Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Hegyesi úr esete Vámosi Fannival

, 644 olvasás, Válóczy_Szilvia , 8 hozzászólás

Ezek vagyunk

Vámosi Fanni mindössze tizenöt éves volt, amikor megismerkedett Hegyesi Gedeonnal. Fanni hányattatott sorsa azonnal szíven ütötte Hegyesit. Tudatában annak, miféle következményekkel járhat, ha fiatalkorú leánnyal enyeleg, mindezt titokban tette, nehogy a falubéli asszonyok, vagy a csendőrök megneszeljenek valamit.

Hegyesi Gedeon jó családból származó, karakán, ereje teljében lévő ember volt. Színésznek tanult, de ifjú korában hiába vették fel a Színművészetire, hamar rájött, hogy kenyerét más szakmával kell megkeresnie. Így vezetőnek állt és mások munkáját irányította. Fannival való megismerkedésükkor éppen harmincnyolc éves volt. Egy válással és két majdnem felnőtt fiúgyermekkel a háta mögött kezdte újra az életét, rettentő sok munkával és kitartással építgette, szépítgette második otthonát a Börzsöny festői szépségű hegyei között.

Hegyesi nagy csalódással a háta mögött kezdett újra mindent. Élete asszonya a jólét ellenére is cserben hagyta, ezért úgy döntött, ha már így elbántak vele, ő sem könnyíti meg a szebbik nem számára, hogy szívéhez közel férkőzhessenek. Ám az a rettentőmód fiatal leány mégis lenyűgözte őt talpraesett bájával, naivságával, elesettségével. Fanni az ujjai köré csavarva vette el Gedeon eszét, és jól tudta, hogy egy férfinek mire van szüksége.

A leány, miután Gedeon felkarolta, gondoskodó szándékával együtt olyan ragaszkodóvá vált, hogy ahogy teltek az évek, az Hegyesinek egyre kényelmetlenebb lett. A férfi a leány unszolására maga mellé vette őt, de pár hónap múlva úgy érezte, az a szabadság, amit mindig fenntartott magának, veszélybe került. Hiszen a leány, aki idő közben nővé cseperedett mindig többet és többet akart, emellett folyton Gedeon nyomában járt, állandó ellenőrzése alatt tartva őt.

Hegyesi egy idő után úgy érezte, hiába Fanni szépsége, hiába költözött házába a meghittség, és hiába várta otthon munka után mindig meleg étel, mégsem érezte magát boldognak. Egyre növekvő boldogtalanságának oka pedig Fanni és a közötte tátongó huszonhárom év volt.

A hatalmas korkülönbség mindkettőjük számára mást jelentett. Fanni örült, hogy egy érett férfi oldalán gyakorolhatja a családi életet, gyakran megelégedett azzal, ha közös ágyukban kielégíthette a férfi kívánalmait. De tanulatlan volt, így az élet hiába tette próbára már fiatalon, nem volt elég ideje felzárkózni Gedeon gondolkodásmódjához. Hegyesi pedig idősödő fejével bár mindig önzően várta, hogy a leány, karjaiba omoljon, a kétség egyre erősödött benne, hogy Fanni túl fiatal és éretlen, éppen ezért nem hozzá való.

A férfi első házasságának lezárása után és Fannival való kapcsolata közben döbbent rá, hogy már ő sem fiatalodik. A hóbortos, mozgékonyan izgalmas időszakából a tapasztaltság érzése felé menekült. Keresni kezdte a kiutat Fannival való kapcsolatából. A leány pedig ezt érezte, mert jobban kötődött a férfihez, mint Gedeon őhozzá. Hegyesi egy idő után más nőkkel is flörtölni kezdett. Kereste a hozzá illő hölgyek társaságát, mert arra vágyott, hogy végre választottja oldalán járhasson társaságba. Magának sem akarta igazán bevallani, de Fannit szégyellte maga mellett. Sohasem mutatkozott vele ismerősei előtt, egyedül élte társasági életét.

A nők jöttek és mentek Gedeon életében, és Fanni semmit sem tehetett. Néha magatehetetlenül tűrte a megaláztatásokat, amik tudomására jutottak. Néha pedig önmagának való bizonyításként vette a bátorságot, hogy Gedeon háta mögött szembe szálljon egy-egy nővel a szeretett férfiért. De ezt a férfi nem nézte jó szemmel. Egyre éleződő vitáik végül kapcsolatuk hanyatlását eredményezte.

Hegyesi kicsapongó útkeresései alkalmával végre megtalálta azt a nőt, aki korban és gondolkodásban is hozzáillőbb volt. Ezért kiadta Fanni útját. Fanni könyörgött neki, kérlelte, hogy ne tegye ezt vele, de a férfi hajthatatlan volt. Fanninak el kellett hagynia a házat. Hegyesi Gedeon pedig új életet kezdett Ötvös Ágnes oldalán.

Amíg a férfi új élete napjait élte, Fanni öngyilkos lett. A közeli tóba vetette magát úszási tehetség nélkül. Így esett meg, hogy egy gondolkodó, de önző férfi végül mindenét elvesztette. A leány halála döbbentette rá, hogy nem játszat az emberek érzelmével, nem csaponghat kedve szerint, mert felelősséggel tartozik azok iránt, akiket magához enged. Színészi vénája átok lett számára. Az eset után megtörten és az emberektől elfordulva élt tovább. Nem akart több fájdalmat sem másoknak, sem magának.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Novella
· Írta: Válóczy_Szilvia
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 197
Regisztrált: 2
Kereső robot: 19
Összes: 218
Jelenlévők:
 · Fatyol
 · Sutyi


Page generated in 0.1957 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz