Navigáció


RSS: összes ·
Az élet a-moll (álom)

2015-08-18 06:53:11, 666 olvasás, P. Molnár Ágnes, 0 hozzászólás

Színház

Calderón, a spanyol barokk dráma világhírű alakja, ebben a darabjában az élet illúzió-természetéről és tünékeny voltáról mesél. A gondolat jócskán megelőzi korát: csak a XX. században nő ki belőle filozófiai áramlat "empíriokriticizmus" néven és már majdnem a 21. századot írjuk, mire elér a mainstreamhez olyan műveken keresztül, mint például Stanisław Lem Kiberiádája, vagy a Wachovski testvérek Mátrixa.
   A történet a vadregényes Lengyelországban játszódik. Királya, Basilio, újszülött fiát Segismundót börtönben neveli fel egy jóslat miatt, mely szerint a fiú felnőve borzalmas zsarnokká lesz.

Aztán mégis próbát tesz vele, elkábíttatja, átviteti a palotájába és egy napra trónra ülteti. Ám a jóslat sajnos igaznak bizonyul, a fiú vadállatként viselkedik.
Ismét elaltatja és börtönbe zárja. Segismundo azt hiszi, csak álmodta a királyságot, de ekkor lázadás tör ki Basilio ellen, és a felkelők királlyá emelik a fiút, aki végre minden ellenségén bosszút állhatna, de nem teszi.
Azon töpreng, hogy ez az egész nem újabb álom-e. Úgy véli, hogy minden csak káprázat, semmit sem tudhatunk a magunkénak, életünket a végzet irányítja, semmi más.
Kibékül atyjával is, és ezek után bölcs uralkodóként regnál tovább.

"Miért vagyunk jók? - teszi fel a kérdést a darab - már ha azok vagyunk".
A jóság alkat, belső meggyőződés következménye, vagy épp ellenkezőleg, egyszerűen csak a sors működésének bölcs felismerése, ami arra kényszerít minket, hogy hagyjunk fel eredendő rosszaságainkkal.
Amellett, mit is jelent az "élet", pontosabban a "jó élet" számunkra, mit akarunk feltétlenül megkapni tőle, megragadni benne és kiélni általa?

Calderón kérdései közel négyszáz évesek. Megpróbálunk rájuk válaszolni. Vagy legalábbis jól feltenni őket!


Don Pedro Calderón de la Barca - szerző
Jékely Zoltán - fordító
Térey János - fordító
Jámbor József - rendező, díszlettervező, jelmeztervező, dramaturg
Boros Ádám - színész
Lajter Márkó Ernesztó - súgó
Balázs László - rendezőasszisztens


Szereplők:

Basilio: Balog József
Segismundo: Fehérvári Péter
Astolfo: Szakály Aurél
Clotaldo: Bellus Attila
Clarín: Balázs László
Estrella: Pap Lujza
Rosaura: Kovács Olga
Katona: Pásztor Márk
1. katona: Lajter Márkó ErnesztóBemutató előadás!


2015. augusztus 20. 20:00


További időpontok
2015. augusztus 21. 20:00
2015. augusztus 22. 20:00
2015. augusztus 23. 20:00
2015. augusztus 24. 20:00

Helyszín:

Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis

Cím:2072 Zsámbék, Etyeki u. 2.
Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a programajánlóval kapcsolatban, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

BeszélgetésSmileSadBig grinClownCool...Tongue...SunglassesSmokinBabyEek...CryingEmbrassed...Beach ChairSarcastic...LoLPicnicTastyWink2Yawn...VerysadEatingKirályDevil2Hi...QuestionMailBaby BoyReadTombstoneSmiley balloonCsigaSzívVirágBowlingNono!GyagyaLábnyomSörKukucsNonoHolyByeÁáááááá!ImaSzerelmesGondolkodomAllahTapsOh! My God!LolIdegbetegAngyalOlvasKávéBaby GirlHelloSzerelemNem tudomHappypápá...TáncFej-törõTapsLibikóka... mondjuk :)GépelekPunkLolAngardAlszomHallgatokNonoDanceZenebolondBólogatNyúlNyúlSétaSzámítógépgyilkosÖlelésFalnak megy...AlszikUgrálóKoccintósAngyalLáncfûrészesComputerUdvaribolondCookColdKirályDobosTévénézõSprintTeknõs...Csírke-fogóAlszikShockedSírósSírósTelefonosEsõfelhõMeditáló......ÖlelésRózsaNapocska 1Napocska 2CsillagSzakácsFace-matrixCsoport.........Szellem......Kalózrosesmile..................Bravo!Szülinapi gyertyaTábortüzEgy csésze kávéKávézás 1Kávézás 1Kávézás a gép elõttRejtõzködõKézfogásPartyBirthDayTorta1Torta2Party 2Dog KissKávéKávéKissesKissesFlowerFlowerSmiley loveSpring

Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 22
Regisztrált: 0
Kereső robot: 11
Összes: 33

Könyvajánló

nagyvendel:
TŰZLILIOMOKNagy Vendel: TŰZLILIOMOK

Kijelentem komolyan...

Pár szavas bölcselet...

Kijelentem komolyan,
nem vagyok én
ilyen, olyan, amolyan,
csak olyan, ami...


Tovább...

Zeneajánló

Békeharcosok 03. - Gyermek a ˝vihar˝ után
Küldte: Déness

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Kategóriák


Page generated in 0.1471 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz