Navigáció


RSS: összes ·
Az amerikai free jazz nagy öregje

2015-05-12 07:33:15, 445 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Koncert

A hetvenéves multiinstrumentalista zeneszerző ma is az amerikai jazz egyik legfontosabb alakja Anthony Braxton
Egyetemista évei alatt filozófiát és zeneszerzést tanult, ekkor találkozott a szintén fúvós Roscoe Mitchell-lel és a dobos Jack DeJohnette-tel. Közösen alapították a máig működő Association for the Advancement of Creative Musicians nonprofit szervezetet. Anthony hamarosan az avantgárd zene egyik megkerülhetetlen alakjává vált. 1971-ben kiadott albuma, a For Alto zenetörténeti jelentőséggel bír, ugyanis ez volt az első olyan lemez, amelyen a szaxofon kizárólag szólóhangszerként hallható.

A hetvenes évek elején Párizsba költözött, ahol Chick Coreával, Dave Hollanddel és Barry Altschullal a Circle nevű formációban dolgozott, amelynek hatása jóval jelentősebb volt, mint élettartama.
Az avantgard és a free jazz népszerűsége mára ugyan csökkent azokhoz az időkhöz képest, amelyekben az Amerikai Egyesült Államok polgárjogi harcai során, ezek egyik szelíd megnyilvánulási formájaként sokak szabadságvágyát fejezte ki, de kultikus alakjai máig érvényes zenei megnyilatkozásokat tesznek, így Braxton is. Az 1960-as évek óta száznál is több lemezen játszott a legkülönbözőbb ritkán alkalmazott fúvós hangszereken, amelyek szokatlan módon a hangtartomány legaljától a legtetejéig sorakoznak. Életműve olyan hatalmas, olyan jól dokumentált, és olyan tempóban bővül, hogy átlátni szinte lehetetlen vállalkozás. Zeneszerzőként Cage, Stockhausen, Boulez és Schönberg határozta meg gondolkodásmódját. Kompozíciói mindig szokatlan irányok felé nyitnak, folyamatosan megújítja önmagát.
Legkedvesebb felállása a kvartett. Legújabb formációja, a Diamond Curtain Wall trióként már 2005-ben összeállt Trio (Wesleyan) című lemezén, csak akkor még nem Mary Halvorson, hanem Tom Crean volt a gitárosa. 2010-ben a trió André Vida alt- és baritonszaxofonossal kiegészülve kvartettként szerepelt egy lemezen, 2011-ben pedig Taylor Ho Bynum kornettos-szárnykürtössel és Mary Halvorson gitárossal alakított hármas játszott a Trio (NYC) albumon. Hangzásvilágukat a számítógépes zeneszerzés és improvizáció határozza meg. Erre a projektre is tökéletesen érvényes, amit Steve Smith, a New York Times kritikusa írt Anthony Braxton zenéjéről: „Nem annyira kompozíciós stratégia, mint inkább egy ideális demokrácia utópikus modellje. Vannak követendő szabályai, betartandó törvényei, melyeket gondosan ellenőriz a klán feje. Ám e törvények inkább irányelvek, nem pedig megszorítások; helyes követésük teljes személyi szabadsághoz vezet egy zeneileg jól működő, pontosan körülírt társadalmi szerkezetben”.
Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet
2015. május 17., Müpa, Fesztivál Színház

Közreműködők: Anthony Braxton – alt-, szoprán- és szopranínószaxofon, elektronika, Taylor Ho Bynum – kornett, szárnykürt, basszustrombita, trumpbone, szordínók, kagyló; Mary Halvorson – elektromos gitár, effektek; Ingrid Laubrock – tenor- és szopránszaxofonKinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 14
Regisztrált: 3
Kereső robot: 18
Összes: 35
Jelenlévők:
 · Öreg
 · Sutyi
 · Tiberius


Könyvajánló

P.Palffy_Julianna:
Szerelmeskönyv antológiaLitera-Túra Művészeti Kiadó: Szerelmeskönyv antológia

Bemutató és díjkiosztó gála
2019. május 25-én
13:00-tól 15:00-ig Budapesten

Maconkai Orosz László Galéria<...


Tovább...

Zeneajánló

NaftaZ - Fesztiválszezon
Küldte: soulkeeper

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.0626 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz