Navigáció


RSS: összes ·




Segítségek versíráshoz

2015-05-16 12:37:08, 2610 olvasás, Pieris, 5 hozzászólás

Az írás egyfajta kifejezőeszköz. Kiírjuk magunkból a gondolatainkat, a fantáziáinkat, történeteinket, örömünket, bánatunkat.

Ha elkap az ihlet, akkor mindegy, hogy mire (szalvétára, papír zsebkendőre, cetlire, füzetbe, word-be, könyvbe, stb.), de írni kell. A szavak fénysebesen cikáznak a fejünkben, s néha nem tudunk annyira gyorsan írni, ahogyan szeretnénk.

Mikor sikerül papírra vetni a gondolatainkat, megkönnyebbülünk. Olyan érzés, mintha valamilyen terhet levennének a vállunkról. Örülünk.

Ilyenkor lenne jó, ha kicsit el tudnánk tenni a fiók mélyére a művünket, és hagyni, pihentetni pár napot. Az írott mű is olyan, aminek időt kell adni.
Ha három, négy, vagy még több nap múlva ránézünk, lehet rájövünk, hogy itt-ott bizony csiszolgatásra szorul az alkotásunk. Ekkor nyugodtan javítsunk bele!

Egy alkotásnál az is fontos, attól is lesz gyönyörködtető mások számára, ha különös figyelmet fordítunk a nyelvre. A magyar nyelv talán a legszínesebb a világon, gyönyörű szavaink, szókapcsolataink vannak, ne féljünk hát használni őket! Éljünk a nyelv adta lehetőségeinkkel!

Ki lehet fejezni valamit így:
Szeretlek nagyon téged
Hiányzol nagyon-nagyon
Nem bírom nélküled
Mert szeretlek nagyon.

Vagy így:
Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak.

(részlet József Attila Óda című verséből)

Érzed a különbséget?


Írhatunk szabad verset, vagy kötött formába zártat. A kötött formáknál figyeljünk a rímekre, a szótagszámokra, s esetenként a verslábakra.

Manapság már nagyon sok segédlet áll a rendelkezésünkre, csak használni kell őket.

Például ott van a RÍMSZÓTÁR!
Csak beírjuk azt a szót, amelyikre rímet keresünk, kipipáljuk, a szó mely betűi maradjanak meg, és már kapjuk is az eredményeket!

Vagy ott van a VERSELEMZŐ.
Kicsit macerás egy versen belül ötvenszer is átszámolni a verslábakat, hogy biztosan jól illeszkednek-e egymás után. Ehhez hatalmas segítség a verselemző, hiszen csak bemásoljuk a művünket, rákattintunk az elemzésre, és máris megkapjuk az eredményt!

A METRUMKERESŐ igazi ínyencség azoknak, akik klasszikus formában szeretnének verset írni. Ha szükséged van egy bizonyos képlet alapján szavakra, akkor csak beírod, és már keresgélhetsz is a megfelelő szavak között!

Kellemes időtöltést kívánok!

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a hírről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Tetszik?


A szerző utolsó 30 híre:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 197
Regisztrált: 3
Kereső robot: 25
Összes: 225
Jelenlévők:
 · Fatyol
 · Napfeny
 · Sutyi


Page generated in 0.1291 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz