Farkas András: Életfilozófia (blog)
Megjelent:
Témakör: Ars poetica



Életfilozófia

Ne kövessétek, erkölcstelen, nincs első helyen az empátia.

Egy beszélgetésrészlet következik, majd egy hosszabb elvi magyarázat.

Köszi. Csináld a dolgod. Az a fontos nekem is, hogy Te boldog légy, azaz a céljaid megvalósuljanak. Én csak megszokásból, udvariasságból küldök anyagot olyannak is, akinek a munkája sokkal értékesebb, mint az én anyagom olvasgatása. Légy önzö. Tűzön-vízen át törsz a célod felé. Természetesen tisztességes eszközökkel. Tudod, a jelszavam 2 H, Hedonizmus és Homeosztázis. Ez 50 éven át működött. Gondold át, mit jelent.

Jól irod. Köszönöm.

Egyetemista koromban a fiatalok jelszava a 3 M volt:
Marx, Mao, Marcuse. Ekkor én dafke megalkottam az ellenjelszót: 2 H.

Hol marad a kollektív tudat? A politikai kritika? A szélsőséges hajbókolás? A hitszintű imádat. Milyen büszke volt sok fiatal, hogy volt Mao-jelvénye. Az már sztár volt, akinek Mao-kiskönyve is akadt. 1968-ban. Még ma sem tudod, ki volt, mik voltak Marcuse nézetei. Meg mi lett Rudi Duckével, Daniel Cohn Bendittel? Az előbbi meghalt, az utóbbi ott fenekedik a magyarokra az Európai Parlamentben.

Marcuse. Keress rá a gúglon! Úgy jársz, mint Engels Anti-Dühringjével. Betéve tudtad a vizsgán, és egy rendszerváltás kellett, hogy megtudd, hogy egy talpas gondolkodású földhözragadt materialista volt. De a pozíciója miatt bökte Engels szemét.

Szóval Hedonizmus. Az élvezetek hajszolása. Mint Róma bukásakor. És a Homeosztázis? Az egyensúly a környeztünkkel. A "környezettudatos gondolkodás". Annyit vegyél el belőle, amennyi a létedhez biztosítja az energiát. Hiába a szép elvek, az mindig deficit lesz. Nincs más megoldás, mint az akkor dívó abszurd dráma alapéletélménye, célja, a nihil. A halott nem fogyaszt energiát. Nem eszik állatot. Nem melegíti a légkört. Ha csak nem a teste bomlási folyamtával.

Az információtechnológia forradalmának utolsó hulláma alatt hulla itt minden, az erkölcs, az unokáid jövője, a büszke entellektüel fejtartásod. Én jókor éltem. Nem szebesültem életem alapelveinek tarthatatlanságával. Kitartott 50 évig az életelv. Mi lesz a tiétek? Nyugaton van szükség a munkádra? Jó lesz, ha már most elkezded felejteni a "magyart". Ember küzdj és bízva-bízzál! De miben?



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/156364