Navigáció


RSS: összes ·
Próza: Régi idők

, 655 olvasás, Alberczki László , 2 hozzászólás

Somolygó

Julis mama és Józsi papa beszélgetnek: " Hallod - é papa, nagyon jó a tehén ára, el kéne adni a Riskát a vásárba! Másnap a papa a kötelet keresi, és a tehenet a vásárba vezeti. Beszélgetnek, alkudoznak, elkelt már a Riska, jutalom egy jól megtömött, buksza. Ennek a papa nagyon örül, és a közeli kocsmába indul.
Mulatozik, folyik a jó bor, egy - két nő már az asztalon, meztelen táncol, Hajnalodik, elfogyott a sok pénz: " Haza kéne menni, de a házisárkány mit fog nekem szólni. " Szegény Józsi papa, nem tud mást tenni, somfordál a házba, mamát köszönteni. Julis mama a papát lesi, közben a bugyellárist keresi. Üres az bizony, kong a belseje, a mamának eszeveszetten forg már a szeme.
Veszekednek, dúl már a háború, a papa nagyon szomorú. " Jól van mama, elmegyek, és már soha vissza nem térek. " Közben azért töpreng mágában,: " Kár volna elmenni, ezt a szép világot itthagyni. "
Kalapját egy tuskóra köti, és tuskót a kútba löki. A nagy csobbánásra siet a mama a kúthoz. Belenéz, és mit lát, egy kalapot, a mozgó víztükrön át. A kút mellett, két papucsot, melyből kibújt a gazdája, így akart menni a másvilágra. A mama visítva igyekszik a mező irányába, hogy a szomszédokat informálja.
A szomszédok szörnyűlködnek, sietnek: " Szegény Józsi szomszéd, kihúzzuk most nyomban, az se baj alélt szegény pára, mert idefönt bizony, Julis mama, sodrófája várja.
A papa, hogy rálásson a kútra, behúzódik egy közeli bokorba, Előtte nagy darab szalonna, és egy üveg borocska. A szomszédok kihúzzák a tuskót, és nagyon mérgesek: " Ez a vén gazember jól rászedett minket. " Józsi papa jót nevet rajta, és az üveget meghúzza, a finom jó nedü, álomba ringatja.
Felébred, és kit lát, nem mást, mint Julis mamát, aki éppen hozza homlokára a vizes ruhát. " Talán valóban a túlvilágon vagyok.? Így kavarognak fejében a gondolatok. " Papa, te vén kujon, ha itthagytál volna, az én öreg szívem, meghasadt volna. " Józsi papa mosolyog magába, és készülődik a következő vásárba.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Somolygó
· Kategória: Próza
· Írta: Alberczki László
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 14
Regisztrált: 1
Kereső robot: 9
Összes: 24
Jelenlévők:
 · Fehér Csaba


Page generated in 0.0396 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz