Navigáció


RSS: összes ·
Próza: Nyugati téri szösszenetek - II.

, 445 olvasás, P.Palffy_Julianna , 15 hozzászólás

Ezek vagyunk

Reggeli

Az aluljáróban már kerülgették egymást az emberek, s ezt főleg olyankor, amikor metró és villamosok utasai egyszerre érkeztek a Nyugati térre. A szeptember végi, hűvös, borús idő őszt idézett, a nyári hőség testet-lelket megterhelő forrósága végre nem kínozta sem éjjel, sem nappal a városlakók életét. A lépcsőn lefelé igyekvők kezében tartott esernyők figyelmeztető jelként szolgáltak a metróból iparkodók felé: "hahó, odafent nedvesebb idő várható!"

Az aluljáró élelmiszerüzletének bejárata után – közvetlenül jobbra – apró pékség és talpon-kávézó foglalt helyet, ahol gyors és kedves kiszolgálás várta a kora reggeli betérőket. Akinek nem volt kedve otthon bíbelődni a kávéfőzéssel, és netán friss péksüteményt is kívánt hozzá, itt megkaphatta, elvihette, vagy el is fogyaszthatta helyben.
Az ablak melletti könyöklőnél ketten álltak. Barbara és Levente minden reggel itt kávéztak. Barbara sokhabos cappuccinóval és egy kis nassolásnak szánt kakaós csigával, Levente üres kávéval és brióssal kezdte a napot. Gimnázium óta ismerték egymást, de csak pár hónapja futottak össze itt, éppen a szokásos reggelijüket megvásárolva. Karjuk összeért, és az egymásba kapaszkodó szemükből látni lehetett, hogy több van közöttük puszta barátságnál. Levente el sem tudta képzelni, hogy valaha még az életben így néz rá egy nő, ám Barbara maga volt a megtestesült álom. Szép, okos, odaadó fél a szerelemben. Mindketten szabadok voltak, mindketten egy ronda, és fájdalmas válási procedúra után, de még gyerekek nélkül. A harmincas éveiben járó, fiatal nő csinosan öltözött, fekete szoknyájához halvány bézs blúzt, csokoládébarna blézert, és hozzáillő cipőt, táskát viselt. Leventén is kifogástalanul állt a sötét farmer a világoskék inggel, lezser zakóval. Egymáshoz illő pár, mint borsó és az ő héja.
Két hónapja költöztek össze, de megtartották maguknak a kávézás szertartását. Mintha még mindig csak randevúznának. Pár pillanat az életükből, apró öröm a nap kezdetén, hogy kitartson késő délutánig. A búcsúcsók is mindig édes, és mindig kávéízű.
Levente Budára tartott, Barbara az Oktogon felé. Munkába, iskolába vagy akárhová igyekvők álltak a megállóban, várták a következő járatot. Ki türelmesen, ki türelmetlenebbül. Öltönyös és nem öltönyös férfiak, alig-szoknyás, cérnavékony és nem cérnavékony kamaszlányok, divatosan és nem a napi divat szerint öltözött nők, lányszíveket dobogtató, csinos fiatalemberek és direkt topisan lógó farmernadrágos fiúk, szerény ruhát viselők és még szerényebb viselettel rendelkezők egyre nagyobb létszámban gyűltek a járdaszigeten. A felhők is meggondolták magukat, és egy-egy cseppel jelezték, hogy kiadni óhajtják terhüket. Előkerültek az esernyők, bár használni már nem kellett őket, mert a villamos megérkezett.
Barbara előtt éppen akkor szólalt meg egy másik nő mobilja, amikor kinyílt a jármű ajtaja. A leszálló utasok ugyan nem voltak sokan, de a fiatalasszony nem a beszállásra figyelt, hanem meredt szemekkel bámulta a készüléke kijelzőjét. Fel sem vette az őt meglökő suhanc trágár megjegyzését, csak hátrébb lépett, helyet adva a többi felszálló részére. Az sem tűnt fel neki, hogy rákezdett az eső, és mint Lót felesége meredt sóbálvánnyá, miközben semmibe bámuló szemekkel nézett fel a hangtalanul becsukódó ajtóra.
Barbara úgy érezte, mintha az ő szemébe kapaszkodott volna a fiatal nő megtört tekintete. A megállóból kiinduló villamos vízcseppektől torzuló üvege azonban nem engedte meglátni a másik asszony szeméből éppen kicsorduló könnyeket…

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Próza
· Írta: P.Palffy_Julianna
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 9
Regisztrált: 0
Kereső robot: 31
Összes: 40

Page generated in 0.0452 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz