Navigáció


RSS: összes ·




Novella: A film (II. rész)

, 308 olvasás, czila , 2 hozzászólás

Ezek vagyunk

Már korán sötétedett, eléggé csípős volt a levegő. Kovács András határőr megborzongott, amikor berakta a két teli kanna benzint a Wartburg csomagtartójába. Fittipaldi röhögve ijesztgette:
- Vigyázz jön a zászlós!
- Persze, pont a vén trotty mászkál erre ilyenkor. Meg hát nem is lopunk tulajdonképpen, futja a megtakarításból, lehoztuk az UAZ fogyasztását 13 literre, pedig 17,5 a norma.

Délelőtt 10:00-kor ordított az ügyeletes: eltávosoknak eligazításra sorakozó! Megkapták a három napot mind a négyen, s "gyengemalacvágtában" osontak a kijárat irányába.

Kovi ellenkező irányba fordult, mint a többiek, és óvatosan közelített az autóhoz a kerítés menti bokrok fedésében.
Hirtelen mozdulattal bedobta sapkáját, zakóját, felvette az előre odakészített pulóvert. Egyből lazábbnak, nyugodtabbnak érezte magát.

Egy pöccre beindult a varnyú, gyorsan utolérte a többieket, akik mint az akciófilmekben, egyszerre ugráltak be a kocsiba.
Nem sokat szóltak, mindenki el volt foglalva magával, a rájuk váró néhány szép nap, a közeli leszerelés gondolatai hullámzottak a suhanó táj előterében. A Wartburg motor duruzsolása, és egy ismeretlen jugó női hang a rádióból - szolgáltatott hangulati aláfestést.

A tizenegy km-re lévő nagyváros állomásán kiszálltak a társak, mindenki más irányba ment tovább.

Résnyire lehúzta az ablakot, rágyújtott. Kényelmesebbre állítva az ülést, felvette a - szerinte megfelelő - százas utazósebességet.
- Még két óra ebben a tempóban, és meglepem Icát az abonyi borozóban - gondolta.

Bandi nem Abonyban született, de már néhány éve ott élt szüleivel, akiknek egyedüli féltett gyermeke volt. A kocsira valót is apja spórolta össze, ami nem volt kis pénz, de megbízva fia képességeiben odaadta - úgyis ő ért az autókhoz, és ha tényleg olyan jó az a Wartburg…

Icával hét hónapja ismerkedett meg, s hetente két-két levelet küldtek egymásnak, ami szinte szertartássá vált az életében.
Várni a lány levelét, parancskihirdetéskor kilépve a sorból - mint dicséretet - átvenni, majd a kantin sarkában belemélyedve, belezuhanva a gondolatok szédítő vermébe, csak olvasni-olvasni, kétszer, háromszor, sokszor, végtelenszer…

Ica nem tudta, hogy megvette az autót, csak arról írt neki, hogy jön eltávra, és majd valami nagy meglepetésben lesz része, vegyen ki szombat, vasárnapra két szabadnapot. Így aztán a úgy képzelte, hogy a szokásos időben péntek 16:30-kor állít be barátja, a határőr legény.

Nagyjából, ahogy számolta, fél egyre ért a kocsma elé - ahol a lány, és barátnője dolgoztak - be sem zárta a kocsit szaladt be. A kimérésben a szokásos vendégek támogatták a pultot, egy cigány cincogott a sarokban, mellette egy középkorú nő jajgatott, törölgetve maszatos képét, középen három piacozó ordítva veszekedett.
Icut nem látta, csak barátnője, Marika merítgette a pultba mélyített alumínium edényekből a vörösbort.
Nem is emlékszik köszönt-e egyáltalán, annyira izgatott volt, hogy megmutathassa a meglepetést barátnőjének, csak rohant hátra a raktárba - gondolva hátul van barátnője - így azt sem fogta fel, amit Marika kiáltott felé:
- Átment a piacra Icuka - ülj már le, igyál valamit!

A raktár, mint egy pince néhány lépcsőfokkal lentebb volt a belső helyiségtől. A félhomályos sufniban penész, és cefreszag csapta orrba, és a látvány, amit a hátsó ajtón lévő kisablakon beszűrődő fény épp megvilágított.
Ica egy hordóra terített kocsis posztókabáton feküdt hason, szoknyája a hátáig felhajtva, s mögötte a fuvaros eltorzult arccal épp az utolsókat lökte, hatalmasakat nyögve.


(Folyt. köv.)

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Novella
· Írta: czila
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 196
Regisztrált: 2
Kereső robot: 18
Összes: 216
Jelenlévők:
 · Fatyol
 · Sutyi


Page generated in 0.4013 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz