Navigáció


RSS: összes ·




Próza: Pikk-Pakk

, 400 olvasás, Pacsirta , 10 hozzászólás

Somolygó

– Jó, hogy látlak Pakk kartárs! Beszédem van veled. Nyisd ki jól a füled.
– Nálam nyitva ajtó, ablak, halljam hát a mondandódat!
– Figyelj kartárs, nagy újság van! Jó üzletet kötöttünk Amerikával. Szalámi kell, az a téli, meg paprikás kolbászból a régi, magyar fajta, nemes penész bevonatta`. A gyártása már be is indult. Jönnek a dollármilliók! Az új csomagolásra kell még várnunk, hogy legyártsuk. Úgy terveztük, piros-fehér-zöld színű celofánba tesszük, a körcímkét a közepére nyomjuk, s aztán uccu neki, pakolunk.
– Felőlem lehet akár pikk-pakk, de ha már úgy dörzsölöd a markod, remélem majd a dolgozó sem hiába kapkod. Talán majd nekünk is jut cseppnyi a dollármilliókból, hogy meg tudjunk élni.
– Várj csak Pakk kartárs, ne siesd el, sorra kerül a kisember... de nem ily hamar...
– Inkább te várj! Milyen nagy kár, hogy jövő héten szabadságra megyünk éppen, csupán két jó ember marad, a többi napszámban kapálgat, hogy megéljen. A minimálbér csupán éhbér, a családnak ruha is kell, cipő a gyerekeknek... ó, az egy hét még kevés is lesz...
– Senki sem mehet szabadságra, ki van zárva.
– Hát az csak úgy lehetséges, ha plusz tízezres napi bért még felszámolsz és meg is fizetsz. Kell a pénz a szegény népnek.
– Ez zsarolás, ezt nem teheted, hiába viszket a tenyered, jobb ha a pénzt elfeleded.
– Akkor kartárs, felejts te is, szabadságra megyünk mégis...
– Nem teheted, rontom-bontom, ha én mondom! Figyelj kartárs, tán tehetnénk egyet és mást, a te béreden egy kicsinykét emelhetnénk...
– No meg a tiéden, Pikk kartárs, nem is kicsit. Igaz? Hát, ez nem túl nagy vigasz, de meglátjuk, mit tehetünk...

Néma a gyár, mint mikor a lélek se jár. A szalámi már készen áll, az idő száll, két napja már, mindenki vár. Nincs legyártva a celofán. Irgum-burgum, nincs kapálás, a munka nem megy, minek nézik a keményen dolgozó kisembert? Zaklatottak, ingerültek, feldúltak, feszültek... bedühödtek!...
Negyednapra végre munkához látnak, de pikk-pakk már készen is állnak. Hisz dolgoznak éjjel, nappal, meg hétvégén, mire Pikk igazgató is jön békén.
– Jól van emberek, jó munkát végeztetek! Nincs szusszanásnyi idő, se kimenő, se pihenő, mert elkészült a másik adag, itt van Pakk, csomagoljad!
– Pikk kartárs, figyelj ide, elszállt a kisember hite, keress most már más bolondot!
– Ezt úgy értsem, ahogy mondod?
– Úgy biza! Nekünk is kell deviza. Hát úgy gondoltuk, a szalámival jól megférünk, az Új világban magasabb lesz majd a bérünk! Nem várjuk meg, míg elvérzünk, magunkat is bepakkoljuk, megmutatjuk, többet érünk! Ahhoz az kell, hogy lelépjünk.

Megjegyzés: modern mese

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Somolygó
· Kategória: Próza
· Írta: Pacsirta
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 271
Regisztrált: 2
Kereső robot: 34
Összes: 307
Jelenlévők:
 · arttur
 · oprae


Page generated in 0.3304 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz