Navigáció


RSS: összes ·




Jegyzet: Szerethető haza

, 453 olvasás, kiskecelanyom , 1 hozzászólás

Gondolat

1848 erőt adó üzeneteit jó minden évben megidézni, hogy egykedvűséghez szokott elménket újratöltsük szép, magasztos gondolatokkal. A forradalom és szabadságharc szellemi és erkölcsi óriásaitól még mindig nemzedékek tanulhatnak emberséget, vitézséget, hazaszeretetet.

Ünnepeink, mint obeliszkek emelkednek ki a hétköznapokból, melyek köré jelképesen összegyűlünk, hogy közösségben ünnepelve erőt gyűjtsünk a megjárandó úthoz. Nemzetünk egyik legcsodálatosabb jelzőoszlopa az 1848-49-es forradalom és szabadságharc és az erre való emlékezés. Március 15. a polgári magyar nemzet születésének ünnepe újra igazi, érzelmeket aktivizáló egyetemes népünneppé válhatott, erősítve a szellemi, lelki összetartozást határon innen és azon túl. A magyarság kinyilváníthatja együvé tartozásának, sorsközösségének lényegét, gondolatiságát, hazaszeretetét.
1848. március 15-én egyetlen akaratban sűrűsödött különféle helyzetű, származású és neveltetésű magyar reformtörekvése, akik a legszebb és legteljesebb nemzetféltő összefogással rendelték alá egyéni vágyaikat a haza érdekének. Közös óhajban forrt össze politikusok világformáló eszménye, költők lelkesítő verse, polgárok lobogó tettvágya.
Március 15-én Petőfiék kivívták Pesten a sajtószabadságot, kinyomtatták és elfogadtatták a polgársággal a magyar nemzet kívánalmait összefoglaló 12 pontot. Ugyanabban az időben magyar országgyűlés küldöttsége Pozsonyból Bécsbe hajózott, hogy az uralkodóval elfogadtassa a reformtörvényeket és elérje Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezését. Április 14-én, amikor az első magyar felelős kormány tagjai Pestre érkeztek, szakadó esőben tűzijáték és lelkes ünneplő tömeg fogadta őket, és a választmány örömmel és önzetlenül tette a pesti polgároktól kapott hatalmát a legitim kormány kezébe.
1848 függetlenségi eszméi a békés átalakulás reményében bontakoztak ki. Rend volt ebben a forradalomban mindaddig, amíg a bécsi udvar a meglepetésből fel nem ocsúdott, s támadásba nem lendült. A nemzet a törvényesség útján járt, hiszen uralkodói aláírás szentesítette a megszerzett vívmányokat. A magyar forradalom alkotmányt írt a reformkor szellemiségében érett gondolatokból, és hű volt ahhoz, de Bécs mégis fegyvert fogott ellene.
1848 erőt adó üzeneteit mégis jó minden évben megidézni, hogy egykedvűséghez szokott elménket újratöltsük szép, magasztos gondolatokkal. A forradalom és szabadságharc szellemi és erkölcsi óriásaitól még mindig nemzedékek tanulhatnak emberséget, vitézséget, hazaszeretetet. Hazaszeretet. Mit is jelent ma hazát szerető polgárnak lenni? Glatz Ferenc a honszeretet mai értelmezéséről így ír: A honszeretet aktivitásra sarkalló érzelem. Örömöt szerez környezetednek, ha teszel is érte - az emberi, természeti környezetedért - valamit. Örülünk annak, aki honszeretetét szívesen viseli, énekli - még - velünk közösségi dalainkat, tudja - még - évszázados rigmusainkat, ápolja nyelvünket, konyhánk ízeit. Akár itthon, akár külföldre szakadva. De szeretni mindenekelőtt azokat szeretjük, akik tesznek is e honszeretetérzés megmaradásáért: akik itthon művelik a földet, betonozzák házaink-üzemeink alapjait, ültetik és gondozzák fáinkat, növényeinket, állataink élőhelyeit, szabályozzák vizeink frissen maradását. És akik lehet, hogy sohasem vonultak tömegben, zengve a honszeretet érzelmi kitöréseit, de csendesen-okosan üzemeltetik gyermekneveldéinket, iskoláinkat, működtetik hivatalainkat. Akik szerethetővé teszik - függetlenül politikai rendszerektől - a hont.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gondolat
· Kategória: Jegyzet
· Írta: kiskecelanyom
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 207
Regisztrált: 3
Kereső robot: 23
Összes: 233
Jelenlévők:
 · alfabata
 · Pancelostatu
 · PiaNista


Page generated in 0.177 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz