Navigáció


RSS: összes ·




Ez+az: Verselemzés-féle

, 1648 olvasás, szavannah , 15 hozzászólás

Hit és vallás

József Attila: Altató


Dr. Bobula Ida, A magyar nép eredete című munkájában ezt írja (sumér névmagyarázat): BAL - harcos, ÁS – építő. Tehát a Balázs név jelentése lehet Harcos-Építő.

A vers maga lehet Altató, Halálba ringató és egyaránt Éltető is. Az élet ama fázisába való elvonulást szimbolizálja, mikor a harcos-építő pihenni tér. Pihenni tér, hogy álmából ébredve újból folytathassa harcos-építő útját. Gyermekversnek íródott, a gyerekcipőben járó lelkekhez-lelkekről. Aki írta, annak lelke jóélőre jár már.
Az ébren megharcolt, felépített várból a másik reggelre csak annyi marad, mint Magas-Déva várából. De ennyi megmarad. Minden megharcolt-építő nappal után picit növekszik az, ami a harcos-építés után megmarad. A villamos robogásából is csak pici csöngetése hallatszik át az örökkévalóságba, mert a robogásban egyelőre csak ennyi, mit az örökkévalóságból birtokába vett. Hogy békében rakódhasson le ez a pici, a robogásnak szenderegnie kell. Rakódik, minek rakódnia kell a robajban is, de a harcos-építő füle csak akkor hallhatja meg hogyan érinti tégla a téglát, ha minden más hang elszenderül.
Szakad a kabát, mikor használják. Szakad a bőr és alatta szaggatják az érzések az ember kabátját – kabátját, tehát felszíni ruhadarabját. Míg pihenni tér, nem hasad tovább, s mikor felébred, talán már nappal is lassul a hasadásnak vélt…
A képzetek aludni térnek, a Valóság darabkáiból lassan-lassan a távolban összerakódik az üveggolyó, mit, ha az oly pici ember, jó mélyen zsebébe rejt – vagy felfedezi, hogy ’ valamilyen véletlen’ folytán mindég is ott gömbölyödött a zsebében -, isteni méreteket ölthet elveszett-megtalált óriássága.
Új harcok várnak, hol oltani kell, majd újból lángra gyújtani. A vadakat terelni kell, és ezt csak az terelheti, aki látja az út végét. Egy ponton túl – de előtte is – két feladat tornyosul az ember előtt. Járni útját, figyelni minden neszre, minden villanásra, tanulni simogatásból, tanulni pofonból, tanulni a labdás-sípos-erdős-kirándulásos életjátékból, majd mikor eleget tanult, akkor szolgálni az útjukon kicsit hátrébb járó ’ vadakat’, hogy előbbre juthassanak.
Anyuka is elalszik és reggelre fiában ébred, a fiú is elalszik és reggelre anyjában ébred. A test szülője itt elfelejtendő (Márk 3,33-34; Lukács 2,48-49; János 2,4)
’ Aludj el szépen’ – nem a halál kaszájára utal a ’ szépen’, nem is a férgek eledelére, nem is csak az ágyra. Ringat, mint a hajóhinta, melyben ha súlyunktól meg tudunk szabadulni, még akkor is benne maradunk, mikor átfordul tengelye körül. És forduljon is bármilyen lassúsággal, bárhányszor, a magáért-másokért harcoló, a magát-másokat építő vándor-lelket nem a centrifugális erő tartja a hintában. Ő a hinta.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Hit és vallás
· Kategória: Ez+az
· Írta: szavannah
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 186
Regisztrált: 2
Kereső robot: 33
Összes: 221
Jelenlévők:
 · Öreg
 · Sutyi


Page generated in 0.2321 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz