Navigáció


RSS: összes ·




Próza: Manifesztált művészek 8.

, 651 olvasás, DoraiBuczy , 0 hozzászólás

Paródia

"Kálmán határőrként kezdte az őrület határán, majd ritmust váltott és vékony falakat emelt a valóság régiói közé." – így jellemezte barátját és szellemi fogvatartóját Pyotr Semmala indonéz matematikus 1940-ben, egy houstoni tudományos konferencián…




"Kálmán határőrként kezdte az őrület határán, majd ritmust váltott és vékony falakat emelt a valóság régiói közé." – így jellemezte barátját és szellemi fogvatartóját Pyotr Semmala indonéz matematikus 1940-ben, egy houstoni tudományos konferencián. Nem járt messze az igazságtól, mert Tihanyi Kálmán valóban tábort vert a pontos és pontatlan eseménygranulátomok ösztönös visszacsatolásának mezején. A Nyitra vármegyei Üzbég városában, 1897- ben született feltaláló nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televízió-rendszer feltalálása, mely alapjaiban állította vissza a világ folyamatosságának fenntartása érdekében eszközölt permanens változtatás szentségét.
"Nem egymásra tükröződő pillanatszekciókra, sokkal inkább az észleléssűrítő, fénypontalapú generátorok térnyerésére gondolok. Mindamellett komolyan érdekelnek azok a következmények, amelyek ennek a kísérletnek az elmaradása esetén meghatároznák a folyamatokat, bár tudom, hogy az egy lényegtelen világ is lehet, mert a lényeg, hogy anyagba öntsük az anyagtalant!" – írta az amerikai Theiodom folyóiratban publikált cikkeinek egyikében.
Tihanyi, aki Lexus Rola néven is jegyzett találmányokat és végzett elévülhetetlen érdemeket a televízió forradalmasítása terén, 1926-ban szabadalmaztatta találmányát, a modern, nagy felbontású televízió-rendszert. A bíráló bizottságra oly mértékben hatott Tihanyi megvalósítása, hogy egyik tagja, a legendásan önhitt és nagyszájú Iztu Semiool, bolgár moráldesszantos író és szabadon választott elmecsászár rosszul lett, amikor meglátta és attól a pillanattól kezdve élete hátralévő részében nem szólalt meg, csak tudományos szaklapokban publikált és fenyegetőzőtt, hogy egyszer még meg fog szólalni.
1931-ben, Ikonoszkóp néven kezdték meg a találmány gyártását az USA-ban, Tihanyi személyes irányításával.
"Először éreztem azt az életben, hogy valami történt."- írta később mosolyogva önéletrajzi könyvében.
Tihanyi Kálmánban tisztelhetjük a plazmatévék ősének megalkotóját is. 1939-ben ugyanis ő fejlesztette ki azt a teljesen lapos, keretben falra is akasztható televízió készüléket, amely a mai plazmatévék elődjének tekinthető. Magyarországon akarta a gyártás megkezdését, de ez sajnos nem valósult meg.
A kutató méltán vált a szellemi világörökség részévé és ahogy pályatársa és alkalmi sétapartnere Demetrio Kylla mondta róla a legendás, 1954-es düsseldorfi Undok pikniken a "világ akaratlanságának védőügyvédjévé".
Dorai Buczy
(önkéntelen)

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Paródia
· Kategória: Próza
· Írta: DoraiBuczy
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 186
Regisztrált: 0
Kereső robot: 30
Összes: 216

Page generated in 0.3136 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz