Navigáció


RSS: összes ·
Mese: Az eltévedt puszi

, 902 olvasás, kismeszoly , 4 hozzászólás

Gyerekeknek

Rosszul alakult az egész napja Leventének.
Már a reggel is! Reggel elaludt, és Anya csuklóból lecsapta tétova kísérletét, hogy "fáj a hasam, nem megyek iskolába."
Rendben, ha beteg vagy, megyünk az orvoshoz. Injekció, gyomormosás, fekete tea, vízben krumpli, priznic. Csak beszólok a főnökömnek, hogy később érek be, mert viszlek orvoshoz. Addig öltözz fel.
Nem kellett beszólni a főnöknek.
Öltözés-táska-iskola. Persze, a tornazsák otthon maradt. Meg is lett az első egyese tornából. Pedig ő mászik fel a leggyorsabban a kötélre, és a legmagasabbra is. Meg is lett tiltva!
Még ez is!
Árpi Bácsi, a tornatanár amúgy jó fej, gyermekkori haverok Apuval. Ha nagyritkán átjön Apuhoz, tegeződnek, meg fociznak, meg birkózófogásokat mutat. De az iskolában teljesen más. Árpi Bácsival nem lehet viccelni, pláne haverkodni, mert rögtön megtorolja. Azt kell csinálni amit mond, és CSAK AZT! Ha azt mondja, húzzátok fel magatokat a kötélre, és az ember tizenegy éves gyermeke úgy gondolja, hogy imponálni fog(elsősorban a haveroknak), ha ő végig felmászik, és a tornaterem vasszerkezetébe kapaszkodva integet, hát csúnyán téved.
Először is, többet nem mászhat kötélre. Másodszor pedig, a két tornaóra közötti szünetben, a bordásfal tetejébe kapaszkodva, az ablakpárkányokról törli a port. Míg alatta a hetedikes lányok dzseszbalettet gyakorolnak. És a lányok nagyon kegyetlenek. Levente elhatározta, soha nem lesz csaja. A fiúk, mások. Velük minden vitát el lehet rendezni némi bunyóval… De a lányokat megütni nem lehet, és ezt ki is használják alaposan.
Na jó, a Zsuzska nem olyan! Tőle kapta élete egyik legnagyobb pofonját. Míg minden lány, akinek a fenekére csapott, sikított, vagy árulkodott, addig Zsuzska meglepte egy igazi klasszikussal. Azóta barátok. Így hát egymás mellett ülnek. Zsuzska haja vörös, arca szeplős, és ő a legjobb matekból.
Atyaég! A matek! Ha az első órát megússza, megkéri Zsuzskát, hogy segítsen.
Nem úszta meg. Nem lett egyes, csak beírás az ellenőrzőbe: "Kedves szülők, Levente egyre trehányabb, írása olvashatatlan, és rendszeresen hiányzik tanszere, vagy nem készít házi feladatot."
És a második órán dolgozat. Törtek. "A tizedes, és a többiek" mondja Klári néni, és nevet. Rejtély, hogy min.
Ez egy ilyen iskola. Minden macerás tárgyból dupla óra, csak énekből, meg ofőből van egy. Hetente.
Mondjuk, magyarból is dupla óra van, de az felemás. Egy irodalom, egy nyelvtan. Átkozott ügy. Nagyon szereti az irodalmat, olvas otthon is, minden fogalmazása ötös. De így együtt a nyelvtannal, és a külalakkal, tragikomédia. Ez jó szó! Nemrég olvasta, és bele is szőtte legutóbbi dolgozatába. Mégsem lett osztatlan siker. Apa azt mondta, a szépírásnak, és a nyelvtannak érni kell.
Hát még nem ért meg!
Viszont megkapta élete első irodalomkritikáját:"Kedves szülők! Fiuk tehetséges, szókincse, képzelete rendkívül gazdag, de helyes, és szépírása kritikán aluli. Kérem, valamelyikük fáradjon be a fogadóórámra, hogy megbeszéljük a korrepetálást." Még ez is!
Ja, és le kell másolni a TELJES magyar füzetet!
Tehát lőttek a délutánnak is!
Pedig megint békacélbadobó verseny lesz! Egész héten erre gyűjtögettek. Az nyer, aki a legtöbb békát tudja bedobni a Kovácsék padlására, a szellőzőablakon át. Izgalmas játék, Kovácséknál már volt kint a Köjál, meg szakemberek Bábolnáról, vizsgálódni.
És ma nem lesz ott a vezér! Mert füzetet másol! Ha ezt a haverok megtudják!
Majd kikönyörgi a délutánt, és megcsinálja este!
Anya! Lemehetekahaverokhozaleckekészhatraitthonvagyoklegkésőbbfélhétre?
Mutasd az ellenőrződ! Még ez is.
Mi ez már megint? A sírba teszel! Nem, mész sehova! Mit mondott az Ági Néni? Hogy holnapra lemásolod az EGÉSZ füzeted! Várj csak, míg Apád hazajön! Még hogy be kell érjen a nyelvtan, meg a szépírás!
Addig nem fekszetek le, míg nem lesz az EGÉSZ füzet átírva! És Apád diktál! Majd meglátod!
Még ez is!
Szóval aznap este elmaradt az esti puszi. Anya adta, de Levente nem. Anya kérdő tekintetére közölte: "az esti puszi eltévedt".
Azóta sok év telt el. Levente kiskamasz fiával küszködik, próbálja egyensúlyban tartani a munkát és a családot.
Ma kicsit más gondja van. Édesanyját látogatja meg a kórházban.
Ajándékot is visz, első megjelent verseskötetét. Mikor átadja, anyjához hajol, és homlokon csókolja.
Hát ez miért volt fiam?
Semmi. Csupán hazatalált a puszi.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gyerekeknek
· Kategória: Mese
· Írta: kismeszoly
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 19
Regisztrált: 2
Kereső robot: 9
Összes: 30
Jelenlévők:
 · Sutyi
 · zsoloo


Page generated in 0.0412 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz