jegenye: Széna (próza)
Megjelent:
Témakör: BánatSzéna

Nem semmi, ahogy próbálja legyőzni, kiirtani a közmunkás sereg ordító benzinmotoros kaszájával a városi gaztengert. A falusit is, legalábbis a frekventált területeken. Hét közben, munkaidőben. A többi a lakosságra marad. Hétvégi lét tipikus, amorf élethelyzete, ahogy egy férfi tologatja idióta fűnyíróját a még idiótább telkén vagy annak előtte. Szellőztetés, meg a többi.
Ezek az ordító kaszák az utóbbi tíz-húsz évben megjelentek, és látványos munkát végeznek. Pillanatok alatt letarolnak mindent és mindenkit. A fűnyíró férfi elégedetten szisszenti sörét: lekaszáltam a gazt, a parlagfüvet, meg mindent. Rendben vagyok én is meg az udvar, a kapu is.
Próbálgatom én is: fűnyírózgatok a tologatóssal, ordíttatom a közmunkásos, vállra akasztós, damilos kaszát, és csóválom a fejem. Ennek a lekaszált fűnek illata nincs, csak a szenvedés árad belőle, ahogy összedarálja a kasza. A csirkéknek már oda sem lököm, mert nem eszi. Undorodik tőle.

A szénacsinálás valamikor külön mesterség volt. Még meg is küzdöttek a helybéli parasztemberek (nem parasztok) a területekért. Szokásjog alapján járt a terület kinek-kinek, még a TSZ időkben is. Apám, nagy nehezen kiküzdötte magának a Dürgő lapost, annak is a jobbik felét. Mert ez a lapos két részből állt. Az első része kerékvágásos, gazosabb, vízállásosabb volt. Aztán következett néhány csenevész bokor, mely keresztben kettészelte az egész lapost, és a második, nagyobbik fele egyenletes, szép füvet adó terület volt. Ezt használtuk évtizedekig, meg még néhány itt-ott akadó sarkot a szántók szélén, patakparton. Általában kétszer kaszáltatott apám. Megvárta, míg a fű megnő, de nem magzik fel. Akkor levágatta nagy gépi kaszával, ami szép rendre vágott, mint annak idején a kézi kasza. Esős időkben, mikor nem szerette volna, hogy a kaszagép tönkretegye a kaszáló földjét, elővette kézi kaszáját, és akkurátus, ősi mozdulatokkal végzett kalapálást követően, kézzel kaszált. Azt figyelgette, mikor lehet gyűjteni, kell-e forgatni. Ha szerencsénk volt, akkor nem jött rá eső vágás után, és egy-két nap múlva össze tudtuk gyűjteni villázatba, aztán egyből mehetett a szekérre, pótkocsira, onnan a csűrbe.

Igen ám, de ez a külterületi munka volt, amiről annyit lehetne még beszélni (mi volt az esőzéseknél, hogyan kell csillyét rakni, kötözni) de maradjunk csak bent a városban, a faluban. Hova lettek a nagy füves területek az udvarokon, az utcán, hogyan gondozták azokat. Hová lettek? Miért nem is alakultak ki? Ez itt a nagy kérdés, de a válasz nagyon egyszerű: eltűntek a jószágok úgy az utcáról, mint az udvarokból. A falvakban, direktben lelegelték az állatok a gazt, a füvet. A városokból az állattartó emberek kikaszálták a gazt, mert mindenre szükség volt. Szépen lekaszálva, összegyűjtve, a téli takarmányozáshoz is hozzájárult a széna, ha zölden nem sikerült a marhának, tyúknak lelegelni, lehetőleg lábon. Mert a friss zöld csak lábon jó, lekaszálva a csirke gégéjébe akad, a tehén, ha sokat eszik belőle, elkezd fosni, meg a többi nyavalya. Kétlábúnak, négylábúnak zöldet csak lábon. Ez volt a jelszó. A többi helyet (ahová nem engedhették be a kisebb-nagyobb legelni vágyókat) lekaszálták, és ezt fogyasztották a szarvasmarhák és a birkák is télen.

Ennek a szénának a szédítő illatát hiányolom én az orromból, meg a meg sem született jószágok a szájukból az ízét... Meg a csűrök, melyek, ha évekig nem látnak szénát, lucernát, előbb-utóbb elkezdenek valamerre dőlni.

Ezek a düledező csűrök az utolsó látható hírmondói annak, hogy nagy baj van...A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/157946