Navigáció


RSS: összes ·




Kritika: leka: Ha egykor

, 1947 olvasás, secondEduard , 1 hozzászólás

Kritika

Ha egykor
még
szemlesütve
nézlek

Ha egykor
majd
még mindig
becézlek

S hangom
még
akkor is
remegne

Ne fordulj
el tőlem
majd
nevetve



Jónak, szépnek találom a versedet apró hibái ellenére.

Ha egykor
még
szemlesütve
nézlek…

Ha nem is magyartalannak, de kicsit furcsának találom ezt a mondatot. Jó a mondat végül is, de az "egykor" szót a "még"-gel nem egészen jó párosításnak tartom. Ezt a második versszakod szinte alátámasztja:

Ha egykor
majd
még mindig
becézlek

Itt a "majd" szó használata egészen odaillő. Ritmikai szempontból és logikailag is szerintem így lenne az igazi:

Ha egykor majd szemlesütve nézlek…
Ha egykor még (majd) mindig becézlek

Jelen esetben a ritmusosságról írok, példákkal tűzdelve és nem áll szándékomban bárki versét átírni, átíratni vagy ebben (az átírásban) tanácsokat osztogatni. Egy jó verset, márpedig a tiéd az, átírni, vagy pláne átíratni vétek!

Bár a fentiek, átírás nélkül is szép sorok, azt meg kell hagyni! A vers végig jó rímekben és ritmusában is, kivéve az utolsó versszakot.

Ne fordulj
el tőlem
majd
nevetve

Itt a "majd" szó túl kevés a harmadik sorban, legalábbis a többihez viszonyítva, de ez valójában csak érzéki csalódás, ez a sorok ilyen módon való rendezése miatt van. Kicsit megtévesztő ez a tkp. 4 soros, 4 versszakba szedett vers. A nevetve szót nem találom a vers hangulatához illőnek, bár az is igaz, te vagy a szomorú és akihez fordulsz, az ne nevessen. Az utolsó versszakhoz még: most látom (hangosan szavalva), hogy ennek a ritmikája is jó, de mintha lehetne még jobb. Kellene erre írni egy dalt gitáron eljátszva, hogy akkor mennyire jön ki a ritmus.

Elénekeltem a versed egy dallammal, ami lekottázva 4 sorból áll. Az első háromnak megegyezik a ritmusa (a zenében is), az utolsó sor ritmusa, mivel ez a refrén előtti sor, azonban kicsit más, de pont passzol ehhez a vershez. Érdekes módon egy lengyel népdal dallamát ráénekelve a 3. versszak lóg ki egy kicsit.

Nos kezdek rájönni, hogy a ritmus jó, csak nem jól van leírva, azaz sorokba szedve. Mint már mondtam, kicsit megtévesztő ez a sorrendezés, az írásjelek hiányáról nem is beszélve, hiszen így nem tudjuk, hol emeljük föl a hangot, nem tudjuk, hol tartsunk szünetet. Persze ez részemről azért túlzás egy kicsit, mert annyira rövid a vers, hogy valóban feleslegesek lennének az írásjelek. Versedet hangosan felolvasva, vagy elénekelve a legtöbb hallgató (nem olvasó!) azt hinné, hogy ez egy négysoros vers (egy versszakban). Próbáld ki! Ha felolvasod bárkinek, biztosan nem ilyen formában fogja leírni, ahogy te megalkottad.

Ha egykor még szemlesütve nézlek…
Ha egykor majd még mindig becézlek
S hangom még akkor is remegne
Ne fordulj el tőlem majd nevetve

Így leírva szerintem teljesen jó a ritmus, viszont így látszik, mennyire rövid a vers. Persze attól még lehet szép. Úgy tűnik maga a vers formája is egy költői fogás, valamiféle figyelemfelkeltés. Az általad alkotott forma (szerkezet) valóban költőibb, mint így négy hosszabb sorban leírva.

A vers formája: 4,0 (nem egyenlő szótagszámúak a sorok)
Szerkezete: azaz, az, hogy éppen így rendezed a sorokat: 4,5.

Ez egy kicsit ellentmondásos lett, ezért megmagyarázom. Nagyon jó ötletnek tartom az ilyen négysorosokba történő rendezést, de ezt lehetett volna (még) jobban is megoldani.

Rímek: 5,0 (ha csak a versszakok utolsó szavait veszem figyelembe)
Ritmus: 4,8
Hangulat: 4,0 ( a "nevetve" szó miatt)
Fogalmazás, érthetőség, kifejezőkészség: 5,0
Katarzis, hangulat(keltés): 4,5

Érzéseidet és "szívedet" nincs jogom osztályozni, de ha lehetne, az lenne itt az Ász, a csillagos ötös! Nagyon jól lehet érteni, mit akartál kifejezni. Összefoglalva a négyesnél jobbnak gondolom, már csak azért is, mert nekem nagyon tetszik, de felkerekítve tudok csak pontot adni.

Üdvözlettel: jozsefdancsa

Megjegyzés: A szóban forgó mű ide kattintva nyitható meg új ablakban

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Kritika
· Kategória: Kritika
· Írta: secondEduard
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 197
Regisztrált: 1
Kereső robot: 22
Összes: 220
Jelenlévők:
 · Pacsirta


Page generated in 0.2085 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz