Navigáció


RSS: összes ·
Ez+az: Művészi tudósítás

, 265 olvasás, F.Attila , 5 hozzászólás

Elmélkedés

Az újságírás egyik fő követelménye, a történések, események, objektív bemutatása, mely mentes az író szubjektív egyéni látószögétől, személyes hozzáállásától! Tehát a tudósítás igaz és valós, az 'igaz' és 'valós' hétköznapi értelmében, amit ugyebár Einstein lecsapott, miszerint relatív, és nézőpont függő. Az újságírásnál ez érthető törekvés, és az is, hogy nem mindig sikerül. Ám a művészi alkotói munka esetében is ugyanez a követelmény áll fenn! Csakhogy az, nem a külvilág natúr történéseit közvetíti, hanem az abszolút mindent magában foglaló világot hivatott kutatni, megérteni, megmutatni, még akkor is, ha annak csak parányi morzsáit veszi is kezébe! Vagy épp a határtalanság felé kapálódzik! Méghozzá úgy, hogy saját szubjektivitását létező tényként kezelve, másoknak átadva. Bizonyos értelemben objektívvá teszi azzal, hogy sokan tudnak azonosulni vele.
Tehát bár az alkotó önnön egyénisége által befogadott, feldolgozott valóságot közvetíti, de mindannyiunk közös valóságának olyan értékeire és csodáira hívja fel a figyelmet, mely a hétköznapi kommunikációval s nyelvezettel nem lehetséges, vagy nagyon nehéz. A művészet egy olyan közlésforma és nyelv, mely a létezés túl finom, és túl magas szintü csodáit mondja el, mutatja meg, vagyis tudósítója! Vagy épp ezen fontosságok hiányára mutat rá.
Jelen korunk egyik fő kihívása, ami a szellemi szabadság különleges ajándéka is egyben, ( amit sürgősen meg is kell becsülni amíg még van) hogy a magasztos témák, s abszolút igazságok ne váljanak közhelyekké, megunt, elszáradt szóvirágokká! Pár száz éve például, ha a lélekvándorlás témáját feszegettük volna, hamar egy szalonnasütés kellemetlenül kellős közepén találhattuk volna magunkat. ( Bár könnyű most viccelni vele.) Ma kissé átesett: " ja azt tudom, hiszek benne meg minden,... mikor kezdődik a Jóban rosszban? " A művészetnek és művészeknek fel kell építeni a jövő generációi számára, az emelkedett, komoly gondolkodást, és az ebből nyíló jellem és élet finom, magasztos ízeit, értékeit! Ez a művészi tudósítás!

A megértés alapja; a mi, és a világmindenség között létező korlátlan differencia és egység felismerése, és a vele való tökéletes harmónia keresése! Vagyis ismerkedés, magával a Világgal!

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Ez+az
· Írta: F.Attila
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 20
Regisztrált: 0
Kereső robot: 9
Összes: 29

Page generated in 0.0379 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz