Navigáció


RSS: összes ·
Prózavers: A juhász

, 567 olvasás, Alberczki László , 14 hozzászólás

Somolygó

Dél-vidék, erdők, mezők, vadvirágos táján fut egy juhász a nyáj után, kutyától elhagyatva, árván. Bodri, a puli, szabadságon van éppen, és most pihenget a fák hűs tövében. Néha felnéz, lábaira teszi a fejét, és nézi, hogyan szalad a nyáj szerteszét.
Lohol már a juhász, szalad a két lába, a puli pedig mosolyog magába. Ahogy a nap megy felfelé az égen, egyre melegebb lesz erdőn, mezőn, s réten. A birkák a fák alá bemennek, mert ott hűvöst remélnek. A juhász is követi őket. Egy csíkos táskából boros üveg kerül elő, azt meghúzza, majd a fejét álomra hajtja. Addig a Bodri a táska tartalmát kifosztja, de a kenyeret meghagyja.
Telnek az órák, a juhász álomvölgyön járva, a kedvesét látja az álmába, aki éppen csókot adna a szájára. A Bodri is a gazdi száját nyalja, és a fülét megharapja. "Ébredj gazdi, gazdi ébredj gyorsan, mert a nyáj szétszalad most nyomban."
Kezdődik a délutáni hajsza, a juhász a birkákat hajtja. Kezébe bot, üvölt mindhiába, az izzadság gyöngyözik a homlokára. A Bodri vigyorogva kiséri, és tisztes távolságból figyeli.
Végre közelednek az esti órák, a birkák a juhászt megszánják. Már nem szaladnak, pihenni térnek, de előtte egy kis abrakot kérnek.
Fáradt már a pásztor, lefekszik az ágyra, holnaptól a BODRI vigyáz majd a nyájra.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Somolygó
· Kategória: Prózavers
· Írta: Alberczki László
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 12
Regisztrált: 2
Kereső robot: 17
Összes: 31
Jelenlévők:
 · A-ny
 · etele


Page generated in 0.0409 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz