wiesztdora: Pesti jegyzetek - Február 2022 Padon ülök és… 2. rész (próza)
Megjelent:
Témakör: Ezek vagyunk



Pesti jegyzetek - Február 2022 Padon ülök és… 2. rész

Rajzolok vázlatfüzetembe, skiccek készülnek gyorsan, egymás után, mert az emberek sietnek, pár perc és eltűnnek. Jó a jó memória ilyenkor, megjegyezni a figurát, ruháját, jellegzetes mozdulatát.
Nézzük:
Íme itt a Deák-téri evangélikus templom, melynek tornyát régen statikai okból lebontották. Az 1838-as árvíz idején sokaknak szolgált menedékül is.
Rengeteg sétáló turista és pestiek haladnak a téren át. Sok fiatalnak kedvelt találkozóhelye. Előttem hatalmas, bokáig érő télikabátban, fehér pólóban egy hosszú, szőke hajú lány siet nagy léptekkel bakancsában. Mobil a kezében. Ma a fiatalok természetesnek veszik hogy állandóan kezükben legyen a kisokos. Járműveken, az utcán haladva néha nekimennek a szembejövő ismeretlennek. Valakire várakoznak, szó szót követ a mobilon.
Egyszer a villamoson a mellettem ülő fiatalember mobiljába pillantottam bele véletlenül. Látom hogy semmi fontos hír nem volt benne, se egy sms, semmi, csupán csak játszott rajta. Méghozzá annyira elmerült benne, hogy ha kisiklik a villamos, azt sem vette volna észre. Azért ennyire nem lehet belefelejtkezni a mobilozásba, mintha nem is lenne külvilág! Pedig ott csicseregnek a verebek a fán.
A templom előtt szoktak randizni a fiatalok. Ott is a mobil a főszereplő, no meg egy szál virág némely hódolónál. Az ilyen fiatalember olyan ritka, mint a fehér holló. Pedig a lányok nagyon tudnak örülni a virágnak!
Most egy fekete hajú, elegáns ruhájú férfi leáll egy leány mellett, és csak úgy mellékesen haverkodik az aránylag jól öltözött "magányos nőcivel" a sarkon. Talán a telt idomok vonzották a tekintetét, teljesen mindegy, öt perc csevegés után a férfi nevetgélősen indult tovább és elvegyült a tömegben.

Hideg van, megyek melegedni...

folyt. következik..



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/161231