Navigáció


RSS: összes ·
Memoár: Hétfő után

, 451 olvasás, kiskecelanyom , 3 hozzászólás

Gondolat

"… Nem divatos dolog ma az ember lelkéről szólni. Banki hitelekkel és a szavak hiteltelenségével terhes napjainkban ha mégis szóba kerül a lélek, akkor már baj van, s némi lesajnálás, lekicsinylő, megvető gesztus kíséri a támaszra szorulót. A húsvét utáni ötvenedik nap azért mégiscsak a lélek ünnepe. Reményik Sándor szerint azé a léleké, amely nem ismer korlátot és nem ismer lehetetlenséget, azé a léleké, amely évszázadokig hamuban lappang, míg egyszer kitöltetik a zsarátnok mindenekre…"
Nem divatos dolog ma az ember lelkéről szólni. Banki hitelekkel és a szavak hiteltelenségével terhes napjainkban ha mégis szóba kerül a lélek, akkor már baj van, s némi lesajnálás, lekicsinylő, megvető gesztus kíséri a támaszra szorulót. A húsvét utáni ötvenedik nap azért mégiscsak a lélek ünnepe. Reményik Sándor szerint azé a léleké, amely nem ismer korlátot és nem ismer lehetetlenséget, azé a léleké, amely évszázadokig hamuban lappang, míg egyszer kitöltetik a zsarátnok mindenekre. Azé a léleké, amelynek végtelen árnyalatai, megfoghatatlan finomságai és alig kifejezhető erői vannak: “ ó bár várnók méltó alázattal őket, mert nem mi ajándékozzuk meg a világot, hanem minket ajándékoz meg a Lélek."
Pünkösd a Szentlélek eljövetelének napja, amikor: “ Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol egybegyűltek. Majd lángnyelvek lobbantak, és szétoszolva leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket." (Apostolok Cselekedetei 2,1)
Az ünnep ősi zsidó hagyományból ered: e napon adtak hálát az ókori Izraelben a sikeresen befejezett aratásért. A pünkösd tehát a húsvéti ünnepkör lezárása, s egyben a természet újjáéledésének és a tavasz köszöntésének ideje is. A liturgia szerint a Szentlélek hét ajándékával újítja meg a föld színét és tölti be híveinek szívét, ezek a bölcsesség, az értelem, a jó tanács, a lelkierő, a tudomány, az istenesség és az Úr félelme.
Pünkösd a vigasztaló Lélek ünnepe is. A vigasztalóé, aki nem szünteti ugyan meg a világ gondjait és ki sem ragad bennünket a megpróbáltatásból, de bátorságot és erőt ad ahhoz, hogy szembenézzünk külső és belső bajainkkal és megoldjuk azokat. Felfrissíti bennünk a felebaráti szeretet készségét, a ránk szorulók önfeláldozó gondozását. Ezen a napon nagyobb figyelem esik az elesettekre, bajbajutott szegény emberekre és az árvákra.
Az ünnephez vidám szokások is kapcsolódnak: a pünkösdi király- és királyné választás, és ez az időszak a májusfák kitáncolásának ideje is; zöldágjárás, pünkösdölő jókívánságok, termés és időjárás jóslatok kísérik e napokat. Ha ekkor szép az idő, sok bor lesz; a pünkösdi eső ritkán hoz jót - tartja a mondás. De az ezen a napon esett esőt eltették a fájós szem borogatására.

A legcsodálatosabb és máig élő hagyománya ennek az ünnepnek a Csíksomlyói Búcsú, ahol zarándokok tízezrei szombaton misén vesznek részt, majd virrasztva imádkoznak és együtt várják a napfelkeltét, a szentlélek eljövetelét. Sok helyen szokás, hogy pünkösd reggelén nyitva tartják az ablakokat, hogy a Szentlélek a hit erejével átjárja a házat.

Nem kell hát ma sem többet tenni ennél, mint kitárni szívbeli ajtóinkat és engedni, hogy "ott fújjon, ahol akar" a mi életünkben is a lélek. A pünkösdi üzenetből erőt meríthetünk és megkapaszkodhatunk a hétfő utáni keddek és szerdák hétköznapjaiban " Jöjj el Szentlélek Isten! Töltsd be híveid szívét, És gyújtsd fel bennük a szeretet tüzét!"


Megjegyzés: A húsvét utáni ötvenedik nap a lélek ünnepe.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gondolat
· Kategória: Memoár
· Írta: kiskecelanyom
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 17
Regisztrált: 3
Kereső robot: 15
Összes: 35
Jelenlévők:
 · Aevie
 · Tiberius
 · zsoloo


Page generated in 0.0455 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz