Navigáció


RSS: összes ·
Esszé: Mit tegyek? Hogyan?

, 544 olvasás, Gabalyog , 16 hozzászólás

Elmélkedés

Alapvetően gondolkodó ember vagyok, sokszor talán túlzásba is viszem a dolgok megértését, az ok-okozat keresését, a miértekre felelő válaszok megtalálását. Ez nem felnőttkori vonásom, hiszen már gyerekként is jelentőséget tulajdonítottam a felismerésnek.

Nem új dolog az, hogy minden nap nagyon sok - apróbb, súlyosabb - döntéshelyzettel találjuk magunkat szemben. Ki így, ki úgy oldja ezeket meg. Sokan hezitálnak, mások magabiztosan, tudásukra, esetleg megérzéseikre, környezetükből érkező tanácsokra támaszkodva hoznak megfontolt döntést, néhányan pedig érzelmeikre hallgatva, elragadtatott lelki állapotban teszik meg az adott helyzetben a válaszlépést.

Többször gondolkodtam már azon, vajon mitől tesszük ezt másképp, mint mások? Mi lehet az elemi energia, anyag, tudás, vagy ösztön, ami meghatározza válaszreakcióinkat, döntéseink jellegét? Természetesen tisztában vagyok az öröklött, a hozott, a neveltetés által kialakított tényezőkkel, de mindezek ellenére én egyre erősebben úgy érzem, akad itt még valami, ami jelentőséggel bírhat.

Korábban már néhány sorban említettem, töretlenül hiszek a jelek fontosságában. Milyen jelekben? Látom most a kétkedést néhány arcvonásban. Hát épp ez az, hogy hiányzik legtöbbünkben a körültekintő magatartás, a jelzések, a külső hatások, vagy inkább mozzanatok tudomásul vétele, amelyek szinte "üzennek" nekünk. Így elmarad azoknak az említett jeleknek a beazonosítása, amelyek néhány élethelyzetben akár döntő jelentőséggel is bírhatnak. Számomra mindebből kérdések sorozata fogalmazódik meg. Miért lépnek át jelzéseken emberek? Mások miért veszik figyelembe és oldják meg problémáikat, felvetődött kérdéseiket jobbára könnyedebben, gördülékenyebben, biztonsággal?

Efféle felvetések cikáznak mostanság a fejemben. Az apropója pedig az elmélyültebb válaszkeresésemnek egy történés. Egy kedves ismerősöm néhány órája megmásíthatatlan döntést hozott. Miért?

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Esszé
· Írta: Gabalyog
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 21
Regisztrált: 0
Kereső robot: 19
Összes: 40

Page generated in 0.044 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz