Navigáció


RSS: összes ·
Szemrevaló Filmfesztivál 2015

2015-09-21 07:39:27, 582 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Mozi

2015. szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művész moziban fut majd a Szemrevaló, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja, mely immár negyedik alkalommal hozza el a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát.
A fesztiválon több film alkotójával is találkozhat a közönség.
A program hangsúlyosan foglalkozik a másság és a migráció kérdéseivel és külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne 70 éves.
   Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!
A filmeket eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vagy hangalámondással vetítik.
Idén is válogatott különlegességekkel várja a közönséget a Szemrevaló.
Hat blokkban huszonegy német, osztrák és svájci filmet – köztük három dokumentumfilmet – mutatnak be, amelyek emberi drámákról és sorsszerű találkozásokról szólnak úgy, hogy eközben a szórakozás sem marad el.

2015. szeptember 24-én 21 órakor a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett thriller, Sebastian Schipper Victoriája nyitja meg a Művész moziban a filmhetet, amely egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét.

Simon Jaquemet Háború című filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon megnyerte a Legjobb Film és Legjobb Operatőr díját is – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként kezd félelmetes háborúba először a felnőttek, majd minden és mindenki ellen.
Karl Markovics, a kiváló osztrák színész és rendező új filmjében a természetfelettiről mesél: a Superworldben egy középkorú pénztárosnő egy szürke hétköznapon nem mással találkozik, mint Istennel.

Stefan Haupt számos díjjal jutalmazott filmje, A kör két fiatalember szenvedélyes szerelmén keresztül az ötvenes évekbe repíti vissza a nézőket, és a svájci meleg mozgalom történetét beszéli el.
A Vámpír a díványon című szatirikus osztrák vámpírkomédiában Tobias Morettit látjuk vámpírként, freudi analízisben.
A film rendezője, David Ruehm a Szemrevaló vendégeként Budapestre látogat.
Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a B-MOVIE: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989 című doku, melyben a fiatal Blixa Bargeld, Nick Cave, a Die Tödliche Doris és az Ärzte mellett még sokan felbukkannak.
A magyar közönség pedig találkozhat a film egyik rendezőjével, Klaus Maeckkel.

A fesztivál izgalmas színfoltjának ígérkezik az Ulrich Seidl és a rosszfiúk című portréfilm, melyben először láthatjuk munka közben a sokat vitatott osztrák rendezőt.
Ugyancsak a fesztiválprogram része Siedl élettársa, Veronika Franz első nagyjátékfilmje, a Goodnight Mommy című art horror, melyben egy ikerpár kételkedni kezd, hogy valóban az anyjuk-e a műtétről hazatért bekötözött fejű nő.
   Az idei Szemrevaló külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne hetvenéves.
A modern európai film egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotása mellett először lesz látható Magyarországon Schlöndorff BAAL című filmje, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát és a dán Christian Braad Thomsen róla szóló dokumentumfilmje.
Az Ali a Paradicsomban című doku Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa – ő volt A félelem megeszi a lelket főszereplője – tragikus sorsát mutatja be.
   Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból álló kiállítás várja a filmbarátokat.

Budapesten szeptember 17-étől a Művész moziban 1100 Ft-os áron már vásárolhatók jegyek a Szemlevalóra. Négy jegy egy időben történő megváltása esetén a jegyek ára csupán 1000 Ft.
Egy kisebb válogatást bemutatva a pécsi Apolló moziban szeptember 29. és október 3., a debreceni Apolló moziban október 1-4., a szegedi Belvárosi moziban pedig október 3-6. között is lesz Szemrevaló!

A vetítések helye:
Művész mozi

1066 Budapest, Teréz körút 30
Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 19
Regisztrált: 0
Kereső robot: 8
Összes: 27

Könyvajánló

SoproniGLaszlo:
Suttogó FakoronákGeisz László: Suttogó Fakoronák

Ön a szerző legújabb kötetét tartja kezében, ide válogatott ki verseiből kereken 100-at. Az írások témájukat tekintve külön fejezetekbe soroltak. Megt...


Tovább...

Zeneajánló

Use your imagination IV.
Küldte: kovacsgabor

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.0942 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz