Navigáció


RSS: összes ·
Próza: Egy galambpár viszontagságai III.

, 245 olvasás, Lemli.Rozsi , 0 hozzászólás

Természet

Az augusztus 21-27 közötti időszak csendes volt, a szokásos rendben történtek a tubik körüli események. De augusztus 27-én az egyik tojásból kikelt a fióka. Ezt úgy láttam meg, hogy délkörül fúrtak valahol a fentebbi emeleten, megijedt a tojó-felröppent, de gyorsan visszajött. Kitekintve eközben megláttam a kicsit. Ott feküdt a hasán olyan világos mustárszínű. Remélem a másik tojáson se hiába ülnek. Lehet ez az a tojás az, melyen – egy ideig nem ültek. Ez valameddig az üres párkányon volt, utána lett kialakítva fészek, zsineggel lekötözve. De mostanság már a tojó két tojást forgatott. Akartam a ’ postikáról’ is képet készíteni tegnap délután, de kis függönymozgásnál ő elrepült…
Visszajött 6-7 perc után. A ’ kitartókát’ lehet fényképezni, őt segítettük, bizalommal van irántunk, ez jó érzés. Úgy gondolom nem sok ember láthat ilyen eseménysorozatot-ilyen közelről, élőben!

Férjem szerint gyorsan nőnek, a verebek kapcsán jött elő, hogy azok a szájukban viszik el morzsákat, kenyérdarabkákat a kicsinyeiknek, míg a galamboknál ez nem így van. Ők a bögyükben viszik el majd felök-lendezett tejsav aminosavakkal teszik emészthetővé fiókáiknak. A megmaradt kenyér darabokat apróra vágva ki szoktam rakni, a verebek meg a galambok hálásak, főleg télen nagy segítség ez nekik. Keményebb télen melegvíz alá teszem és úgy rakom ki a darabokat. Régebben az anyósomnál a megmaradt száraz kenyér darabokból prézli lett, majd mikor ő már nem élt, a kuka mellé raktuk, tasakban. De már körbe vannak kerítve a kukák is, így a hajléktalanok se érik el ezeket a csomagokat, általában.

Visszatérve a madarakra, olvastam azt, hogy a világon három fajta madár van, mely tejszerű mirigybe oldja a magvakat és azzal eteti a fiókáit. A királypingvin, a flamingó no és ki hitte volna-a harmadik a galamb!

Megjegyzés: -folytatás következik-

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Természet
· Kategória: Próza
· Írta: Lemli.Rozsi
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 18
Regisztrált: 1
Kereső robot: 20
Összes: 39
Jelenlévők:
 · alias


Page generated in 0.0397 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz