Navigáció


RSS: összes ·




Ez+az: 12.12.21 Világvége

, 612 olvasás, peth , 5 hozzászólás

Elmélkedés

Világvége?

Sokan hirdetik a december 21.-i világvégét, inkább jókedvű beletörődéssel, mintsem pánikhangulatban, hivatkozva a majanaptárra, a kínai, és hopi jóslatokra, de senki nem gondolja komolyan az apokalipszist, hiszen 1978-ra, és kétezerre is megsemmisülést jósoltak a múltból.
A világvégének mégis komoly realitása van. Természetesen nem dátumszerűen, hiszen még a gyerekek sem születnek meg dátum szerinti pontossággal, akkor miért pont a vég jönne el így. A szenzációhoz viszont szükség volt a dátumra, mert az ember így kíváncsian várja Azt a bizonyos napot. Ha számba vesszük, mi mindent tett az ember: az emberiség, és a tágabb környezete ellen, arra a következtetésre jutunk, hogy nekünk már nem is szabadna léteznünk. Az utóbbi 200 évben tűzzel- vassal irtottunk mindent, ami élő, és mindent ami szellem. Atombombák százai robbantak fel Bikinin, Muroroan, Novaja Zemján, a Karakumban, a világ leggazdagabb emberei abból élnek, hogy kábítószert gyártanak, amivel aztán millióan tompítják az amúgy sem éles elméjüket. Genetikai növénymódosulatokkal etetjük a gyermekeinket, sőt, betegségeket is alkotunk, csak hogy az ellenséget- az EMBERT- puskalövés nélkül el tudjuk pusztítani.
Mindennek pedig egyetlen oka van: "A PÉNZ"
Nem jött el a világvége a részecskegyorsítók beindításakor, pedig komoly esélyünk volt rá. Megúsztuk Csernobylt, és Fukusima katasztrófáját. Több tonna olajat öntünk a tengerbe közvetlen, és közvetett módon, pedig, ha az óceán planktonvilágát kipusztítjuk, nekünk is végünk, hiszen a föld oxigénkészletének 90 százalékát ők termelik.
Most sem a fizikai megsemmisülés jelenti igazán a világvége-veszélyt. Nem valószínű, hogy a galaktikus sugárzás, vagy egy jókora meteorit lenne az, ami a véget jelenti. Valójában az emberiség, maga miatt került bajba. A Pénz az, ami a világvégét okozhatja.
A pénz egy általános váltóeszköz, melyet eredetileg aranyból, ezüstből vertek. Ezért volt értéke. Aztán kitalálták, hogy papírra nyomtatnak olyan ábrákat, melyet házieszközökkel lehetetlen utánozni, és ez a papír helyettesíti az aranyat. Tehát, az arany értéke fedezi ennek a papírnak az értékét. Aztán kitalálták, hogy nem csupán arany, de más tartós árucikkek, sőt a föld, és egyéb általános érték, akár az ember is fedezetet jelent a pénzre. Mára ott tartunk, hogy a virtuális pénzforgalom miatt nem tudjuk, mennyi pénz van jelenleg a világon, ráadásul minden országnak más- más pénze van, aminek a fedezete gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált.
Egyes becslések szerint, a világban létező pénzértéknek, mindössze az 5 százalékára van valódi fedezet. A pénzeszköz nagy része, mint általános váltó, mindig is egy könnyen behatárolható csoport kezében volt. Míg a névleges uralkodók- királyok, császárok, nemzetvezetők- saját arcuk mására verették az aranyat, ez a csoport megmondta mennyit, mikor, és mit tegyenek vele. Ez a réteg, mindig annyi információt adott a vezetők, és szorgos alatvalók részére, ami feltétlenül szükséges. Az elhallgatott információk birtokában, és a manipulált, tehát nem valós információk átadásával szabadon terelgethették a társadalom minden rétegét. Ez a réteg napjainkra annyi féle náció annyi féle érdekéért befolyásolja a megannyi társadalom minden rétegét, hogy az eredmény kiszámíthatatlanná vált, közeleg a káosz. A káosz rosszabb bármilyen diktatúránál, hiszen kiszámíthatatlan, ezért az eredmény nem befolyásolható. Persze a káoszra is ráépül még egy réteg, amelynek érdeke a kiszámíthatatlanság fenntartása.
Mi ma Magyarországon ott tartunk, hogy ez a réteg kialakult. Rendes körülmények közt a pénz körforgásban van. A termelő felesleget hoz létre, amit pénzért elad. A kapott pénz egy részéből nyersanyagot, munkaerőt vásárol, és fejleszt. A maradékot olyan dolgokra költi, amit mások hoznak létre, és bocsátanak áruba, vagy olyan szolgáltatásokat vesz igénybe, amelyekért a szolgáltató szintén pénzt fogad el, hiszen számára ez jelenti a termelést. A szolgáltató, és termelő ágazatra ráépülő másik ágazat, spekulációból hozza létre a saját hasznát. Ő nem termel, és nem is szolgáltat, de információt, és pénzt birtokol. A pénzét olyan célokra adja oda, amelyről tudja, hogy hasznot hozhat. Olyannak adja oda, akiről tudja, hogy ezeket a célokat képes megvalósítani. Befekteti tehát a pénzét oda, ahol az még több pénzt termel: RENDES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!
Olyan ez, mint egy nagy köralakú pálya, ahol egy golyó gurul körbe-körbe. Csakhogy, ha a pálya megsérül, vagy akadályként egy homokbucka kerül a golyó elé, az kisiklik, és amíg nem takarítjuk el az akadályt, addig nem is érdemes azon gondolkodni, hogy visszarakjuk a golyót.
Mára ez a nagy pálya tele van hézagokkal, dombocskákkal, és hegyekkel. Az akadályokat nem takarítja el senki, inkább újakat épít, hátha így még nagyobb haszonhoz jut. A golyó kóvályog a hegyek közt, és egyre messzebb kerül a pályától.
Az egész rendszer alapja, a termelés került válságba elsőként, már nem először. Paradox módon, mindig a technikai fejlődés miatt, hiszen, ha könnyebben, gyorsabban állítunk elő valamit, abból előbb utóbb, törvényszerűen következik a túltermelés, ami válságot okoz, előbb-utóbb a spekulációs ágazat is összeomlik, hiszen a befektető nem kapja meg a maga hasznát. Ebből következően a szolgáltatók is tönkremennek, hiszen a profit hiányában nem lesz aki ki tudná fizetni a szolgáltatását. A spekuláns nem hajlandó az igényeinek csökkentésére, a kereskedő nem tudja eladni a feleslegét, a termelő nem termel, mert senki sem fizeti ki, és elszegényedik. A szegények száma egyre nő, hiszen ahogy szegényednek az emberek, egyre kevesebbet költenek. Kevesebbet tüzelnek, kevesebbet telefonálnak, és kevesebbet esznek. A válság egyre feljebb kúszik, míg végül az osztályok közti különbség, az elégedetlenség, és a hozomány- feszültség robbanáshoz vezet. Sokszor éltünk már át ilyen válságot, és minden alkalommal a háború oldotta meg a gondokat. Néhány millióan (legutóbb 60-70) meghaltak, leromboltak néhány várost, és üzemet, és iszonyúan sokan szenvedtek, de a végén újraosztották a vagyont, és a hatalmat. A legfelső irányítók viszont mindig ugyanazok maradtak.
A mostani válság azonban más! Más, mert a háború mára nem lehet megoldás, köszönhetően a fegyverek számának, és minőségének. Más, mert a technika fejlődésének köszönhetően negyedannyi termelőre, munkásra van szükség egy feladat ellátásához, mint 50 éve. Azért is más, mert olyan mértékű spekuláció épül a termelésre, amelyet az már nem visel el. 1 megtermelt áruforintra legalább 80 forint haszon épül. Az is problémát jelent, hogy nagyon sok szakma, szinte megszűnt, így azok az emberek, akik eddig olyan szakmákat gyakoroltak, mint gulyás, nyomdász, esztergályos, vagy újságárus, lemezkiadó, háztáji mezőgazdász, s. t. b. - egyszerűen munka nélkül maradtak. Hiába képezik át őket, hiszen mindenhol tizedannyi munkáskézre van szükség, mint azelőtt. Most minden probléma egyszerre támadja a több ezer év alatt kialakult rendszert, amit modern civilizációnak hívunk.
Egyetlen megoldás lenne: egy teljesen új, nem gazdasági alapokon nyugvó társadalmi rendszer, amely nem a pénzre épül, és nem a verseny miatt termel. Amely képes eltartani a saját hibájukon kívül munkanélkülivé lett egészséges, és a termelni nem képes beteg embereket is, és amelyben nem probléma a társadalom elöregedése, ezért a globális rendszer nincs kényszerítve a folyamatos népességnövekedésre. Olyan új rendszer lehetne a megoldás, amelyben egyensúlyban vannak az igények, a megtermelt árucikkek, és szolgáltatások, és amely nem teszi kényszerűen tönkre az ökoszisztémánkat sem, csak mert a még nagyobb haszon miatt még több erdőt vágunk ki, és még több földet túrunk fel, tengert szennyezünk meg.
Persze ilyen rendszer nincs, és nem is lesz, mégpedig egyetlen okból: Mert EMBEREK vagyunk!
Ez a világvége igazi oka!

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Ez+az
· Írta: peth
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 329
Regisztrált: 2
Kereső robot: 28
Összes: 359
Jelenlévők:
 · Déness
 · Sutyi


Page generated in 1.0215 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz