Navigáció


RSS: összes ·




Esszé: Mit tesznek értünk a fák?

, 628 olvasás, kiskecelanyom , 5 hozzászólás

Elmélkedés

"… Érzékelhető, hogy mennyire nem tudatos bennünk a "természet" jelenléte, hogy könnyedén átsiklunk jelentősége felett. Ahogy a régi mondás tartja: melyik hal az, amelyik tudja, hogy vízben úszik …"




A növények, a fák jelentőségére sokszor csak a hiányuk hívja fel a figyelmet: ha irtják, vagy szándékosan csonkítják, pusztítják őket. Hogy a fa az élet legszebb szimbóluma - végig kíséri az embert a bölcső től a koporsó ig - bizonyítja az a tengernyi monda, mese, népdal, irodalmi mű és képzőművészeti alkotás, amely a fát, mint éltető forrást helyezi középpontba. Jelképezi az idő múlását, az emberi lét múlandóságát, máskor pedig megújulás, és az öröklét jelképe. Majdnem minden kultúrára jellemző a mágikus erővel bíró fa tisztelete, melyet félelemmel vegyes alázattal vettek körül emberek. És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest, és eledelre jót, az életfáját is, a kertnek közepette, és a jó és gonosz tudásának a fáját - olvasható a Biblia Teremtéstörténetében.

Míg valamikor az emberek és fák kapcsolatát egy misztikus, különleges viszony jellemezte, addig a mai ember számára e növény központi "világfa" szerepét már régen elveszítette. Jól látható ez a WWF Magyarország felkérésére készült felmérésben is, amely az emberek környezetvédelmi aktivitását vizsgálja. A megkérdezettek többsége a tankhajók tengerekben történő elsüllyedését, a vegyi üzemek hatását, a szemetelést, a műanyagból készült tárgyak természetbe kerülését, illetve a széntüzelésű erőművek működését jelölte meg környezetkárosító tényezőként. Ugyanakkor a papírfelhasználást, a folyószabályozást, a mező- és erdőgazdálkodást egyáltalán nem, vagy kismértékben tartották a környezetre ható jelentős tevékenységnek. Érzékelhető, hogy mennyire nem tudatos bennünk a "természet" jelenléte, hogy könnyedén átsiklunk jelentősége felett. Ahogy a régi mondás tartja: melyik hal az, amelyik tudja, hogy vízben úszik?
A növények, a fák környezetvédelmi szerepéről írt igen érdekes és izgalmas tanulmányt a néhány éve elhunyt kertészmérnök-közgazdász dr. Radó Dezső. Megdöbbentő adatokat tár az olvasó elé: Magyarországon körülbelül 800 kilogramm levegőben található szennyező anyag jut évente egy lakosra (ami széndioxid nélkül "csak" 300 kilogramm); a fák egy lombköbmétere (1 lombköbméter átlag 4 m 2 asszimiláló felület) egy évben, a vegetációs időszakban 650 gramm oxigént termel és 590 gramm széndioxidot dolgoz fel. Így például egy 50 éves fa 50 kg oxigént hoz létre és 68,75 kg széndioxidot képes feldolgozni. Ugyancsak egy lombköbméter levélfelület 4500 gramm szennyező anyagot szűr meg, egy 50 éves fa 405 kg szennyezés szűrésére képes egy év alatt. Egy 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonna piszoktól szabadít meg bennünket. A fák klímajavító szerepéről is szól a könyv: egy lombköbméter felület 47 liter vizet párologtat el, egy 50 éves fa produktuma 4230 liter a vegetáció időszakában. A párologtatás 7-8 C o fokkal képes csökkenteni a levegő hőmérsékletét. Ezek a növények segítenek a zaj mérséklésében, a nyári, olykor elviselhetetlen melegben árnyékot adnak, és persze sok-sok értékes madár, bogár élőhelye. Jelenlétük az idegileg, fizikailag fáradt ember felfrissüléséhez járulnak hozzá.

Kell még arról is szólni, hogy a fák táji, esztétikai értéket is képviselnek, gondoljunk a közelmúlt eseményeire: a megtizedelt szigligeti fasorra. Reménykeltő, hogy a népakarat kötelezi az illetékeseket az allé visszaállítására.

Érdemes néha környezetünkre adaptálni a Radó Dezső-féle tényeket, adatokat és kiszámíthatjuk, mennyi lerakódott mocsoktól, piszoktól védenek meg bennünket, biztosítják jó közérzetünket a fák. Jó lenne, ha fanyüvők romboló kezét az a tudása állítaná meg, hogy mit tesznek értünk a fák?

(És: hogy a fák milyen jelképi, spirituális jelentőséggel bírnak arról a legszebben talán Hamvas Béla Fák című esszéjében ír, amit szeretettel ajánlok mindenkinek, aki a téma iránt elkötelezett.)

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Esszé
· Írta: kiskecelanyom
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 228
Regisztrált: 1
Kereső robot: 43
Összes: 272
Jelenlévők:
 · Tristan Kekovian


Page generated in 0.3031 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz