életútját.

Így jutott tudomására, hogy a hölgy tovább tanult, és rövid idő alatt szép karriert épített, emiatt lassan eltávolodott a szakma szépségeitől, utolsó információja szerint egy hatalmas építőcég villamos főnöke lett az eminens tanítvány. Míg idáig eljutott, két férj dőlt ki mellőle…

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Novella
· Írta: Frekventor
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 193
Regisztrált: 2
Kereső robot: 20
Összes: 215
Jelenlévők:
 · Sutyi
 · Tristan Kekovian


Page generated in 0.2539 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz