Ifjabb_Tok: Védőbeszéd (ez+az)
Megjelent:
Témakör: Elmélkedés



Védőbeszéd

Különös jelentőségű meghívást kaptam a minap egyik barátomtól, a való létben. A meghívás jelentősége abban rejlett, hogy ezzel is jelezni kívánta, barátságunk folytonos, szilárd és jelentőségteljes. Megjelenésemnek egyetlen jelentős gátja, egy jelen körülmények között rettenetesen fontos, jelenelős pártgyűlés, melyre szombat este 20 órától kerülne sor, a meghívottak részvételével!

Nem, nem! Kérem szépen, nem jelenünk és való létünk tutyi-mutyi, jelentőségüket állandóan jelentősen túlzásba vivő, egyébként teljesen jellegtelen, uniformizálódott kohézióiról van szó! Azoknál azért sokkal fontosabbak, jellemesebbek, szellemesebbek és jelentőségteljesebbek, az eVilág „ideológiáktól” jelentősen tobzódó, egymást folytonosan ellenségnek jelölő „politikai” szövetségei, melyeket jelen körülmények között nevezzük furcsa, civakodó jelenségeknek, amik lelki szabadságunkat jellemzik.

Nos, döntenem kellett, hogy a szombat estémet a jelen jellegzetes, vagy a jelenés jelképes világmindenségében, egymástól eltérő világnézeti körülmények között töltsem-e. Vizsgálat tárgyát kellett képeznie a józan ész jóvoltából, hogy jogos-e a jogegyenlőség, netán egyik jelölt irányába kell jogerős ítéletben sarkamra állni vagy sarkamon járni.

Törtem a fejem és erősen gondolkoztam, mi legyen. Jellemtelenség lenne-e részemről, ha döntésem meghozatalánál figyelembe venném azt a jércét, mely befejezte földi létét és bográcsban végzi jóféle borocskában pancsikolva, ínycsiklandozó illatfelhőben lubickolva? Eközben mi, a jeles nap tüzében érlelődött, majd szorgos kezek által jelentékeny mennyiségben szedett, zamatos szilvaszemek párlatának jelenlétében merengve, fontos jeligéket emlegetve emelnénk szánkhoz színtelen, tüzes, de nem vizes vizünket? Persze, időnként jelentőségteljesen összenézve a hideg havas tájban a tűz mellett a jelentéstan fontos jelképein, jelkulcsok segítségével, test- és jelbeszéddel jelezve, poharainkat kiürítvén elmélkednénk? Eme esetnek kellene lennie?

Vagy válasszam a jelenés fura, de jelentős és egyáltalán nem jellegtelen pillanatnyi jelenében való részvételét, pillanatnyilag? Ahol jelenlegi információim szerint az jelentkezik, aki jellegzetesen eme „e” világban működő pártunk, napi, jelenelős jelenén jelen van, és olvassa a mindennapi jeleneket! Velük folytathatok-e "e"- eszmecserét, jelentékeny dolgokat jelezve jelképesen, egy a föníciaiak által kreált jelkulcs segítségével, röviden, tömören, pattogósan, egyedi jelképeik jelentését nem ismerve, jelentőségüket jelesül félreértelmezve? Esetleg ezt kellene megtennem?

Nos, „Alea iacta est”, mondta egykoron egy korombeli férfi, kinek jellemét az utókor kicsit túlzottan is polírozta, bár jelentőségét el nem túlozta. Fogtam hát a görög pennát és téntát, a plajbász és a palatábla modernebb eszközét, és mivel jegyzetelős kedvemben valék, hát megírtam amit gondolék.

Döntésem tehát végleges, a jelenlegi „e”-jelenen, sajnos egyéb jelenésem miatt, jelenleg lehetetlen megjelennem! Mert inkább megkeresem azt a bizonyos jércét és szabályos 5 cl-es mértékét. Képet ne várj tőlem, olvasd inkább lelkem és elmém furcsa szüleményét, hová a jelige: Jelen, de legyen hegy leve!



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/159426