Navigáció


RSS: összes ·




Novella: A véletlen drámája

, 251 olvasás, leguan , 2 hozzászólás

Felnőtteknek

Hervé cammogó mozgása mosolyt faragott még a legkomorabb emberek arcára is.
Testsúlyát mókás módon minden lépésnél egyetlen lábára helyezte, s mintha falába lenne, pont úgy közlekedett a csatorna-gőzben szunnyadó aszfalton.
Arca kerek volt, mint egy jókora sajt, s a fekete, zsíros borosta egyenletesen fedte el bőrét. Ajkait előre biggyesztette, s néha mint egy komisz kölyök, ha anyja nincs a közelében, köpött egyet a földre, s jót mulatott ezen az oktondi kis "csínyen". Megroggyant kalapja alól előkígyóztak zsíros, fekete hajtincsei, s mikor egy fürt, mint egy kövér hernyó, belemászott Hervé szemébe, a férfi ideges mozdulattal oldalra pöckölte azt, de a rakoncátlan haj-inda mindig visszatért. Vállait hátra feszítette és sóhajtott egy nagyot. A friss, esti levegő felélénkítette vérkeringését, s megszaporázta lépteit.

A korcsmában vad dulakodás zajlott. Egy testes bányász aljas módon inzultált egy szótlan látogatót, ki csak üldögélt egy petróleumlámpa mellett, s mereven nézett maga elé. Aztán a negyedik vagy ötödik sértés után felpattant székéről, s egy faragott bottal jól megagyalta a hőbörgő fickót, mire a korcsma összes vendége egymásnak esett, s a falak között csak repkedtek a bútorok, a poharak és a förtelmes szitkok. A kocsmáros már jól tudta, hogy jobban teszi, ha már a kezdetek-kezdetén a pultja alá vonul. Az üres üvegek mellett volt ott egy Keats kötet is, arra az esetre, ha a csetepaté elhúzódna. Így nem unatkozott kényszerű menedékhelyén. Csak néha zavarta meg egy-egy becsapódó üveg.
Ilyenkor mindig kuncogott magában, s tovább olvasott.

Hervé agyában feltolult egy emlékkép. Mintha a mai estén küldetéssel indult volna el. Barátja, Battista, komoly beteg volt, s hónapok óta ágyában fekve várta az elkerülhetetlent. A mai nap vége felé megkérte Hervé-t, hogy hozzon számára egy jó erős italt, hogy végnapjaiban meg tudja őrizni önfeledt vidámságát. Battista, még a halál szellőjében állva is, inkább az életet magasztalta.
Példaként szolgálhatott ő minden nyavalygó ember
számára, kik akár egy kis megfázás miatt is képesek olykor "gyászolni" önmaguk.
Hervé meghallotta a dulakodás zaját, amint föltekergőzött az utcán, így jól tudta, hol kell keresnie barátja számára az öröm nedűjét. Pár pillanat múlva már az ivó ajtajában állt.

Közben egy vendég, ki szerelmi csalódásában alaposan felöntött a garatra, előkapott egy pisztolyt és ordítva bizonygatta, hogy a mai nap folyamán végez majd asszonyával. Ettől a jelenettől lehiggadtak kissé a kedélyek, s mindenki életét féltve kuporgott asztalánál. Emerich, mert így hívták a férfit, mindenkire pisztolyt fogott, s elmondta, hogy nemrég járt a javasasszonynál, ki megjósolta számára, hogy felesége ma este pontban kilenckor
megjelenik majd az ajtóban, s ő, amint látja, hogy felnyílik az ajtó, lelövi a cédát.
A többiek részeg tréfálkodásnak vélték csak szavait, és egyikük sem gondolta, hogy az a pisztoly valóban töltve van. Pedig jobban tették volna, ha lecsillapítják.

Az óra kilencet ütött, mikor Hervé belépett a korcsma ajtaján, s Emerich gondolkodás nélkül tüzelt a homályból belépő alakra. Mikor szegény Hervé összecsuklott, s teste beesett a fényre, a kis italozóban hatalmas pánik keletkezett, s Emerich felfogva tettét, zokogni kezdett, s a bűntudat őrjítő súlya alatt összeroppant elméje, s a pisztolyt önmaga ellen fordította. Az utolsó golyó, mert két töltény volt a tárban, nem a bűnös szerető
fejében pihent meg, hanem az elpusztításán fáradozó, megcsalt férfi agyában.
Nem messze a borzalmas helyszíntől, Battista megérezte az elmúlás szellőjét, s szeméből kicsordult egy könnycsepp, hiszen utolsó napjaiban egyedül kell szembenéznie a véggel.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Felnőtteknek
· Kategória: Novella
· Írta: leguan
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 180
Regisztrált: 2
Kereső robot: 24
Összes: 206
Jelenlévők:
 · Öreg
 · Sutyi


Page generated in 0.1326 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz