Navigáció


RSS: összes ·




Próza: A thai menyecske - 4. rész

, 501 olvasás, Sutyi , 9 hozzászólás

Esküvő

A nappaliból, ami már félig-meddig ünnepi díszbe öltözött, hogy ne legyenek láb alatt, betessékelték őket a szomszédos hálószobába, ahol a menyasszony, Goy készülődött. Gyönyörű, napsárga, testhezálló, ujjatlan thai selyemruha volt rajta. A szoba közepén állt, s előtte a sminkmester utolsó simításként a ruhából kiálló testrészeit fehér púderrel világosította. Ismerős volt neki mindez, hiszen a nők Kínában is púderrel fehérítették a bőrüket, mert ezen a térfélen nem a természetes-sőt genetikai-barna bőr volt a divat, hanem a fehér. Az egyetlen ablakon kíváncsi thai lurkók kandikáltak befelé.
Ez a kis epizód nem rabolt sok időt, mert hirtelen kinyílt az ajtó, s a menyasszony mamája sürgetően terelte a násznépet a ház bejárata elé.

Délelőtt tizenegy óra volt, a nap sugarai szinte kibírhatatlanul ontották a meleget, így egy kerítésen áthajló hatalmas levelű banánfa árnyékába húzódva figyelték a történéseket.
Pár perc néma várakozás után az utca végén befordult egy kis csapat, melynek szinte geometriai középpontjában a vőlegény Peti állt. Nem csak magas termetével tűnt ki a csapatból, hanem a szintén napsárga selyemből készült öltönyével. Körülötte a násznép egy része, a közeli rokonság, köztük a húga is. A sor mellett egy apró thai nő kántált furcsa dalokat, s kezében egy kisebb méretű fonott kosarat tartott, mely, mint később kiderült tele volt pénzzel, vagyis abban volt a menyasszony vételára. Amikor a házhoz értek a küszöbön Peti lehúzta a cipőjét s az előtte térdeplő thai nő egy edényben megmosta a lábát, mintegy szimbolizálva, hogy csak tiszta lábbal lépheti át a ház küszöbét. A jelenet kisebb derültséget váltott ki a násznép között, hiszen Peti elegáns selyem öltönye alatt-kissé stílustalanul, vagy ifjonti lezserséggel? - fehér pamut Adidas sportzokni volt.

Bent a nappaliban az egész násznép egy hatalmas szőnyegre térdelt a láma-buddhista pap- körül, aki hosszan beszélt, majd megáldotta az ifjú párt. Egymás ujjára húzták a gyűrűket, s azután a násznép gratulációja következett, amely különös módon zajlott. Mindenki fehér fonalat kötött a pár csuklójára, miközben elmondta a jókívánságait.
A ceremónia még rövid, megkomponált, színpadias jelenetekkel folytatódott a hálószobában a nászágy környékén, amelyből semmit értettek, mert a tolmács időközben eltűnt.
Ekkorra már a húga is mellé keveredett.
-Jó, hogy itt vagy Nóra-fogta karon-nemrég beszéltem Petivel, s a forgatókönyv szerint hamarosan itt van értünk az autó, s visszavisz bennünket Udon Thaniba. Megebédelünk, pihenünk keveset, s délután 5-re jönnek vissza értünk. Addig itt előkészítik a helyszínt a vacsorához.

Mire délután visszaértek, a falu egyetlen utcája le volt zárva s a teret korallpirosba és fehérbe öltöztetett asztalok és székek foglalták el, és az egyik oldalt egy hatalmas színpad uralta.
A ház takarásában a kis belső udvaron hatalmas fazekakban rotyogtak az ételek.
Bármennyire szerette volna, nem sikerült megtudnia, hogy az ünnepi menü tulajdonképpen miből állt, s mennyire volt jellegzetesen thai lakodalmi menü.
A színpad közelében volt az asztaluk, s ahogyan a pincérek elkezdték felszolgálni a menüt, a színpadra korallpiros lenge öltözetű táncos lányok vonultak fel, s fülsiketítő zene mellett ropták egészen a vacsora végéig.
A vacsora után még őket is megtáncoltatta egy-egy „rokon” thai leányzó, mert mint kiderült csak a nők táncoltak egymással, a férfiakat mintha a föld nyelte volna el. Nem tudni, hogy csak szégyenlősek voltak, vagy egyszerűen a thaioknál nőuralom van.

Ha a történések egymást érik az idő is szinte szárnyakon jár, így hamar elkövetkezett a búcsú pillanata.
Az újdonsült „rokonság” köréjük gyülekezett, s mindenki meg akarta ölelni, érinteni őket.
Az autóból még hosszan integettek, amíg az utolsó kis odavetődő fénysugár megvilágította az arcokat, s azután elnyelte őket a sötétség.

Akkor, Thaiföldön 2552-t írtak.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Esküvő
· Kategória: Próza
· Írta: Sutyi
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 59
Regisztrált: 0
Kereső robot: 32
Összes: 91

Page generated in 0.0687 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz