Navigáció


RSS: összes ·
Jegyzet: Az igazat mondd…

, 409 olvasás, nagyvendel , 3 hozzászólás

Ezek vagyunk

"Az igazat mondd, ne csak a valódit!"
József Attila

Számomra József Attila a világirodalom egyik legnagyobb költője, annak ellenére, hogy kortársai, mint például a mi Babitsunk sem tartotta költőnek, nem is beszélve Horger Antal úrról. Életében oda sem adták neki a Baumgartner díjat, pedig kellett volna a pénz a megélhetéshez. Nálunk a költők mindig éheztek, de azért sokuk mégis Párizsban tanult. Hogy is van ez?
Az, hogy a mindenkori politika kisajátítja magának a költészetét, az legyen az ő bűnük, és szűk látáskörük bizonyítéka, sehol nem található Trianonról írt verse, ez is azt jelenti, ma is félnek tőle. Ha elolvassuk bármely író munkáját, annak szelleme betölti a teret, fricskát adva a hitetleneknek.
Ha már csak a címben szereplő mondat tartalmára, és logikájának megfejtésére gondolunk, már maradandót alkotott. Irodalmi beszélgetéseim során próbáltam közérthető módon elmagyarázni a valóság, és az igazság közti lényeges különbséget, mert nehezen értik az emberek.
Álljon itt most néhány variáció.
Az az élet véletlen sorsszerűsége, hogy véletlenül a József Attila utcában lakom.

Tűzcsap

Az iskola folyosóján egy feliratra lettem figyelmes. Tűzcsap.
Azért, ha belegondolunk, kissé nagyképű ez a kijelentés. A valóság az, hogy azt írták ki: Tűzcsap, de az igazság: ha megnyitjuk a csapot, csupán csak hideg víz folyik belőle.


A rózsa színei

Ha azt mondják valamire, hogy rózsaszínű, akkor hamis az információ. Ilyen szín a valóságban létezik ugyan, de a virágnemesítőknek köszönhető kreáció.
Az igazság szerint a virágok királynője fehér, vagy vörös. A többi szín csak a különféle árnyalatok kombinációja.


István király

István, sokak szerint a magyarok első királya, bár ezt más elméletek vitatják.
A valóság az, letelepítette a kalandozni vágyó szabad magyarokat, és a római katolikus vallás elterjesztésén fáradozott.
Az igazság, hogy kemény kézzel, tűzzel, vassal irtotta azokat, akik nem az új hitért buzgólkodtak.
Jobbágyságba kényszerítette az eddig szabad pusztákon élő pásztornépeket, s talán ő volt az első, aki idegen lovagokat hívott a régi társadalmi formát megtartani vágyó Magyarok ellen.
Micsoda különbség.


Mátyás király

Mátyás a humanizmus talán legnagyobb alakja, az építészet, az irodalom, a könyvnyomtatás pártfogója, könyvtárak, egyetemek alapítója.
A valós dolgok tették naggyá nevét.
Igazság szerint, a legtöbb adót ő vetette ki a jobbágyságra, leigázta Bécs, Prága városát.
A humanista király háromszáz török fejet lövetett be Jajca várába nyomatékul.


Ne ölj!

A tízparancsolat egyik legfontosabb törvénye a Ne ölj!
A horogkereszt, a vörös csillag jogosan tiltott jelkép, mivel ideológiájukból fakadóan sok tíz millió embert öltek meg a világban.
Ámbár ilyen alapon a török félholdat, és a keresztet is be lehetne tiltani, mert ezen ideológiák alapján is legalább annyi embert öltek meg évszázadok alatt. Ez a valóság.
Az igazság, hogy az inkvizíció, a keresztes háborúk, az amerikai őslakosság kiirtása mind vallási alapon történt,. A mohácsi csatában kilenc püspök halt meg fegyverrel, vagy kereszttel a kezében. A törökök pedig Allah nevében rohantak az egri falakra. A modern világban is tábori lelkészek sokasága áldja meg azokat a fegyvereket, amivel ölnek.
Bort iszunk és vizet prédikálunk?
Vagy a cél szentesíti az eszközt?
Érdekes felfogás.


Széchenyi

Kossuth mondta rá: A legnagyobb magyar.
Bizonyára így is van, ha csak a Lánchídra, vagy az Akadémiára gondolunk, vagy arra, hogy éves jövedelmét ajánlotta fel a nemzet javára.
Az igazság szerint mások is követhették volna példáját, de nem tették.
Ő is csak a jobbágyai vére, és verejtéke által megtermelt javakat tudta felajánlani, ami ilyen szempontok alapján akár az ő felajánlásuk is lehetne.


1956 esete

Nagy Imre valóban a forradalom mártírja volt, koncepciós vádak alapján ítélték el, hogy kivégezhessék. Ha kegyelmet kér, talán életben maradhatott volna.
Igazság szerint ebben az esetben kommunista akasztott kommunistát, hiszen ő is az volt, és padláslesöprő miniszter.
Szovjet állampolgár, és olyan miniszterelnök, aki elvtársaknak szólította a forradalmárokat.
Miért csodálkozunk?


Manapság…

Manapság azt hallom, ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt amit cselekszem
No lássuk! Nem vagyunk hívei a tandíj bevezetésének a felsőoktatásban. Nem lesz adóemelés, és megszorítás. Nem vezetjük be az ingatlanadót stb. Ezeket valóban kijelentettük.
Az igazság szerint huszonhét százalék lett az ÁFA, százezrekbe kerül jó néhány egyetem térítés költsége, és itt tartom a kezemben a levelet, hogy elsejétől bevezették Szekszárdon is az ingatlan adót.

Az igazat mond, ne csak a valódit!

Megjegyzés: 2012. 10. 10.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Jegyzet
· Írta: nagyvendel
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 9
Regisztrált: 0
Kereső robot: 12
Összes: 21

Page generated in 0.036 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz