Navigáció


RSS: összes ·
Móricz Zsigmond: A boszorkány

2015-08-26 07:59:55, 578 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Színház

A dráma vezérfonala a világszép Báthory Anna és Bethlen Gábor fejedelem szerelme egy olyan korban, ahol politikai intrikák, állandó háborúskodások, hitviták, érdekházasságok döntenek Erdély sorsa felől.
   Túl a történelmi tényeken és a keringő legendákon, a szerző itt két nagyon erős egyéniség küzdelmére helyezi a hangsúlyt. Báthory Anna, a világszép, de minden társadalmi konvenciót mellőző fejedelmi dáma az Erdély-trilógiában gonosz, csábító és megrontó asszonyként szerepel.
A darabban Anna nem erkölcstelen nő, akit föltétlenül el kell ítélni, hanem inkább az a fajta vadóc, titkokat kereső, független, szabad, öntörvényű asszony, aki ismeri a gyógyító füveket, virágénekeket dúdolgat, nem jár templomba, és a társadalmi kapcsolatokat is másként értékeli, mint kortársai, akik emiatt gyűlölik és boszorkánynak nevezik.

Bethlen Gábor fejedelem iránti szerelme őszinte, mindent elsodró szenvedély, míg korábbi kapcsolatait sőt még a házasságait sem vette komolyan. De nem tudni, hogy a fejedelem érzelmei őszinték-e, vagy csak Anna vagyonát akarja, amire nagy szüksége van a hadviselés szempontjából. Annát ismét a politika oltárán akarják feláldozni. Boszorkányperbe fogják. Ítélkeznek felette.
Megmenti-e a szeretett férfi, vagy valami boszorkányos praktikával szabadul a börtönből? – erre próbál választ adni az előadás.

Miért tartják boszorkánynak, elítélendő személynek azt, aki nem fogadja el gondolkodás nélkül a társadalom sokszor formális szabályait, ráerőltetett hazugságait, miért mutat rossz példát az, aki más, mint a többi, aki meg akarja fejteni a titkokat, aki csak azt az igazságot fogadja el, amit a saját lelki szűrőjén átenged. Ez a fajta szabadság szembekerül a mindenkori hatalommal, de a hatalom fő képviselője, a „nagy” fejedelem éppen az igazságkereső boszorkányba szeret bele,aki a lelkét is eladná a szerelemért. A fejedelem is el kell adja a lelkét a hatalomért? Miért nem fér össze igazság és hatalom? A hatalom vagy a szerelem rabjának rosszabb lenni? A hatalom csak akkor tudja megvédeni, ha elengedi. Mindennapi emberi kapcsolatra vonatkoztatva a dráma a hűségről szól, a társról, aki a párja álmainak és életének őrzője még akkor is, ha ez hálátlan vállalásnak tűnik.

Szereplők:

Báthory Anna: Magyari Izabella

A Fejedelem: Kovács Károly

A Fejedelemasszony: Badics Petra/Nagy Beáta

Jósika Zsigmond: Kinda Szilárd

Püspök: Szélyes Ferenc

Banya: Szász Anna

zene: Könczei Árpád

koreográfia: Benő-Barna Zsolt, Kinda Boglárka

jelmez: Szélyes Andrea

díszlet: Török Viola

fény és hang: Incze Róbert

Rendező: Török Viola


A XVII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál program keretében látható.
a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadása

1028 Budapest, Templom u. 2-10
Kultúrkúria, színházterem.


A darab 2015. augusztus 30.-án kerül bemutatásra.


Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 4
Regisztrált: 0
Kereső robot: 9
Összes: 13

Könyvajánló

Alkony:
ALKONY IVZagyi Gáborné: ALKONY IV

Mégis nyílik

Rideg, zárt oszlopok között, egy
gyötrelmében túlcsordult világ,
hol csend az őrület adósa.


Tovább...

Zeneajánló

Illusion
Küldte: dragonheart

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.0947 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz