Navigáció


RSS: összes ·




Mese: Másnapos Kiáltvány

, 525 olvasás, varadinagypal , 14 hozzászólás

Ezerszín

- a Másnapos Irodalmi Kör alapító okirata -

Nincs köztünk lényeges különbség, hát ne magázzuk egymást. Mi pontosan olyan emberek vagyunk, mint ti. Ugyanazon a földön születtünk, ugyanazt a levegőt szívjuk, mint ti. És biztosan meghalunk majd, mint ti. A világhoz mi sem adhatunk hozzá, és nem vehetünk el belőle, bármit is mondjon néhány nagyokos. Ahogyan araszolgatnak előre a tudományok, úgy egyre tisztábban látjuk, amit eddig "világosan sejtettünk". (Nap)fény derül rövid létezésünk elkeserítő determináltságára, (nap)fény derül a szép és a szeretet kémiai receptjére, és végérvényesen megkérdőjeleződik a lét értelme. Non nélkül el sem hangzik már a szensz. Létünk értelmetlen, tenni, hinni nem érdemes semmit, hiszen:

nincs új a nap alatt.

MIK is az elődeink viselt dolgai? A Másnapos Irodalmi Kör a kezdetektől fenntartja igényét az újra. A klasszikus nap alatt azonban nem lehetséges az új. Ezt az egész emberemlékezet (mondjuk: kultúra) igazolja:
– Voltak már, akik maguk szerettek volna nappá válni. Ehhez ingatag tornyot építettek, vagy viaszszárnyra kaptak, de csúfos kudarcot vallottak. Emléküket őrizzük.
– Voltak már, akik tüzet gyújtottak maguknak, és elfelejtették a napot. Fázók voltak ezek, míg aztán a maguk gyújtotta lángok között égtek el. Emléküket őrizzük.
– Voltak már, akik a nappal helyett az éjt, a holdat akarták imádni. Lázadók emezek. Mint lázadók pedig nem lehetnek meg anélkül, ki ellen lázadtak. Emléküket őrizzük.
– Voltak már, akik a napot csillaggá akarták alacsonyítani, hogy aztán a rengeteg csillagok közé dobják, egy csillagnak a sok közé. Eltévelyedtek ők a nap nélkül. Emléküket őrizzük.
MIK vagyunk tehát? Időtlenül emlékező időbe zárt lények vagyunk, azaz emberek. Nem akarunk viszont értelmetlenül élni, hinni akarunk az újban. Ezért még a régi nap alatt ráébredtünk, hogy kell nekünk egy másik nap, mely alatt értelmesen létezzünk. Ezt a másnapot meg is teremtettük a régi képére és hasonlatosságára, kiegészítendő, nem pedig helyettesítendő azt. E másnap fényébe lépve lettünk másnaposok. Mi, másnaposok tételesen hisszük és valljuk a következőket:
1. A másnapos igyekszik előző napját kiheverni, és tanulni abból.
2. A másnapos hisz az újban, vagyis léte értelmében, és azt a másnap alatt, annak fényében keresi. Esetleg lekeni magát naptejjel, nehogy leégjen az új nap alatt.
3. A másnapos annak ellenére hisz az újban, hogy tudja: mindenki másképp egyforma.
4. A másnapos bármi egyebet hihet vagy tagadhat (Jehova, Mikulás, Neó stb.)
5. A másnapos akkor tudja magáról, hogy az, amikor nem kérdezik tőle.
6. A másnapos szemében az elődök viselt dolgai nem tárgyak, nem is fétisek
7. A másnapos szemében az elődök és saját viselt dolgaik élőlények, melyek harcolnak a túlélésért, nászra lépnek és versengenek egymással, változnak az idők során, alkalmazkodnak élőhelyükhöz stb.
8. A másnapos semmilyen esetben sem lenne a másnaposság mártírja, mert tudja, hogy a másnap a nap alatt született (akárcsak a spanyolviasz), és ez eleve gyanús. Vagy pedig sejti, hogy magának hazudik, vagy hogy az egész csak blöff, hiszen

nincs új a nap alatt.


----------------
Tudnivalók:
- A becsülettel megszerkesztett kiáltványt a Másnapos Irodalmi Kör (MIK) honlapján találod
- A MIKről cikkezik pl. az Erdélyi Terasz portál
- A MIK a nagyközönség előtt 2006. november 13-án mutatkozott be a Bulgakov irodalmi kávézóban.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezerszín
· Kategória: Mese
· Írta: varadinagypal
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 326
Regisztrált: 2
Kereső robot: 24
Összes: 352
Jelenlévők:
 · Déness
 · Pancelostatu


Page generated in 0.2408 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz