Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Ősidő (ez nem mese) 5. rész

, 462 olvasás, janos , 10 hozzászólás

Ezerszín

(gyermekkorom emlékei)

Még néhány gondolat felszökött az emléktáramból. A hó lesöprése a járdáról hajnalban- utána ha letaposták, már melós volt azt lekaparni…
Vagy a sózás, ha jeges eső esett… Az is, hol az egyik, hol a másik szomszédból jött disznósivítás hajnalban., majd a pörkölő hangja.

Akkoriban a disznóvágás az olyan családi összejövetel is volt. A nagynéni-nagybácsi, sógor-koma is ott tüsténkedett a háznál. Első egy- vagy több feles pálinka volt a csapatnak, majd az áldozat kicsalogatása, például egy kukoricacsővel. No ez általában nem ment, úgy kellett négy embernek kivonszolni, a gyilkosság helyszínére! Ott, ha volt fogadott böllér az tudta a dolgát-első két lábra kötélhurok-szúrás. No a hátsó kettővel meg küzdjenek a bepálinkázott sógor-komák! A trancsírozás előtt azért-no igyunk még egy forralt bort – mondták. Közben az üstben már forrt a víz-a forrázáshoz, mi gyerekek voltunk a tűzfelelősök.

No nem részletezem, forrázás, pörzsölés, kaparás, majd újra szép pirosra pörzsölés, kettévágás. A szétvágása a disznónak vagy felakasztva vagy a földön, a handséken, a vágódeszkán történt. Ekkor volt egy kis szünet,
a reggeli- hagymás kisütött vér, kis máj, húscafatokkal. Előtte pálinka, utána fröccs vagy bor. A széttrancsírozás a hentes, vagy böllér irányítása alatt zajlott. Főleg a sonkák kikanyarítása volt szakértelmet igénylő, no más részek se csak úgy lettek felszabdalva. Soknak nem is tudom a nevét a hízó részeinek. Főleg akkor gyerekkoromban-a husi az husi, az jóóó!

Kicsit visszakanyarodva a pici gyerekkoromra, tudnék írni pörzsölésről egy oldalt is, először is volt a szalmával pörzsölés-ezt csak hallottam. De a fatüzelésű-tekerőst, majd a gázpalackról üzemelőt láttam is működni.

Csak érintőlegesen írtam eddig, főbb műveletekről, de azért volt más is, ami több embert lefoglalt késő estig.
A faggyú fagyasztása, a belek tisztítása, a belsőségek kifőzése, a zsír
kisütése (töpörtyű) este nyolcig, közben takarítás a feldolgozás helyén,
a kolbász-hurka- svartli töltése, több kiló hagyma darabolása, sózás…

-folytatása következik-

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezerszín
· Kategória: Novella
· Írta: janos
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 183
Regisztrált: 0
Kereső robot: 28
Összes: 211

Page generated in 0.1807 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz